" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Κατεβάζουν ρολά, στις 23 Φεβρουαρίου, κόντρα στους μικροπωλητές!!

«Αποτελούμε την εύκολη λύση» στο κυνήγι της φοροδιαφυγής, δηλώνει ανάμεσα σε άλλα στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου Ελλάδος (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, αναφερόμενος στην απόφαση των εμπορικών καταστημάτων να κατεβάσουν ρολά στις 23 Φεβρουαρίου. Μία στις 4 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενδέχεται να έχουν βάλει λουκέτο μέσα στο 2012, σύμφωνα με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΒΕΕ).

«Επιχειρείται συνολικά στην αγορά και στο εμπόριο η ανέλεγκτη απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου, το οποίο συνεπάγεται και στη φοροδιαφυγή του παραεμπορίου. Παράλληλα, βρισκόμαστε μπροστά στη χωρίς σχεδιασμό και περιορισμό επέκταση, εγκατάσταση και λειτουργία των πολυκαταστημάτων και των πολυχώρων, ειδικά των εκπτωτικών χωριών. Επιπλέον, βλέπουμε για άλλη μια φορά να αποτελούμε την εύκολη λύση στο φορολογικό, με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται οι μικροεπιχειρηματίες και οι μικροέμποροι, και όχι αυτοί που πραγματικά φοροδιαφεύγουν», αναφέρει ο κ. Κορκίδης, εξηγώντας τα κίνητρα της κινητοποίησης.
Ειδικότερα όσον αφορά στο υπαίθριο εμπόριο, απαντά ότι η ΕΣΕΕ συνυπολογίζει στην προσέγγισή της τον ανθρωπιστικό παράγοντα, με την έννοια ότι «θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα και να λαμβάνουν άδεια όσοι αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους ή εκείνοι που χρειάζονται 2-3 χρόνια για να βγουν στη σύνταξη». Γενικότερα, ζητά «μια καλύτερη επιλογή εκείνων που παίρνουν άδεια στις λαϊκές αγορές και γενικώς εκείνων που εξασκούν το υπαίθριο εμπόριο».
Όσον αφορά στο φορολογικό, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «δεν μπορεί να αγνοείται η αναλογικότητα του Συντάγματος και ο εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου να είναι το ίδιο και το αυτό με έναν ο οποίος έχει φοροδιαφύγει για 5-10 χιλιάδες ευρώ. Βεβαίως πρέπει να τιμωρείται η φοροδιαφυγή, αλλά να συλλαμβάνουν τη φοροδιαφυγή και όχι το φοροφυγά».
Ο ίδιος προσθέτει πως η ΕΣΕΕ θα αναδείξει «αριθμητικά παραδείγματα για το πόσο στοιχίζει στο κράτος η κάθε επιχείρηση που βάζει λουκέτο (στερεί εισοδήματα, αυξάνει την ανεργία άρα και την είσπραξη του επιδόματος, στερεί ΦΠΑ και άλλους φόρους, στερεί τα ενοίκια από τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων κ.ο.κ.)».
O πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημειώνει ότι η επιλογή της 23ης Φεβρουαρίου σχετίζεται και με την κινητοποίηση της ομοσπονδίας εμποροϋπαλλήλων, λέγοντας πως θα είναι «καλοδεχούμενη και η όποια στήριξη των εργαζομένων στα αιτήματά μας».
Από την πλευρά του πάντως, ο πρόεδρος της ΓΣΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, εκτιμά πως «δεν βοηθάει σε τίποτα τις θέσεις των μικρομεσαίων να κλείσουν μια μέρα τα καταστήματά τους». Σύμφωνα με την 6μηνιαία έρευνα της ΓΣΒΕΕ, 1 στις 4 (225 χιλιάδες) μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενδέχεται να βάλουν λουκέτο μέχρι τα μέσα του 2012, θέτοντας σε κίνδυνο 320 χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Όπως αναφέρεται, το 41,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν θα αποφύγει τη χρεοκοπία. Το 68% βλέπει με μελανά χρώματα το μέλλον, ενώ τη χρονιά που πέρασε, ο τζίρος των μικρομεσαίων μειώθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο. Το 30% όσων μετείχαν στην έρευνα δήλωσε ότι έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις και οφειλές.
Άλλωστε, 4 στους 10 δηλώνουν αδυναμία στην έγκαιρη αποπληρωμή των μισθών. Τρεις στους 10 ελαστικοποίησαν την εργασίας, μειώνοντας τις ώρες ή και τις ημέρες απασχόλησης των εργαζόμενων. Όσον αφορά στη χρηματοδότηση από τις τράπεζες, δεκτά έγιναν τα αιτήματα του 31,8% όσων ζήτησαν δάνειο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris