" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Σχετικά με την ανακοίνωση της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις»

Σχετικά με την ανακοίνωση της παράταξης «Λαρισαίων Πόλις» για το παζάρι της Λάρισας, το γραφείο τύπου του δήμου Λαρισαίων τονίζει τα εξής: 
Η παράταξη Λαρισαίων Πόλις διαβεβαιώνει σε πρόσφατη ανακοίνωση της, ότι κόπτεται για την προστασία και την συνέχεια της εμποροπανήγυρης. Όμως  η υποκρισία δεν μπορεί να κρυφτεί σε λίγες μόνο γραμμές. Η δημοτική αρχή επανέφερε ένα θεσμό στη Λάρισα και η πράξη αυτή, επιβραβεύεται κάθε χρόνο από τον εντυπωσιακό αριθμό των επισκεπτών. Έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των Λαρισαίων ως η συνέχιση ενός θεσμού οι ρίζες του οποίου χάνονται στους αιώνες. Είναι δε η μεγαλύτερη εμποροπανήγυρη σ’ ολόκληρη την Ελλάδα κι αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην αμέριστη στήριξη της δημοτικής αρχής. 
Θέλει όμως η παράταξη «Λαρισαίων Πόλις» το παζάρι; Παρά τα όσα γράφει στην προχθεσινή της ανακοίνωση, η αλήθεια είναι πως στην ουσία προαναγγέλλει την κατάργηση του. Γι’ αυτό και ο τίτλος «Τέλος στο παζάρι της αδιαφάνειας και του αναχρονισμού». Η πραγματική της πρόθεση, φαίνεται και από το γεγονός ότι εντάσσει στα ψηφοδέλτια της για μια ακόμα φορά τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου της Λάρισας, ο οποίος έχει προσφύγει τουλάχιστον δύο φορές στη δικαιοσύνη, επικαλούμενος «οικονομική βλάβη του ιδίου και των εμπόρων της Λάρισας». Και θα καταλαβαίναμε την προσφυγή του Εμπορικού Συλλόγου. Όμως έχουμε να κάνουμε με ατομική προσφυγή του ιδίου του προέδρου ο οποίος ζητά μάλιστα και αποζημίωση από το Δήμο Λαρισαίων!
Πως γίνεται λοιπόν από τη μια η παράταξη «Λαρισαίων Πόλις» να επιμένει πως είναι υπέρ της συνέχισης και της προστασίας της εμποροπανήγυρης, κι απ’ την άλλη τα στελέχη της να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να το σταματήσουν; Δεν συνεννοούνται ή απλώς χρησιμοποιούν κάθε μέσο, εμπαίζοντας και υποτιμώντας τη νοημοσύνη των Λαρισαίων; Ποια παζάρια πρέπει να τελειώσουν; Νομίζουμε πως η απάντηση είναι προφανής στον καθέναν: Αυτό που πρέπει να σταματήσει είναι τα παζαρέματα με τη νοημοσύνη μας για να κερδίσουν κάποιοι μικροπολιτικά οφέλη. 
Όταν αναλάβαμε, το 1999 μια από τις πρώτες μας κινήσεις ήταν να επαναφέρουμε το παζάρι της Λάρισας στη φυσική του θέση. Παράλληλα διαμορφώσαμε το χώρο της Σκεπαστής Αγοράς,  στη Νεάπολη, ένα από τα πρώτα έργα της δημοτικής μας αρχής. Και για αυτό είχαμε κατηγορηθεί τότε σκληρά από την αντιπολίτευση. Κι όμως το έργο αυτό έχει βελτιώσει θεαματικά τις υποδομές και έχει εκσυγχρονίσει τόσο τις εγκαταστάσεις της εμποροπανήγυρης, όσο και του συνόλου των κλαδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Σκεπαστή Αγορά. Η ίδια η επένδυση δε, αποσβέστηκε από το δεύτερο χρόνο και πλέον είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για το δήμο, αλλά και ένα πανελλήνιο κέντρο αναφοράς για τις κλαδικές εκθέσεις, πανελλαδικά, αλλά και πανευρωπαϊκά
Σ’ ότι αφορά τώρα τη διαχείριση του παζαριού, η παράταξη «Λαρισαίων πόλις» κατά τη γνωστή, ανεύθυνη τακτική της μιλά ξανά για «αδιαφάνεια» κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς τις υπηρεσίες του δήμου που  έχουν αποκλειστικά την ευθύνη τις διαχείρισης του. Για λόγους καθαρότητας και διαφάνειας ωστόσο οι υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων δημοπρατούν το σύνολο των εργασιών υποδομής της εμποροπανήγυρης και κρατούν μόνο τον εποπτικό ρόλο. Κατά συνέπεια εκτός από πολιτικά λανθασμένο, είναι και ανήθικο να κατηγορούνται οι υπηρεσίες του δήμου για αδιαφάνεια στη διαχείριση. Αν υπάρχουν καταγγελίες θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες, υπεύθυνες και τεκμηριωμένες. 

Όμως η διαφάνεια είναι καταξιωμένη στη συνείδηση τόσο των εκατοντάδων  Λαρισαίων εμπόρων που συμμετέχουν στην εμποροπανήγυρη και καλύπτουν το 60% των εκθετών, όσο και των δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών απ’ όλη τη Θεσσαλία. Αυτοί είναι παράλληλα και οι καλύτεροι πρεσβευτές της εμποροπανήγυρης αλλά και η καλύτερη απάντηση και για την αναγκαιότητα και για τη μορφή του παζαριού.  
Όσον αφορά τέλος τον περιβόητο «εκσυγχρονισμό» ευχαριστούμε για τις υποδείξεις, όμως ο Δήμος Λαρισαίων διοργανώνει πλείστες όσες θεματικές και κλαδικές εκθέσεις που είναι πρωτοπόρος στο πανελλήνιο. Το παζάρι είναι θεσμός παράδοσης και τέτοιος θα παραμείνει. 
must-magazine

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris