" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Συνέντευξη Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Ν. Ρόβλια

Συνέντευξη Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Ν. Ρόβλια στο Ρ/Σ Real FM και στους δημοσιογράφους Κάτια Μακρή και Ανδρέα Κωνσταντάτο

12 δισεκατομμύρια ευρώ στην αγορά για επενδύσεις το 2011
Κ. Μακρή: Είχαμε χθες και την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, ο κ. Ασημακόπουλος είπε με βάση την έρευνα της MARC που έγινε για λογαριασμό των μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ ότι πάνε για λουκέτο 225.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο κ. Κροκίδης, Πρόεδρος Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, προανήγγειλε 3ημερη κινητοποίηση στις 21 με 23 Φεβρουαρίου που θα κορυφωθεί την τελευταία μέρα με κλείσιμο των καταστημάτων όπως είπε. Το τι συμβαίνει λοιπόν στην αγορά, στις αντιδράσεις των ανθρώπων της αγοράς, αλλά και πολλά άλλα όπως είναι οι προμήθειες θα συζητήσουμε αμέσως τώρα με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Ρόβλια. Καλό σας μεσημέρι, κ. Ρόβλια.
Ν. Ρόβλιας: Καλό μεσημέρι σε εσάς και στους ακροατές.
Κ. Μακρή: Λοιπόν, ξέρουμε την κατάσταση στην αγορά. Βλέπουμε όπως πια ότι έχουμε και πολύ έντονες αντιδράσεις, για παράδειγμα πάμε σε κινητοποιήσεις, όπως χθες είπε ο κ. Κροκίδης, ο Πρόεδρος των Εμπόρων.
Ν. Ρόβλιας: Ναι, κοιτάξτε είμαι ο τελευταίος που θα πω ότι, η κατάσταση στην αγορά είναι ιδανική.
Κ. Μακρή: Δεν θα σας πίστευε και κανείς κ. Υπουργέ.
Ν. Ρόβλιας: Προφανώς. Τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η αγορά, είναι αποτέλεσμα κυρίως της ύφεσης. Και αν θέλετε το πρώτο εξ’ όλων είναι η έλλειψη ρευστότητας. Και για αυτό και αν διαβάσετε την έρευνα της MARC που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ λέει ότι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένες από τις τράπεζες διότι, δεν τους παρέχουν την απαιτούμενη ρευστότητα. Ήθελα όμως να πω το εξής: δεν μπορούμε να τα παρουσιάζουμε όλα μαύρα γιατί δεν είναι όλα μαύρα. Και οφείλουμε να δίνουμε τις ελπίδες στην αγορά που πραγματικά υπάρχουν και δεν είναι ψεύτικες.
Α. Κωνσταντάτος: Νομίζω από τις ελπίδες, περισσότερο θέλει τη ρευστότητα, η αγορά.
Ν. Ρόβλιας: Βεβαίως γιατί οι ελπίδες που θα αναφέρω στα επόμενα λεπτά, έχουν να κάνουν κυρίως με τη ρευστότητα. Θα ξεκινήσω λέγοντας, ότι το 2010 άνοιξαν 62.700 επιχειρήσεις και έκλεισαν πράγματι 56.000. Δηλαδή έχουμε 6.700 περισσότερες νέες επιχειρήσεις. Έχουμε θετικό πρόσημο για το 2010. Δεν θέλω να γίνω προφήτης για τη συνέχεια αλλά οφείλω να το καταθέσω.
Α. Κωνσταντάτος – Κ. Μακρή: Με το ίδιο εργατικό προσωπικό; Ή έκλεισε μια επιχείρηση που απασχολούσε 20 ανθρώπους και άνοιξε ένα μαγαζί στη γειτονιά που απασχολεί τον ιδιοκτήτη;
Ν. Ρόβλιας: Προφανώς έχουμε αύξηση της ανεργίας, αλλά να σας πω κάτι; Επειδή η ανεργία ανήκει σε άλλο Υπουργείο, επιτρέψτε μου να πω κάποια θέματα που αφορούν το δικό μας Υπουργείο τα οποία είναι χρήσιμα για την κουβέντα μας. Πρώτον, το πρόσημο των επιχειρήσεων που άνοιξαν και έκλεισαν το 2010 είναι θετικό. Έχουμε 6.700 περισσότερες νέες επιχειρήσεις. Αυτό λύνει το πρόβλημα; Όχι δεν το λύνει το πρόβλημα. Αλλά οφείλουμε να το καταγράψουμε. Δεύτερον, βλέπω ότι η Συνομοσπονδία των Εμπόρων ετοιμάζεται για κινητοποιήσεις και για απεργίες, διότι, με το φορολογικό νομοσχέδιο απελευθερώνεται η κατάσταση πολυεθνικών υπερκαταστημάτων.
Κ. Μακρή: Ναι, το είπε ο κ. Κροκίδης.
Ν. Ρόβλιας: Για όνομα του Θεού. Δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις. Όπως γνωρίζετε τα υπερκαταστήματα αυτά που συνηθίζουμε να λέμε Mall, σχετίζονται με θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, συμβατότητας με, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και με τις χρήσεις γης. Τίποτε δεν έχει αλλάξει απ’ αυτά. Τίποτε σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά. Δεύτερον, λένε ότι θα επιτραπεί η ανεξέλεγκτη λειτουργία του υπαιθρίου εμπορίου. Ούτε αυτό είναι αληθές. Τι κάνουμε; Προσαρμοζόμαστε υποχρεωτικά με την Κοινοτική Οδηγία και όπως ένας έλληνας που ασκεί υπαίθριο εμπόριο μπορεί να πάει σε άλλη χώρα, το ίδιο μπορούν να έρθουν και από άλλες χώρες της Ε.Ε.. Πόσοι άραγε θα έρθουν να κάνουν υπαίθριο εμπόριο στην Ελλάδα; Αυτό είναι το πρόβλημα; Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η ρευστότητα. Θα έρθω και στη ρευστότητα
Α. Κωνσταντάτος: Τι σημαίνει όμως ότι ανοίξανε 62.700 νέες επιχειρήσεις και έκλεισαν 56.000; Προσφέρει τίποτα σε ανάπτυξη; Προσφέρει τίποτα σε απασχόληση; Πως το εξηγείτε; Έκλεισαν μεγάλες και άνοιξαν μικρές;
Ν. Ρόβλιας: θα ήταν πολύ χειρότερα, εάν είχαν κλείσει 62.000 και ανοίξει 56.000.

Α. Κωνσταντάτος: Ναι αλλά δεν μου λέτε γιατί συνέβη αυτό;
Ν. Ρόβλιας: Επιτρέψτε μου να συνεχίσω, θέλω να καταγράψω και να ακουστεί ότι το κλείσιμο των καταστημάτων που προανήγγειλαν όχι μόνο αντίκειται στην κοινή λογική και στο συμφέρον των επιχειρήσεων, αλλά αντίκειται και στην άποψη του 95% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Πάλι σύμφωνα με την έρευνα της MARC που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ, μόνο το 5% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιλέγουν ως μορφή δράσης το κλείσιμο των καταστημάτων.
Κ. Μακρή: Καλά θα το αποφασίσει καθένας τους, κ. Ρόβλια, αν θα ακολουθήσει τον κ. Κροκίδη ή αν δεν θα τον ακολουθήσει;
Ν. Ρόβλιας: Διερωτώμαι, εάν αυτοί που αποφασίζουν έχουν λάβει υπόψη την άποψη της πλειοψηφίας του 95%.
Κ. Μακρή: Αυτό θα το δούμε όταν έρθει η μέρα των κινητοποιήσεων. Αυτό όμως που βλέπουμε κάθε μέρα, κύριε Ρόβλια, είναι τα κλειστά μαγαζιά γύρω μας.
Ν. Ρόβλιας: Επιτρέψτε μου να συνεχίσω με τη ρευστότητα κυρία Μακρή, έχει σημασία. Επειδή έχω ελάχιστα λεπτά στη διάθεσή μου, αφήστε να ενημερώσουμε την αγορά. Πραγματικά αξίζει τον κόπο. Επαναλαμβάνω τα προβλήματα είναι τεράστια το 2011 είναι η πιο δύσκολη χρονιά. Αλλά έχουμε κάτι να πούμε. Έχουμε να πούμε για τη ρευστότητα. Πρώτα πρώτα είναι το ΕΤΕΑΝ το Εθνικό Ταμείο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη. Ο προγραμματισμός είναι να πέσουνε στην αγορά από αυτό το ταμείο 1,6 δις. εκατομμύρια ευρώ, μέσα στο 2011. Έχουμε το νέο Επενδυτικό Νόμο ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί από τα τέλη Μαρτίου. Με βάση αυτό το νόμο υπολογίζονται 4 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στο χρόνο. Τρίτον, αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων πόσο περίπου 2 δις ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, ποσό που θα περάσει υποχρεωτικά στις ελληνικές επιχειρήσεις και με χαμηλό επιτόκιο. Τέταρτο, έχουμε το ΕΣΠΑ στο οποίο προγραμματίζουμε απορρόφηση 5,2 δις ευρώ για το 2011. Όλα αυτά τα οποία σας ανέφερα δίνουν ένα πόσο γύρω στα 12 δις ευρώ. Εγώ σας λέω και τα μισά να απορροφηθούν και 6 δις να πέσουν στην αγορά μόνο το 2011 είναι πολύ σημαντικό.
Κ. Μακρή: Μισό λεπτό. Με πιο τρόπο θα πέσουν στην αγορά.
Ν. Ρόβλιας: Σας είπα με ποιο τρόπο.
Κ. Μακρή: Δηλαδή σε προγράμματα.
Ν. Ρόβλιας: Σε προγράμματα, σε δανειοδοτήσεις, σε επενδύσεις. Σας ανέφερα τέσσερις βασικούς πυλώνες.
Κ. Μακρή: Ναι αλλά μέχρι τώρα τα χιλιάδες μικροκαταστήματα που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά, στηρίζονταν σε ένα μοντέλο κατανάλωσης που σήμαινε ότι οι δημόσιοι είχαν μεγαλύτερους μισθούς, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι είχαν τις δουλείες τους μεγαλύτερους μισθούς και μπορούσαν να συντηρούν την αγορά.
Ν. Ρόβλιας: Κυρία Μακρή, δεν θα διαφωνήσω μαζί σας.
Κ. Μακρή: Τώρα λοιπόν το ίδιο μοντέλο θα κρατήσουμε;
Ν. Ρόβλιας: Σας είπα, όταν έχουμε ύφεση, είναι λογικό να πέφτει ο τζίρος των επιχειρήσεων. Το θέμα είναι να κρατήσουμε ζωντανές, τις επιχειρήσεις που δεν πρέπει να κλείσουν, τις επιχειρήσεις που δεν είναι να κλείσουν, τις επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες. Να τις κρατήσουμε ζωντανές σε αυτή τη δύσκολη χρονιά, γιατί, ελπίζουμε του χρόνου τέτοιο καιρό θα μιλάμε διαφορετικά.
Α. Κωνσταντάτος: Ναι αλλά τις αφήσατε 1,5 χρόνο τώρα στα κρύα του λουτρού όλες τις επιχειρήσεις και κλείνει η μια μετά την άλλη.
Ν. Ρόβλιας: Μα σας αναφέρω πολύ χαρακτηριστικά…Εγώ θέλω να δω την αισιόδοξη νότα. Όση υπάρχει. Βγαίνει τώρα αρχές Μαρτίου το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα», 30 εκ. ευρώ και τι επιδοτεί; Νέο εξοπλισμό, συμμετοχή σε εκθέσεις, αλλά και κάλυψη κόστους νέων θέσεων εργασίας. Δηλαδή το κράτος, πραγματικά, η Κυβέρνηση με ένα πλήθος προγραμμάτων, προσπαθεί να στηρίξει την αγορά και τις επιχειρήσεις και κυρίως τις μικρομεσαίες που είναι η ραχοκοκαλιά της Εθνικής Οικονομίας. Και δεν πρέπει να λένε από την άλλη μεριά ότι θα κλείσουμε τα καταστήματα διαμαρτυρόμενοι. Να έρθουν εδώ να συζητήσουμε.
Κ. Μακρή: Εντάξει, εάν έτσι θέλουν να κάνουν, φαντάζομαι  δεν μπορεί κανείς να τους το απαγορέψει.
Ν. Ρόβλιας: Όχι βέβαια…
Κ. Μακρή: Εγώ όμως θέλω να πω το εξής, από προγράμματα έχουμε ακούσει πάρα πολλά και την απλοποίηση ίδρυσης επιχείρησης είχαμε ακούσει και δεν την είδαμε ποτέ.
Ν. Ρόβλιας: Τώρα με πάτε σε άλλο θέμα όμως.,
Κ. Μακρή: Σας πάω σε ένα θέμα που είναι πραγματικό, είναι ζωντανό και δεν την είδαμε ποτέ. Είδαμε ένα νομοσχέδιο, κενό γράμμα μάλλον;
Ν. Ρόβλιας: Όχι, λάθος κάνετε. Το νομοσχέδιο αυτό παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, στη Βουλή δεν έχει έρθει ακόμη. Περιμένετε και μάλιστα οι αρμόδιοι της Τρόικας.
Κ. Μακρή: Πριν από κάποιους μήνες δεν ψηφίστηκε η ίδρυση των επιχειρήσεων.
Ν. Ρόβλιας: Όχι, οι αρμόδιοι της Τρόικας που συζήτησαν μαζί μας, είπαν ότι είναι πάρα πολύ θετικό. Η απλοποίηση για την έναρξη λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Κ. Μακρή: Συγγνώμη, η κα Κατσέλη, ένα, δεν είχε ψηφίσει νομοσχέδιο πριν πάρα πολλούς μήνες.
Ν. Ρόβλιας: Εάν λέτε το θέμα της ίδρυσης εταιρειών. Αυτό είναι το ελάχιστο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Δηλαδή εάν μια εταιρεία ιδρύεται σε δύο ημέρες αντί για μια, αντιλαμβάνασθε ότι δεν είναι αυτό το πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Αν όμως για να πάρει άδεια λειτουργίας κάνει…
Κ. Μακρή: Μα το ίδιο λέμε.
Ν. Ρόβλιας: Όχι άλλο η ίδρυση άλλο η άδεια λειτουργίας.
Κ. Μακρή: Μπράβο είχατε ψηφίσει λοιπόν το ένα και μεσολάβησαν επτά μήνες για να φέρεται το δεύτερο που θα δώσει περιεχόμενο στο πρώτο.
Ν. Ρόβλιας: Γιατί μας κατηγορείται με τέτοιο τρόπο κυρία Μακρή;
Κ. Μακρή: Δεν σας κατηγορώ. Απλώς λέμε ποια είναι τα προβλήματα της αγοράς και πως τα αντιμετωπίζεται.
Ν. Ρόβλιας: Νομίζω ότι συμφωνούμε.
Κ. Μακρή: Συμφωνούμε, βεβαίως το ίδιο θέλουμε.
Ν. Ρόβλιας: Ακούστε μια επιχείρηση, πρώτον ιδρύεται και δεύτερον παίρνει άδεια λειτουργίας. Η φάση της ίδρυσης σας διαβεβαιώνω ότι δεν διαρκεί σήμερα πάνω από δύο έως τρεις ημέρες εάν τρέξει ιδιαίτερα ο δικηγόρος ή ο λογιστής ή επιχειρηματίας μπορεί να γίνει σε μια ημέρα. Αλλά και αυτό θα απλοποιηθεί με υπηρεσία μιας στάσης. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι πράγματι η άδεια λειτουργίας μιας επιχείρησης. Αυτή μπορεί να καθυστερήσει μήνες για να δοθεί. Και πολλές φορές ανοίγουν οι επιχειρήσεις και δουλεύουν παράνομα ή οιονεί παράνομα. Γι’ αυτό πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο σε πρώτη ανάγνωση και θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα σε μια ημέρα. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια μεγάλη παραγωγή νομοθετικού έργου και κανονιστικών διατάξεων και προγραμμάτων μέσα σε συνθήκες κρίσης.
Α. Κωνσταντάτος: Ναι βέβαια έχετε μια ύφεση – 4% με 6 δις πιστεύετε ότι θα δώσετε μια ανάσα ρευστότητας στην αγορά, αλλά έχει περάσει ο Γενάρης είμαστε στο Φεβρουάριο πάμε στο Μάρτιο, να δούμε πότε θα φθάσει αυτό το χρήμα στην αγορά, θα φθάσουμε το καλοκαίρι σιγά σιγά.

Ν. Ρόβλιας: Και το δεύτερο κομμάτι, το οποίο φοβάμαι δεν έχουμε χρόνο να πούμε είναι ο περιορισμός των δαπανών όσο γίνεται. Σ’ αυτόν τον περιορισμό συμβάλλουμε με πρωτοβουλίες που πήραμε στο χώρο των κρατικών προμηθειών. Αλλά θα το συζητήσουμε μια άλλη φορά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris