Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Την Παρασκευή η 8η γιορτή jazz

Με το ελληνο-ιταλικό project “Musica Lontana” ξεκινά την Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010 (Πολιτιστικό Κέντρο Αλέξανδρος, 21.30 μ.μ.) η 8η Συνάντηση Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής (10-25 Σεπτεμβρίου 2010). Το πρόγραμμα της συνάντησης ...παρουσιάστηκε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος» (12 μ.μ.), παρουσία της εντεταλμένης νομαρχιακής συμβούλου στον Τομέα Νεολαίας και Υπεύθυνης Δημοσίων Σχέσεων της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Χριστίνας Κελεσίδου, του διευθύνοντα συμβούλου του ΚΕΠΟΘΕ Βασίλη Καραμανλή, του Προέδρου του Συλλόγου Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής Γιάννη Κουτσουρίδη, καθώς και των μουσικών Σάκη Παπαδημητρίου και Vincenzo Mastropirro, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην πρώτη συναυλία.
Η εντεταλμένη νομαρχιακή σύμβουλος στον Τομέα Νεολαίας και Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ΝΑΘ Χριστίνα Κελεσίδου αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην επιτυχημένη πορεία του θεσμού και στην πολύ καλή συνεργασία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης με το Σύλλογο Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής. «Είμαι βέβαιη ότι η Γιορτή της Τζαζ, που αποτελεί μια πραγματικά δημιουργική πρόταση στα πολιτιστικά, και ιδιαίτερα στα μουσικά, δρώμενα της Θεσσαλονίκης, θα συνεχίσει το δρόμο της και θα εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα ονόματα και νέες ιδέες», τόνισε η κ. Κελεσίδου, η οποία ευχαρίστησε ιδιαίτερα το Νομάρχη Π. Ψωμιάδη, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής Γ. Κουτσουρίδη, το Ινστιτούτο Γκαίτε και τους χορηγούς για την υποστήριξη της εκδήλωσης.

Οι εκδηλώσεις της 8ης Γιορτής Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής εντάσσονται στις Συναντήσεις τζαζ και δημιουργικής μουσικής που διοργανώνονται από το 2003 σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Όπως και στις προηγούμενες επτά συναντήσεις, έτσι και φέτος, η «Γιορτή της Τζαζ» στηρίζεται στην παρουσίαση πρωτότυπων μουσικών παραγωγών, στις συμπράξεις Ελλήνων και ξένων μουσικών, στην παρουσίαση νέων σχημάτων από την Ελλάδα, αλλά και στην παρουσίαση του μουσικού έργου τάξεων ωδείων ή μουσικών εργαστηρίων.

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφώνων (European Broacasting Union, EBU-UER) και τη συμβολή του Ινστιτούτου Γκαίτε της Θεσσαλονίκης. Χορηγοί της 8ης Γιορτής Τζαζ και Δημιουργικής Μουσικής είναι οι εταιρείες ΤΙΤΑΝ, Σουρωτή και Τράπεζα Πειραιώς.

Η 8η Γιορτή Τζαζ περιλαμβάνει δύο βδομάδες μουσικής, 16 σχήματα, 70 μουσικούς από Ελλάδα, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία, σεμινάρια, καθώς και αφιερώματα στη μεγαλύτερη γιορτή ανά την Ελλάδα της πλέον δημιουργικής μουσικής, όπου καλύπτεται ένα τεράστιο εύρος των εκφάνσεών της από blues, funk, mainstream, fusion, αυτοσχεδιαζόμενη μέχρι τις επαφές της τζαζ με την κλασική και την παραδοσιακή μουσική.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον «Μύλο» (Ανδρ. Γεωργίου 56, Θεσσαλονίκη) -εκτός από τη συναυλία έναρξης (10/9), που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος».