" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, πάρτι κάνουν οι «μαϊμούδες»

Εξαρση του παρεμπορίου φέρνει η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, με τις πωλήσεις λαθραίων τσιγάρων και προϊόντων-μαϊμού στο κέντρο της Αθήνας, τις μεγάλες πόλεις και τις τουριστικές περιοχές να γνωρίζουν πιένες, τους εμπόρους να διαμαρτύρονται και την κυβέρνηση να τρέχει να συντονίσει τους περιφερειάρχες που έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά.

Το παρεμπόριο θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα που θα συζητηθούν σήμερα στην ευρεία σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας, ενώ στην ίδια ατζέντα έχουν μπει το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς και το κυνήγι για τον έλεγχο των αποδείξεων και του ΦΠΑ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου χτύπησε χθες καμπανάκι με επιστολή της προς τις 13 περιφέρειες της χώρας, επισημαίνοντας την ανάγκη να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα του παρεμπορίου, το οποίο, όπως σημειώνει, παίρνει ξανά μεγάλες διαστάσεις, κυρίως στα κέντρα των μεγάλων πόλεων και στις τουριστικές περιοχές.

Η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας στην Αθήνα, η οποία στην πραγματικότητα είχε πάρει πάνω της το πρόβλημα και πραγματοποιούσε συνεχείς ελέγχους, έχει δημιουργήσει κενό, το οποίο καλείται να καλύψει πλέον η περιφέρεια σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του Συντονιστικού Κέντρου κατά του Παρεμπορίου, που συστάθηκε αλλά ουδέποτε λειτούργησε σωστά στην Αττική από πέρυσι στο καλοκαίρι. Τα δε μικτά κλιμάκια ελέγχου λαϊκών αγορών και υπαίθριου εμπορίου (ΚΕΛΑΥΕ), τα οποία υπάγονται στις περιφέρειες, επίσης υπολειτουργούν και αναζητείται λύση για τη δραστηριοποίησή τους.

Το 2012, η αξία των προϊόντων παρεμπορίου που κατασχέθηκαν ήταν 12 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπόρων, ο συνολικός τζίρος των προϊόντων – μαϊμού κάθε χρόνο ξεπερνά τα 20 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, κατατάσσοντάς την μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών που αποτελούν πύλες εισόδου και διακίνησης παράνομων προϊόντων, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ των ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
Βασίλης Γεώργας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris