" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

«Γιορτή κρεμμυδιού» στο Παλαιομονάστηρο του δήμου Γόμφων


Για τρίτη συνεχή χρονιά ο εκπολιτιστικός μορφωτικός λαογραφικός σύλλογος γυναικών θα προβάλλει την καλλιέργεια με την οποία ασχολείται η πλειονότητα των κατοίκων της περιοχής
Το δημοτικό διαμέρισμα Παλαιομονάστηρου του δήμου Γόμφων, ίσως είναι ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα της μιας παλάμης που οι κάτοικοι του ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια του κρεμμυδιού. Μια καλλιέργεια που απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και κόπο μέχρι την στιγμή και συγκεκριμένα στα μέσα του καλοκαιριού θα δώσει την παραγωγή. Παρόλα αυτά οι αγρότες της περιοχής που ασχολούνται με την καλλιέργεια του κρεμμυδιού δεν πτοούνται ενώ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις να προβάλλουν την δουλειά τους και να μεταφέρουν στις νέες γενιές στοιχεία της ενασχόλησής τους.
Μια διαφορετική γιορτή αναμένεται να στήσει αύριο Κυριακή στις 8 το βραδύ στο δ.δ. Παλαιομονάστηρου ο εκπολιτιστικός μορφωτικός λαογραφικός σύλλογος γυναικών της εκεί περιοχής. Οι γυναίκες του Παλαιομονάστηρου διοργανώνουν για τρίτη χρονιά την «Γιορτή Κρεμμυδιού», το πρόγραμμα της οποίας θα περιλαμβάνει πλούσια κρεμμυδομαγειρέματα, μουσική και χορό, αλλά και ομιλίες γύρω από την αξία του κρεμμυδιού. Στην εκδήλωση θα αναβιώσει το έθιμο του κλείδωνα ενώ θα συμμετέχουν τα χορευτικά σύνολα των πολιτιστικών συλλόγων Παλαιομονάστηρου και Πηγής που επιμελήθηκε ο χοροδιδάσκαλος κ. Παναγιώτης Γκόγκος.
Οι φετινές εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Τρικάλων και του πολιτιστικού οργανισμού του δήμου Γόμφων. Όπως δήλωσε η πρόεδρος του συλλόγου κ. Βασιλική Κοθρά στόχος της εκδήλωσης είναι να παρουσιαστεί το προϊόν του κρεμμυδιού, το οποίο παράγεται στην περιοχή αλλά και να ψυχαγωγηθούν οι δημότες. Αναφορικά με την ιστορία, ο εκπολιτιστικός μορφωτικός λαογραφικός σύλλογος γυναικών Παλαιομονάστηρου ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2005.
Σκοπός του είναι να ενεργοποιήσει και να δραστηριοποιήσει τις γυναίκες του χωριού και όχι μονό, στην αναβίωση εθίμων και παραδόσεων του τόπου. Παράλληλα σκοπός του συλλόγου είναι να περάσει από γενιά σε γενιά την πλούσια τοπική παράδοση, δίνοντας έτσι κίνητρο στις γυναίκες να βγουν από την καθημερινότητα και να ασχοληθούν με τα κοινά. Έχοντας ήδη στο ενεργητικό του αρκετές εκδηλώσεις, συνεχίζει με μεράκι και όρεξη. Καταλήγοντας να σημειωθεί ότι ο σύλλογος την περασμένη χρονιά προχώρησε στην διοργάνωση μιας σειράς εκδηλώσεων προβάλλοντας την τοπική παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά. 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris