" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

"Γιορτή Μαντιού" στην Κριθιά Θεσσαλονίκης


Την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011 στις 11.30 θα πραγματοποιηθεί η «Γιορτή Μαντιού» 2011 στην Κριθιά Θεσσαλονίκης.
Η γιορτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κριθιάς και τη συμβολή του Πνευματικού Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Λαγκαδά. Τι είναι το Μαντί
Η παραδοσιακή πίτα της Κριθιάς είναι μια πολύ νόστιμη κρεατόπιτα με ζωμό και συκωτάκια από κοτόπουλο, χοιρινό κιμά και τραχανά. Καλύπτεται από μόνο ένα φύλλο, ενώ εσωτερικά περιλαμβάνει φαρδιές κυκλικές λωρίδες που διπλώνουν στα δύο, έχοντας μέσα τους τα παραπάνω υλικά. Η συνταγή προέρχεται από τους πρόσφυγες που την έφεραν μαζί τους από την Κριθιά της Ανατολικής Θράκης και περνάει από γενιά σε γενιά.

Η γιορτή
Στη «Γιορτή Μαντιού» συμμετέχουν όλες σχεδόν οι νοικοκυρές του χωριού, που φτιάχνουν σπιτικές πίτες και τις προσφέρουν στους παρευρισκόμενους, ενώ η κυρίως προετοιμασία γίνεται την προηγούμενη μέρα, με πίτες που παρασκευάζουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριθιάς. Συνολικά, προσφέρονται γύρω στις 2.000 ατομικές μερίδες, ενώ η γιορτή συνοδεύεται από παραδοσιακούς χορούς, αναπαράσταση της παρασκευής της πίτας μαντί και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
11.30 Έναρξη εκδήλωσης - Χαιρετισμοί - Ομιλίες

12.00 Αναπαράσταση παρασκευής και ψησίματος παραδοσιακής πίτας ΜΑΝΤΙ

12.45 Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα

13.00 Σερβίρισμα ΜΑΝΤΙΟΥ

13.30 Μουσικοχορευτικό πρόγραμμα - Διασκέδαση - Χορός
www.lagadas.net

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris