" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Επεισοδιακοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ στην εμποροπανήγυρη Άρτας.Οι αλλοδαποί την γλύτωσαν.

Δέχθηκαν επίθεση από εμπόρους οι υπάλληλοι. Με την συνοδεία αστυνομικών βεβαίωσαν παραβάσεις. Σειρά παραβάσεων σε σχέση με την έκδοση αποδείξεων και την λειτουργία ταμειακών μηχανών εντόπισε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, της Περιφέρειας Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα, σε ελέγχους που διεξήγαγε επί διήμερο στο χώρο της Εμποροπανήγυρης Άρτας.
Μετά από πληροφορία για το γεγονός ότι στο χώρο της εμποροπανήγυρης «απειλήθηκε σοβαρό επεισόδιο επίθεσης εμπόρων στους εργαζόμενους ελεγκτές του ΣΔΟΕ», η «Η» επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του Σώματος κ. Τσίλη, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπηρεσία δέχθηκε πολλά τηλεφωνήματα από πολίτες οι οποίοι κατήγγειλαν ότι δεν τους δόθηκαν αποδείξεις στο χώρο της εμποροπανήγυρης για προϊόντα τα οποία αγόρασαν. «Προχωρώντας στον έλεγχο των καταγγελιών αυτών, συγκροτήσαμε συνεργείο το οποίο προχθές (Τετάρτη) επισκέφθηκε το χώρο, όμως δυστυχώς ο έλεγχος δεν ολοκληρώθηκε, διότι οι υπάλληλοι δέχθηκαν επίθεση από μερίδα εμπόρων. Τον έλεγχο ολοκληρώσαμε την επόμενη ημέρα, (Πέμπτη), ζητώντας τη συνδρομή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας, η οποία ανταποκρίθηκε», σημείωσε ο κ. Τσίλης, επιβεβαιώνοντας και το γεγονός ότι στο χώρο έλεγχο έκανε κλιμάκιο του ΣΔΟΕ με την παρουσία αστυνομικής δύναμης.


Μάλιστα ο ίδιος επισήμανε ότι οι υπάλληλοι δέχθηκαν άσχημη επίθεση από συμμετέχοντες εμπόρους του παζαριού λέγοντας «αν δεν επενέβαιναν κάποιοι πιο ψύχραιμοι δεν ξέρω αν θα είχαμε και χειρότερα. Κάτω από αυτές στις συνθήκες λοιπόν ζητήσαμε την συνδρομή της αστυνομίας»


Σε ό,τι αφορά της παραβάσεις για τις οποίες είχε η υπηρεσία δεχθεί καταγγελίες, ο κ. Τσίλης στο ερώτημά μας, απάντησε, πως «πράγματι βεβαιώθηκαν παραβάσεις που έχουν να κάνουν με φοροδιαφυγή, μη έκδοση αποδείξεων».


Στο μεταξύ σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας ΟΤΑ, Παναγιώτη Καραγιώργο, μας δήλωσε ότι αγνοεί το γεγονός, ενώ ο υπεύθυνος της διοργάνωσης από πλευράς Αναπτυξιακής κ. Μπόνιας, ανέφερε ότι έλεγχοι έγιναν από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ στο χώρο, δεν γνώριζε ωστόσο για το περιστατικό της πρώτης ημέρας.


-Ελέγχους στο χώρο της εμποροπανήγυρης έκανε και το Τμήμα Εμπορίου της Νομαρχίας Άρτας, στο οποίο άλλωστε είχε απευθυνθεί και το ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου, ζητώντας να διεξαχθούν έλεγχοι, όμως όπως δήλωσε η προϊσταμένη του Τμήματος κ. Μήτσιου, αυτοί είχαν ξεκινήσει και πριν την κατάθεση του σχετικού αιτήματος από πλευράς του Εμπορικού Συλλόγου.


Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους του εν λόγω τμήματος, η κ. Μήτσιου σημείωσε ότι αφορούν στην ανάρτηση πινακίδων, την κατοχή αδειών από το Δήμο και την ορθή λειτουργία των ζυγιστικών οργάνων. «Η εικόνα σε ένα μεγάλο δείγμα της εμποροπανήγυρης που έγινε έλεγχος ήταν καλή. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να γίνουν έλεγχοι σε όλη την έκταση, αλλά σε ένα μεγάλο κομμάτι που ελέγξαμε, είχαν άδειες, αναρτημένες πινακίδες τιμών και επιπλέον ελέγχθηκαν και σφραγίστηκαν όλες οι ζυγαριές. Αυτό αφορά κυρίως στην λειτουργία των εστιατορίων – ψησταριών, στο χώρο της εμποροπανήγυρης όπου έγινε έλεγχος από την υπηρεσία και δεν προέκυψε κάτι, όμως σφραγίστηκαν με την ένδειξη ελέγχου για το 2010».


Ωστόσο η κ. Μήτσιου εξήγησε ότι εκτός του οργανωμένου χώρου διαπιστώθηκε παρουσία αλλοδαπών μικροπωλητών, που δεν κατείχαν άδειες από το Δήμο. «Εκεί υπάρχει πρόβλημα καθώς οι μικροπωλητές δηλώνουν άγνοια της γλώσσας, οπότε ούτε καν να συνεννοηθούν δεν μπόρεσαν οι ελεγκτές», εξήγησε, ενώ ο έλεγχος των συγκεκριμένων είναι πολύπλοκος καθώς εμπλέκονται και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες σε επίπεδο περιφέρειας σχετικά με την κατοχή πράσινης κάρτας κλπ.


Πάντως χαρακτηριστικό όλων των αναφορών που έγιναν με αφορμή τη συγκέντρωση πληροφοριών για τους ελέγχους που έγιναν στο χώρο, ήταν η αναγκαιότητα καλύτερης οργάνωσης, που προκύπτει. Και αυτό σε σχέση με την παρουσία παραεμπορίου, γύρω από το χώρο αλλά και σε σχέση με την έκδοση αποδείξεων και ταμειακών μηχανών, που θα πρέπει να έχουν όλοι οι παρόντες έμποροι έλληνες και αλλοδαποί.
http://www.agoraartas.com/2010/10/blog-post_02.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris