" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Ένας ντάκος για ρεκόρ Γκίνες.

Ένα γιγαντιαίο ντάκο παρασκευάζει στα Χανιά ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Ρόδο», με τη
φιλοδοξία να γραφεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.
Η παρουσίασή του θα γίνει την Κυριακή το απόγευμα, στο Άλσος των Αγίων Αποστόλων, στο πλαίσιο διήμερων πολιτιστικών εκδηλώσεων που οργανώνει ο δήμος Χανίων σε συνεργασία με τον σύλλογο.

Πρόκειται, ουσιαστικά, για το μεγαλύτερο παξιμάδι στον κόσμο το οποίο θα έχει το σχήμα της Κρήτης και έχει διαστάσεις 1,80 Χ 8 μέτρα.

Κατά την παρασκευή του, που διαρκεί συνολικά τέσσερις ημέρες, θα χωριστεί σε τέσσερα κομμάτια όσες είναι και οι περιφερειακές ενότητες του νησιού και κάθε κομμάτι θα έχει διάσταση 1,80 Χ 2 μέτρα. Στη συνέχεια θα ψηθεί και θα ενωθεί.

Για την παρασκευή του ντάκου- γίγα χρησιμοποιούνται αλεύρι ολικής αλέσεως, κριθάρι, προζύμι, ελαιόλαδο και αλάτι, ενώ μόνο το ζυμάρι θα ζυγίζει 160 κιλά.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Το Ρόδο» Νίκος Μαθιουδάκης, παράλληλα με την Παρασκευή του ντάκου- γίγα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και διαγωνισμός ψησίματος στην παρασιά (φωτιά) με παραδοσιακές κρητικές συνταγές, ενώ τις εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν και παραδοσιακά συγκροτήματα από τα Χανιά.

«Είναι ένα διήμερο αφιερωμένο στην κρητική διατροφή. Προσπάθειά μας είναι να την γνωρίσουν κυρίως οι νέοι, να προβάλουμε τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού, όπως ο ντάκος και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία» δήλωσε.

Ο ντάκος είναι παραδοσιακό έδεσμα της Κρήτης. Βασίζεται στο κρητικό παξιμάδι, συνήθως κριθαρένιο. Πάνω στο (μουλιασμένο με νερό ή όχι) παξιμάδι τρίβεται ντομάτα και πάνω απ' τη ντομάτα τυρί φέτα ή κρητική μηζύθρα σε σβώλους. Ο ντάκος συμπληρώνεται με μια γερή δόση λάδι, αλάτι, ρίγανη και μερικές φορές πιπέρι και ελιές. Φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα, ενώ αποτελεί ένα πλήρες και θρεπτικό γεύμα, ιδιαίτερα αγαπητό στους θαμώνες σε εστιατόρια και ταβέρνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris