" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Με καλό καιρό τα εγκαίνια στο Δήμο Αρταίων

Με καλό καιρό έγιναν χτες το βράδυ 26 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια της Εμποροπανήγυρης του Δήμου Αρταίων στο Εκθεσιακό Κέντρο όπου και φέτος παρατηρήθηκε κοσμοσυρροή. Χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες που κατέκλυσαν το χώρο και παρακολούθησαν την τελετή των εγκαινίων η οποία περιλάμβανε αγιασμό, τη ρίψη βεγγαλικών και ψυχαγωγικό πρόγραμμα με λαϊκοδημοτική ορχήστρα ενώ ξεχωριστή νότα στα εγκαίνια έδωσε και φέτος με τη συμμετοχή της η Φιλαρμονική του "Σκουφά".
Την έναρξη της Εμποροπανήγυρης κήρυξε ο Δήμαρχος Αρταίων Παναγιώτης Οικονομίδης ο οποίος ευχαρίστησε τους εκθέτες και τους επισκέπτες που στηρίζουν χρόνια τώρα το θεσμό. Ο κ. Οικονομίδης ανέφερε επίσης ότι θα γίνει πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για μετονομασία του Εκθεσιακού Κέντρου Δ. Αρταίων σε «Εκθεσιακό Κέντρο Κων/νος Βάγιας».

Σύντομο καλωσόρισμα απηύθυνε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ ΟΤΑ Παναγιώτης Καραγιώργος. Στην ομιλία του τόνισε τα εξής:

«Σεβαστό Ιερατείο,
Συνάδελφοι της Αυτοδιοίκησης,
Συνδημότισσες και Συνδημότες,
Αγαπητοί Επισκέπτες,
Φίλες και Φίλοι
Σας καλωσορίζουμε και εφέτος στα εγκαίνια της ιστορικά καθιερωμένης εμποροπανήγυρης της Άρτας.
Ο χρόνος και η αποδοχή του κόσμου, καθιέρωσαν την εμποροπανήγυρη της πόλης μας, ως μια από τις πιο δυναμικές στη χώρα μας, αν όχι ως την καλύτερη.
Ι-Ι εμποροπανήγυρη της Άρτας, είναι το ίδιο γεγονός, που για πολλές δεκαετίες είχε καθιερωθεί στην πόλη μας και. αναφερόταν άλλοτε ως ‘μουχούστι’, άλλοτε ως ‘παζάρι’, όπως θυμούνται οι παλιότεροι.
Είναι καταγεγραμμένο στην ιστορία και τη λογοτεχνία, ότι τουλάχιστον από το έτος 1878, στην πόλη της Άρτας γινόταν εμποροπανήγυρη.
Σε παλιότερους χρόνους η εμποροπανήγυρη γινόταν σε διάφορα σημεία της πόλης μας, ενώ τα τελευταία χρόνια, διεξάγεται σε μόνιμη βάση, στο χώρο που τώρα βρισκόμαστε.
Έτσι, μέσα από τα χρώματα και τις μυρουδιές, μέσα από το πηγαινέλα των επισκεπτών και των αγοραστών, μέσα από τις φωνές των πωλητών, μέσα από της διασκέδαση των μικρών μας φίλων, η εμποροπανήγυρη της Άρτας, έγινε ΘΕΣΜΟΣ.
Κανείς συμπολίτης και συντοπίτης μας δεν μπορεί να διανοηθεί το Σεπτέμβρη στην Άρτα, χωρίς την εμποροπανήγυρη.
Αυτός λοιπόν ο θεσμός, λόγω της αγάπης του κόσμου, άντεξε στο χρόνο και τις όποιες αντιξοότητες και κάθε φορά προσελκύει, σε ένα πολύχρωμο αντάμωμα, αρκετούς επαγγελματίες και κυρίως πολλές χιλιάδες επισκέπτες.
Εμείς ως Δημοτική Αρχή, προστατεύουμε και προσπαθούμε να εξελίξουμε την εμποροπανήγυρη, όχι μόνο για εθιμικούς και παραδοσιακούς λόγους. Αλλά βεβαίως και γιατί, η εμποροπανήγυρη της Άρτας, εκτός από έθιμο ζωντανό και πολύχρωμο, είναι και μια κοινωνική αναγκαιότητα, είναι απαίτηση των οικονομικά αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας μας, που ειδικά σήμερα, στην περίοδο της σκληρής λιτότητας και της παρατεταμένης ύφεσης. στενεύονται πολύ από την οικονομική συγκυρία.

Φίλες και Φίλοι
Η Δημοτική Αρχή της πόλης μας αγαπάμε και στηρίζουμε την εμποροπανήγυρη. Όμως δεν σταματάμε εδώ. Στόχος μας είναι η μετεξέλιξη της εμποροπανήγυρης, σε μια περιφερειακή έκθεση πανελλήνιας εμβέλειας, με όλες τις προδιαγραφές και τις υποδομές που χρειάζεται μια τέτοια μετεξέλιξη.
Φρονούμε ότι η αναπτυξιακή εταιρία του Δήμου της Άρτας, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η διοργάνωση της εμποροπανήγυρης, θα μπορέσει να υλοποιήσει τους στόχους που έχουν τεθεί.
Να τονίσουμε ακόμα, ότι οι υπαίθριες αγορές, είναι μια παγκόσμια δραστηριότητα, ένας παραδοσιακός θεσμός που τον συναντάμε σε κάθε σύγχρονη πόλη σε όλο τον κόσμο.
Φίλες και Φίλοι
Θέλω στο σημείο αυτό να καλωσορίσω στην πόλη μας τους εκθέτες και τους επισκέπτες και να ευχηθώ σε όλους καλές δουλειές, καλή διαμονή και καλή διασκέδαση και στη φετεινή μας εμποροπανήγυρη».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris