" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Γιορτή παράδοσης και κατασκευή τεράστιου Μελεκουνιού για βράβευση από τα ρεκόρ GUINNESS, ετοιμάζουν για την Ημέρα Τουρισμού το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου μέσω της Αναπτυξιακής του και ο Δ.Ο.Τ.


Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου μέσω της Αναπτυξιακής του και ο Δωδεκανησιακός Οργανισμός Τουρισμού, σχεδιάζουν μια πρωτότυπη γιορτή παράδοσης που περιλαμβάνει δρώμενα και την κατασκευή ενός τεράστιου Μελεκουνιού με την αυθεντική συνταγή.
Οι εορταστικες εκδηλώσεις προς τιμήν των τουριστών που θα βρίσκονται στο νησί μας την εποχή εκείνη θα προσφέρουν ένα ταξίδι γνώσης και εμπειρίας στην τοπική παράδοση. Από τη μια ο παραδοσιακός γάμος με όλα τα έθιμα, η μουσική, ο χορός και από την άλλη η κατασκευή ενός τεράστιου μελεκουνιού από τους γνωστούς παραγωγούς στο νησί μας.
Το αποκορύφωμα είναι η καταγραφή του τεράστιου μελεκουνιού στο βιβλίο GUINΝESS, και για το λόγο αυτό έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες. Με πολύ ενθουσιασμό οι οργανωτές σχεδιάζουν μια ξεχωριστή γιορτή που θα δώσει στους ξένους την εμπειρία του παραδοσιακού γάμου με όλα τα έθιμα αλλά και τη μοναδική γεύση του Ροδίτικου γλυκίσματος, που εδώ και αιώνες ονομάζεται «ΜΕΛΕΚΟΥΝΙ» και αποτελεί το κατ’ εξοχήν κέρασμα του γάμου από την αρχαιότητα έως σήμερα και παράγεται με παραδοσιακό τρόπο που περιλαμβάνει στη συνταγή τα τραγούδια του γάμου και τη συνεύρεση των ανθρώπων.
Η αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει μίγμα από μυρωδάτο θυμαρίσιο μέλι που παράγεται από τα νησιά της Δωδεκανήσου, φυσικό σουσάμι, προστίθενται ολόκληρα αμύγδαλα, ξυσμένο πορτοκάλι – περγαμόντο και διάφορα μπαχαρικά ανάλογα με την περιοχή. Το μελεκούνι κόβεται σε σχήμα ρόμβου, είναι μαλακό και ελευθερώνει όλα τα αρώματα του τη στιγμή που το γεύεσαι. Οι παραγωγοί που θα εργαστούν για το τεράστιο μελεκούνι, είναι: Σοφία Μόσχου, Μιχάλης Λόγγος, Ειρήνη Μαργαρίτη, και η Μελισσοκομική Δωδεκανήσου.
Η Guinness World Records είναι μία παγκοσμίως αναγνωρισμένη αρχή στα κατορθώματα ρεκόρ. Από την πρώτη του έκδοση το 1955, το παγκοσμίου φήμης Guinness World Records Book έχει εκδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο σε περισσότερες από 37 γλώσσες και αποτελεί ένα αληθινό εκδοτικό φαινόμενο.
Περισσότερα από τρία εκατομμύρια αντίτυπα εκτυπώνονται ετησίως από την Guinness World Records στην Ευρώπη και αποστέλλονται σε όλο τον κόσμο στους τοπικούς διανομείς και αδειούχους εκδότες. Η ομάδα διαχείρισης ρεκόρ, που στεγάζεται στο Λονδίνο, απαντάει σε περισσότερες από 50.000 αιτήσεις για ρεκόρ, τον χρόνο, και διαχειρίζεται μία βάση περισσότερων από 40.000 ρεκόρ.
Στόχος είναι το Μελεκούνι να καταγραφεί στα ρεκόρ Guinness και να δώσει στο παραδοσιακό προϊον της Ρόδου τη φήμη και δημοσιότητα που συνοδεύει κάθε ετήσια έκδοση. Την ενέργεια θα παρακολουθήσουν τηλεοπτικοί σταθμοί και ΜΜΕ της Ελλάδα και του εξωτερικού. Η προβολή είναι σημαντική για τον προοριμό στο τέλος της τουριστικής περιόδου και την προετοιμασία των καταλόγων για το καλοκαίρι 2011.
Στην Ημέρα Τουρισμού συμμετέχουν ο πολιτιστικός και λαογραφικός σύλλογος Σορωνής «Το Αμπερνάλλι» που θα παρουσιάσει το δρώμενο του γάμου, το Λύκειο Ελληνίδων Ρόδου με παραδοσιακούς χορούς και άλλοι φορείς.
Πληροφορίες: Κολιάδη Μελίνα, koliadi@detap.gr, Τ. 22410 – 44284, Δωδεκανησιακή Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου – ΔΕΤΑΠ, www.detap.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris