" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Η Αθήνα αποκτά υπαίθρια αγορά Δέκα χώροι είναι υποψήφιοι για να φιλοξενήσουν το πρώτο πολυπολιτισμικό παζάρι της πρωτεύουσας.

 Η Αθήνα αποκτά υπαίθρια αγορά
Δέκα χώροι είναι υποψήφιοι για να φιλοξενήσουν το πρώτο πολυπολιτισμικό παζάρι της πρωτεύουσας.
της Έλενας Καρανάτση 
 
Ένα πολυπολιτισμικό παζάρι, ένα πολύχρωμο πλήθος, ένας πόλος έλξης για τους ντόπιους και για τους τουρίστες πρόκειται, καλώς εχόντων των πραγμάτων , να αποκτήσει στέγη στην Αθήνα. Η εικόνα ενός μεγάλου δρόμου ή πεζόδρομου με περίπτερα και πάγκους, όπου μπορεί κανείς να ψωνίζει φθηνά προϊόντα (όχι απομιμήσεις) και ταυτόχρονα να απολαμβάνει γεύσεις και μουσικές πολυεθνικές αλλά και δρώμενα του δρόμου είναι μια υπαρκτή πραγματικότητα στο Λονδίνο ή τη Βαρκελώνη. Για την Αθήνα είναι μία εικόνα από το μέλλον. Ευτυχώς από το προσεχές, όπως όλα δείχνουν… η πρώτη υπαίθρια αγορά της ελληνικής πρωτεύουσας είναι πλέον στα σκαριά και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να είναι έτοιμη το καλοκαίρι που μας έρχεται, φιλοδοξώντας αφενός να πετύχει ένα χτύπημα στην καρδιά του παρεμπορίου και αφετέρου να αποτελέσει πόλο έλξης του καταναλωτικού κοινού και επιχειρηματιών. Ήδη ομάδα αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο σημείο που θα φιλοξενήσει το νέο εγχείρημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, δέκα χώροι της πόλης, του κέντρου και όχι μόνο, οι οποίοι θεωρούνται πρόσφοροι , εξετάζονται από τους ειδικούς προκειμένου να επιλεγεί τελικά ένας για την πρώτη μεγάλη υπαίθρια αγορά – παζάρι της πρωτεύουσας, η οποία θα λειτουργεί τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και στα σχέδια της νέας δημοτικής αρχής είναι να αξιοποιηθεί η διεθνής εμπειρία. Ένα από τα πρότυπα λειτουργίας τέτοιας αγοράς που μελετάται είναι το επιτυχημένο μοντέλο της Broadway Market του Λονδίνου , όπου μία από τις πλέον υποβαθμισμένες συνοικίες της βρετανικής πρωτεύουσας, η οποία θεωρείται  χειρότερη από την πλατεία θεάτρου, μετατράπηκε σε μια ζωντανή και όμορφή περιοχή, όπου μάλιστα ανέβηκαν και οι αξίες των ακινήτων… το μοντέλο των υπαίθριων αγορών έχει τριπλό στόχο :
-Να ενταχθούν οι μετανάστες που σήμερα ασχολούνται με το παραεμπόριο. Φυσικά, δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν όλοι, κ αλλά ένα σημαντικό ποσοστό θα έχει τη δυνατότητα να απασχοληθεί νόμιμα εκεί.
-Να μπορέσουν να απασχοληθούν ακόμα κα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς και ε3υάλωτες ομάδες του πληθυσμού (π.χ άστεγοι ή πρόσφατα αποφυλακισμένοι), όχι μόνο για να εξασφαλίσουν ένα μικρό εισόδημα, αλλά για να διευκολυνθεί η κοινωνική τους επανένταξη.
-Να εξελιχτούν σε αναπτυξιακό παράγοντα της περιοχής.
Στο επόμενο διάστημα ο δήμος θα προχωρήσει σε διαβούλευση με τον εμπορικό σύλλογο, τις κοινότητες μεταναστών , με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και με κατοίκους των υποψήφιων περιοχών. Οι παράγοντες που θα προσμετρηθούν για την επιλογή του καταλληλότερου σημείου είναι οι χρήσεις γης, η πρόσβαση από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η δυνατότητα στάθμευσης, η ύπαρξη άλλων εμπορικών δραστηριοτήτων και ιστορικού αγοράς.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris