" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση Μπουτάρη για κυκλοφοριακό και παρεμπόριο ζητεί το ΕΒΕΘ


Tα προβλήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης και των οποίων η επίλυση άπτεται και των αρμοδιοτήτων της δημοτικής αρχής, όπως το παρεμπόριο, έθεσαν στην τελευταία συνεδρίασή τους τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΘ υπόψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ενώ ανταλλάχθηκαν απόψεις για θέματα που αφορούν την πόλη όπως η αναβάθμιση του περιβάλλοντος, η καθαριότητα, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, η προβολή και προώθησή της ως τουριστικού προορισμού και η ολοκλήρωση των έργων υποδομής που ήδη υλοποιούνται ή ακόμη παραμένουν στα χαρτιά.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος ευχαρίστησε τον κ. Μπουτάρη για τη μέχρι στιγμής άριστη συνεργασία, η οποία άρχισε ήδη να έχει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για την πόλη, όπως η επίτευξη συμφωνίας με τη Rayanair για την αεροπορική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ σάρκα και οστά αναμένεται να πάρουν σύντομα και οι προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού – το ΕΒΕΘ, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ΟΛΘ ΑΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης- για την προσέλκυση κρουαζιέρας. «Πρέπει όλοι μαζί να βρούμε άλλο βηματισμό για να λύσουμε προβλήματα που χρόνια μας ταλαιπωρούν, όπως το κυκλοφοριακό, το παρεμπόριο, την έλλειψη πρασίνου, την ατμοσφαιρική ρύπανση.  Και θα μας έχετε αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο κ. Μπακατσέλος, απευθυνόμενος στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, γνωστοποιώντας παράλληλα την κίνηση του ΕΒΕΘ να απευθυνθεί προς τον πρωθυπουργό ζητώντας την παρέμβασή του για την επιτάχυνση των ρυθμών υλοποίησης έργων, που θα δώσουν νέο δυναμικό προφίλ αλλά και αναπτυξιακή ανάσα στη Θεσσαλονίκη.
Συγκεκριμένα, το Επιμελητήριο, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής, για υπαγωγή στις διαδικασίες του Νόμου 3894/2010, περί «Επιτάχυνσης και διαφάνειας υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» του έργου ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου του «Ελληνικού», πρότεινε, με σχετικό έγγραφο που απηύθυνε στον πρωθυπουργό, την ένταξη, στις ίδιες διαδικασίες, της δημιουργίας του νέου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου της Θεσσαλονίκης, καθώς και της αξιοποίησης του χώρου που σήμερα καταλαμβάνει η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, με αντίστοιχη επέκταση της σύμβασης των τεχνικών Συμβούλων της ελληνικής κυβέρνησης, που σχεδιάζουν την ανάπλαση του «Ελληνικού».
«Θεωρούμε», συνέχισε ο κ. Μπακατσέλος, «ότι η ενέργεια αυτή θα δώσει μια σημαντική αναπτυξιακή πνοή στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, αποτελώντας συγχρόνως μία έμπρακτη απόδειξη της πρόθεσης της Κυβέρνησης για υλοποίηση των εξαγγελιών της περί αποκέντρωσης και ισόρροπης κατανομής των πόρων στην ελληνική επικράτεια. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα γίνουμε μάρτυρες της επανάληψης του φαινομένου της υπερσυγκέντρωσης πόρων και επενδύσεων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που παρατηρήθηκε κατά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και όξυνε τις περιφερειακές ανισότητες». Ο κ. Μπουτάρης συμφώνησε με τον κ. Μπακατσέλο, επικροτώντας την ενέργεια αυτή του ΕΒΕΘ.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, σε συνέχεια σχετικού εγγράφου που ήδη απόστειλε το Επιμελητήριο στην αρμόδια αντιδημαρχία Θεσσαλονίκης, έθιξε το ζήτημα του Νόμου 2946/2001, περί επιγραφών καταστημάτων και επιχειρήσεων, την πιστή εφαρμογή του οποίου έχει ζητήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, μέχρι τις 15 Μαρτίου. Όπως είπε ο κ. Βλαχογιάννης, το ΕΒΕΘ έχει ασχοληθεί διεξοδικά με το θέμα, καθώς δέχθηκε – επανειλημμένως - ερωτήσεις αλλά και έντονα παράπονα και διαμαρτυρίες από τα μέλη του.  Επειδή μάλιστα προέκυψε θέμα ερμηνείας των απαγορεύσεων που θέτει ο προαναφερόμενος νόμος, το ΕΒΕΘ απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες, χωρίς - μέχρι σήμερα - να λάβει διευκρινιστικές απαντήσεις. «Είναι δεδομένο ότι προτεραιότητα του Επιμελητηρίου μας αποτελεί, αφενός να στηρίξει το Δήμο Θεσσαλονίκης στην εφαρμογή του νόμου περί επιγραφών καταστημάτων και επιχειρήσεων, αφετέρου να ενημερώσει τα μέλη του για το θέμα, με τον πιο αναλυτικό και εύληπτο τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βλαχογιάννης, ζητώντας να υπάρξουν σαφείς επεξηγήσεις, ερμηνείες και σχεδιαγράμματα, από την αρμόδια αντιδημαρχία, προκειμένου το ΕΒΕΘ να ενημερώσει τα μέλη του. Επιπροσθέτως, πρότεινε να ξεκινήσει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μία εκστρατεία ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου, μέσω της μετάδοσης κατάλληλων spot από τη Δημοτική Τηλεόραση και το Δημοτικό Ραδιόφωνο. Εξάλλου, ο κ. Βλαχογιάννης υπογράμμισε πως η καταληκτική προθεσμία που έχει τεθεί για την εφαρμογή του νόμου, είναι ασφυκτική, σε μια περίοδο που η επιχειρηματική δραστηριότητα διέρχεται περίοδο πρωτοφανούς κρίσης, θέση η οποία εκφράστηκε και στη σχετική επιστολή του ΕΒΕΘ προς τον αντιδήμαρχο Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων, Χασδάι Καπόν.
Στον αγώνα δρόμου που κάνει κατά το πρώτο δίμηνο της θητείας της η νέα δημοτική αρχή για να λύσει σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την καθαριότητα της πόλης αλλά και την κακή οικονομική κατάσταση του δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης απαντώντας στα αιτήματα των εκπροσώπων του εμποροβιομηχανικού κόσμου εκ των οποίων κάποιοι έθεσαν και το μείζον θέμα καθυστέρησης πληρωμής προμηθευτών του δήμου που σε βάθος χρόνου φθάνει τουλάχιστον μέχρι το 2006. Επίσης, επανέλαβε την βούλησή του να συνεργαστεί με το ΕΒΕΘ σε θέματα που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη της πόλης. «Εσείς θα επεξεργαστείτε και θα προτείνετε λύσεις εφικτές και κατά το δυνατό οικονομικές», τους προέτρεψε και περιέγραψε τα πρώτα βήματα που γίνονται από τη διοίκηση του δήμου για την ανάπτυξη του συστήματος της ανακύκλωσης αλλά και για την επίλυση του κυκλοφοριακού στο πλαίσιο των δυο master plan που «τρέχουν» για τη Θεσσαλονίκη από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε ακόμη στο σχέδιο πεζοδρομήσεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στους επόμενους 20 μήνες. Τέλος, μετέφερε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΘ τα θετικά αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στο Τελ Αβίβ, σημειώνοντας ότι ο στόχος των 100.000 τουριστών από το Ισραήλ προς τη Θεσσαλονίκη δεν είναι ανέφικτος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris