" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Έκθεση στο Smithsonian Institution στην Ουάσινγκτον για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Με μια μεγάλη έκθεση για τον πολιτισμό της Κύπρου, από την αρχαιότητα μέχρι την Ενετοκρατία, με περίπου 260 αντικείμενα, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, το Smithsonian Institution στην Ουάσινγκτον, η Κυπριακή Δημοκρατία γιορτάζει τα 50χρονά της στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Η έκθεση «Κύπρος: Σταυροδρόμι των Πολιτισμών» (Cyprus: Crossroads of Civilizations) θα ανοίξει... τις πύλες της για το κοινό στις 29 Σεπτεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σμιθσόνιαν.

Τα εγκαίνια θα γίνουν μια μέρα νωρίτερα, στις 28 Σεπτεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι την 1η Μαΐου 2011, ενώ αναμένεται να μεταφερθεί και σε άλλα μουσεία των ΗΠΑ και του Καναδά, τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τύπου και Ενημέρωσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, Ανδρούλα Λανίτη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η προσπάθεια γι’ αυτό το τεράστιο εγχείρημα ξεκίνησε το 2008. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Σοφοκλής Χατζησάββας, πρώην Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ενώ πρόκειται για πρωτοβουλία του Πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσινγκτον και με εκθέματα έχουν συμβάλει το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου, το ΄Ιδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ, η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου, το Μουσείο Πιερίδη – Marfin Laiki Bank και το Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «Θάλασσα».

Παράλληλα με την έκθεση, θα πωλείται κατάλογος της έκθεσης, ενώ θα υπάρχουν παρεμφερείς και άλλες εκδηλώσεις.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης.

Ερ: Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία. Πώς το πετύχατε; Πότε ξεκινήσατε τις προσπάθειες;

Απ: Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εξωτερικών και συγκεκριμένη του Πρέσβη μας στην Ουάσινγκτον, ο οποίος με πρόταση προς το Υπουργείο έκανε την εισήγηση για την πραγματοποίηση μιας μεγάλης έκθεσης, στα πλαίσια και της πολιτιστικής διπλωματίας, στην Αμερική για την προβολή της Κύπρου. Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2008 και η σκέψη ήταν να ενταχθεί μια τέτοια έκθεση στους εορτασμούς για τα 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να αποδεχθεί και το Smithsonian Institution και να πραγματοποιηθεί το 2010. Βεβαίως, πρόκειται για ένα τεράστιο εγχείρημα στο οποίο έχουν εμπλακεί και συνεισφέρει διάφορα Υπουργεία, Υπηρεσίες και ιδιωτικοί φορείς. Τόσο ο ΥΠΕΞ όσο και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στα πλαίσια της Υπουργικής Επιτροπής Διαφώτισης, αγκάλιασαν αμέσως την ιδέα και με πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την υποδέχθηκε θετικά, εγκρίθηκε στο τέλος του 2008.

Αποταθήκαμε στο Smithsonian. Είχαν γίνει προσπάθειες και παλαιότερα από το Τμήμα Αρχαιοτήτων αλλά απέτυχαν. Αυτή τη φορά είχαμε επιτυχία. Δεν μιλούμε μόνο για μια έκθεση. Στόχος είναι να προβάλουμε την Κύπρο. Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προνοεί την έκθεση στο Smithsonian, παρεμφερείς εκδηλώσεις για να προβληθεί η Κύπρος και στη συνέχεια, μεταφορά της έκθεσης και σε άλλα μουσεία των ΗΠΑ. Υπάρχουν μουσεία που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον Καναδά. Η προσπάθεια είναι, αμέσως μετά τον τερματισμό της έκθεσης στο Smithsonian, να διακινηθεί στο αμέσως επόμενο μουσείο που θα έχει διαθέσιμη αίθουσα.

Ερ: Ποια περίοδο αφορά η έκθεση;

Απ: Η έκθεση καλύπτει από την αρχαιότητα μέχρι το τέλος της ενετικής περιόδου. Αυτό αποφασίστηκε σε συσκέψεις με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και άλλα εμπλεκόμενα τμήματα, όπως ο ΚΟΤ και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, με το σκεπτικό ότι έχουμε πολύ σημαντικά αντικείμενα μέχρι το τέλος της ενετικής περιόδου. Κατά την οθωμανική αυτοκρατορία δεν έχουμε μεγάλα δείγματα αρχαιολογικών ή άλλων αντικειμένων και στη συνέχεια έχουμε δείγματα μόνο λαϊκής τέχνης. Στην έκθεση περιλαμβάνονται και αρχαιολογικά νομίσματα διαφόρων περιόδων μέχρι την Ενετοκρατία, βυζαντινές εικόνες, χάρτες και γκραβούρες.

Ερ: Στόχος ήταν από την αρχή το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Smithsonian;

Απ: Στόχος μας ήταν από την αρχή η έκθεση να γίνει στο Smithsonian Institution. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι το σημαντικότερο και λόγω των εκθέσεών του προσελκύει πάρα πολλούς, χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά. Τα άλλα Μουσεία είναι πιο εξειδικευμένα. Εξάλλου, έχουμε εκθέματα από το φυσικό περιβάλλον τα οποία ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Ερ: Παράλληλα είπατε, θα γίνονται και κάποιες εκδηλώσεις ενώ θα διατίθεται και κατάλογος της έκθεσης.

Απ: Οι εκδηλώσεις χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες: επιστημονικές διαλέξεις για την αρχαιολογία της Κύπρου, για το κρασί από την αρχαιότητα ως σήμερα, τη μυθολογία και τη θεά Αφροδίτη, τα πρώτα κατοικίδια ζώα, ο Σιυλλουρόκαμπος, ημερίδα για το Χριστιανισμό και το Βυζάντιο, το ναυάγιο του Μαζωτού και για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Οι εκπρόσωποι του μουσείου επισκέφθηκαν την Κύπρο τον Οκτώβρη του 2009 για να επιθεωρήσουν όλα τα εκθέματα. Επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σκελετό του γάτου που βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο του Σιυλλουρόκαμπου, καθότι μιλούμε για Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα στείλει αντίγραφο γιατί ο ίδιος ο σκελετός δεν μπορεί να ταξιδεύσει. Ειδική διάλεξη θα δοθεί για τα ευρήματα αυτά από επιστήμονες στο πλαίσιο των παρεμφερών εκδηλώσεων.

Το Smithsonian εντάσσει τη χώρα στην οποία αναφέρεται μια έκθεση που φιλοξενεί, στα ταξιδιωτικά του προγράμματα και στη συγκεκριμένη περίπτωση και την Κύπρο. Το ίδιο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία μαζί μας θα διοργανώσει διάφορες εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για την προβολή της έκθεσης και κατ΄ επέκταση της Κύπρου στο ευρύτερο κοινό και στα παιδιά. Μερικές από αυτές είναι το Discovery Station και το Discovery Room activities. Το πρώτο αφορά σε κινητά κάρα που θα τοποθετηθούν έξω από την αίθουσα της έκθεσης και θα περιέχουν αντίγραφα ορισμένων αντικειμένων που περιέχονται στην έκθεση. Οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τον τρόπο χρήσης τους κατά την αρχαιότητα όπως οι οινοχόες, οι αμφορείς, τα δοχεία για την παραγωγή της ζαχάρεως κλπ. και θα μετέχουν σε δραστηριότητες σχετικές με τις κύριες ιδέες και τα κύρια θέματα της έκθεσης.

Το Discovery Room απευθύνεται κυρίως σε παιδιά. Πρόκειται για ειδική αίθουσα του μουσείου όπου θα υπάρχει ένας επιστήμονας ο οποίος θα απαντά σε ερωτήσεις των παιδιών για τα διάφορα θέματα της έκθεσης. Επίσης τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φορέσουν κυπριακές ενδυμασίες και να παίξουν με παραδοσιακά κυπριακά παιχνίδια, όπως το σχοινάκι, η σβούρα και τα πιριλιά.

Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι ο Σοφοκλής Χατζησάββας, πρώην διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι ο επιμελητής της έκθεσης και μαζί με το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχουν επιλέξει τις αρχαιότητες που θα εκτεθούν. Το αρμόδιο Τμήμα βρίσκεται στη διαδικασία αποστολής και ασφάλισης των εκθεμάτων. Εμείς θα προσπαθήσουμε να διακινήσουμε την έκθεση αυτή μέχρι και τα μέσα περίπου του 2012, πριν την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κύπρο.

Έχει ετοιμαστεί ειδικός κατάλογος της έκθεσης ο οποίος θα πωλείται από το Smithsonian. Ο κατάλογος, πέραν των λημμάτων της έκθεσης, περιέχει άρθρα για τις διάφορες περιόδους της έκθεσης γραμμένα από αρχαιολόγους εγνωσμένου κύρους, τόσο από την Κύπρο, όσο και από το εξωτερικό. Επιμελητής του καταλόγου είναι επίσης ο κ. Χατζησάββας.

Ο γενικός συντονισμός γίνεται από τον πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσινγκτον, Ανδρέα Κακουρή, τη Γραμματέα Β’ στην Πρεσβεία εκεί, Δήμητρα Χριστοδούλου και εμένα.

Ο ΚΟΤ θα εκδώσει ειδικό φυλλάδιο για την Κύπρο το οποίο θα διανέμεται στους επισκέπτες της έκθεσης και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες έχουν βοηθήσει με τις διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Πηγή:ΥΠΕΞ ΚΥΠΡΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris