" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Φοβάται τους μικροπωλητές η ΕΣΕΕ

Έχει τον φόβο των μικροπωλητών η ΕΣΕΕ, βάζοντας εμπόδια στο κράτος, το οποίο προσπαθεί απεγνωσμένα να συντονίσει το υπαίθριο εμπόριο.
Διαβάστε τι σκέφτεται και τι δηλώνει η διοίκηση του κ. Κορκίδη.
Σε μια ένδειξη πρωτοφανούς πρωτοτυπίας στην παραγωγή νομοθετικού έργου, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου προκήρυξε διαγωνισμό για απευθείας ανάθεση σε ανεξάρτητο εργολάβο (!) του έργου: «Βελτίωση  και κωδικοποίηση του κανονιστικού πλαισίου του υπαίθριου εμπορίου κάθε είδους και μορφής».
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά και με επιστολή της προς τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, καταδίκασε την παράδοξη αυτή διαδικασία και έθεσε προς τον Υπουργό τρία σοβαρά ερωτήματα:

1. Για ποιο λόγο το Υπουργείο εκχωρεί σε ιδιώτες την κρίση, αξιολόγηση, επεξεργασία και συμπλήρωση των νόμων του κράτους, κάτι που αποτελεί θεσμική του αρμοδιότητα και πολιτική του υποχρέωση; Χρειάζεται πράγματι εργολάβος για να κάνει αυτή την αυτονόητη λειτουργία της εκλεγμένης εκτελεστικής εξουσίας;

2. Είναι απορίας άξιον πώς σε μία εποχή που οι πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία είναι ασφυκτικές και μία σειρά δημόσιοι οργανισμοί είναι στο χείλος της κατάργησης, βρίσκονται χρήματα για να χρηματοδοτηθεί η «βελτίωση» του «κανονιστικού πλαισίου του υπαίθριου εμπορίου» από κάποια ιδιωτική εταιρία συμβούλων; Δεν υπάρχουν αρμόδιες υπηρεσίες στο ίδιο το Υπουργείο, για να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση;

3. Να υποθέσουμε ότι, από τώρα και στο εξής, ο θεσμοθετημένος κοινωνικός διάλογος θα διενεργείται αποκλειστικά μεταξύ Υπουργείου και ανεξάρτητων εργολάβων, που θα αντικαταστήσουν τους κοινωνικούς εταίρους; Μήπως, αντίθετα, αναζητούνται επ’ αμοιβή εργολάβοι - τεχνοκράτες, προκειμένου να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης προειλημμένων αποφάσεων;

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ανέκαθεν ενέτασσε το υπαίθριο εμπόριο στην προμετωπίδα των θεμάτων που απασχόλησαν και απασχολούν την οργανωμένη εμπορική επιχείρηση. Αντί, λοιπόν, το Υπουργείο να καλέσει την ΕΣΕΕ, το τριτοβάθμιο όργανο που εκπροσωπεί το ελληνικό εμπόριο, για να προτείνει τις ενδεδειγμένες λύσεις και μάλιστα δωρεάν, προκηρύσσει διαγωνισμό για την εξεύρεση ανεξάρτητου και επ’ αμοιβή εργολάβου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εμπορικός κόσμος της χώρας δηλώνει έκπληκτος και καταδικάζει απερίφραστα αυτού του είδους τις νομοθετικές «πρωτοτυπίες», που απομειώνουν τόσο την εκλεγμένη Κυβέρνηση της χώρας, όσο και τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου καθαυτή.   Το υπαίθριο εμπόριο είναι ζήτημα πρώτης γραμμής για να αφεθεί στα χέρια θεωρητικά «ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων».

Μια μελέτη «εμπειρογνωμόνων» είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε πλήρη απελευθέρωση του υπαίθριου εμπορίου κάτι που θα ισοπεδώσει κάθε έννοια νομιμότητας στην αγορά, θα γεμίσει την Ελλάδα πάγκους και παράνομα παζάρια και θα οδηγήσει στο κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Σε τελική ανάλυση, θα ζημιώσει και το ίδιο το Δημόσιο, αφού η αναπόφευκτη έξαρση του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης προϊόντων, με απόλυτη ανυπαρξία προδιαγραφών και εγγυήσεων, θα στερήσει το Κράτος από πολύτιμα φορολογικά έσοδα, που τόσο τα έχει ανάγκη αυτή την εποχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΣΕΕ δεν δέχεται την κωδικοποίηση και «βελτίωση» του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο από ανεξάρτητο εργολάβο και:

• Καλεί το Υπουργείο να κηρύξει άγονο το συγκεκριμένο διαγωνισμό.  Αν θέλει να νομοθετήσει- ας νομοθετήσει το ίδιο, προσκαλώντας πρώτα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υποβάλουν προτάσεις.

• Ζητά την άμεση και αποφασιστική παρέμβασή του Υπουργού και κυρίως την τόλμη, την οποία έχει ο ίδιος επανειλημμένως δείξει ότι διαθέτει για την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου με σκοπό την διαβούλευση.

Σε αντίθετη περίπτωση, η ΕΣΕΕ, οι Ομοσπονδίες της και οι Εμπορικοί Σύλλογοι δηλώνουν έτοιμοι και αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τους θεσμούς και την τήρηση της νομιμότητας στην αγορά, να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία και να κινητοποιήσουν το οργανωμένο εμπόριο στο σύνολο της επικράτειας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris