" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Άσυλο, ελέω εκλογώνΤις τελευταίες εβδομάδες, εν όψει φυσικά των επερχόμενων δημοτικών εκλογών, φαίνεται ότι το ζήτημα του παρεμπορίου, που κάποιο καιρό πριν αντιμετωπιζόταν ως ένα "λάθρο" πολιτικό θέμα, έχει έλθει στο προσκήνιο. Και σε κάποιο βαθμό έχει περιοριστεί η δράση των ομάδων - μαφιών που το ασκούν. Για το ότι πρόκειται περί μαφίας και όχι "απελπισμένων μεταναστών" είναι σίγουρο, λόγω του μεγέθους του συγκεκριμένου ζητήματος. Και αποδεικνύεται από τις πολύ συγκεκριμένες δομές που διαθέτει αυτή η μαφία.

Τις τελευταίες μάλιστα εβδομάδες, η αστυνομία, λόγω προεκλογικής κινητοποίησης(;), κατάφερε να βρεί μερικές από τις δεκάδες αποθήκες στις οποίες βρίσκονται τα εμπορεύματα που κουβαλούν οι χιλιάδες αφρικανοί κυρίως, και τα πουλούν στους κεντρικούς δρόμους των Αθηνών. Όπως η περίπτωση της αποθήκης, η οποία βρέθηκε στον Κολωνό. Μέχρι και κενούς τοίχους είχαν για να "φράζουν" το δρόμο στους ανεπιθύμητους.
Δεν χωράει του ανθρώπου ο νους τις ποσότητες που κρύβονταν μέσα στην αποθήκη. Δύο όροφοι γεμάτοι με "μαϊμούδες" προϊόντα από ρούχα και τσάντες μέχρι γυαλιά ηλίου βρέθηκαν στο παράνομο mall του Κολωνού. Οι αστυνομικοί και οι άνδρες του ΣΔΟΕ έμειναν άφωνοι όταν ανακάλυψαν ότι το κτίριο είχε ακόμη και... κινούμενα "ντουβάρια" πίσω απ' τα οποία έκρυβαν το παράνομο εμπόρευμα. Στο κτίριο καθημερινά πήγαιναν δεκάδες παράνομοι μικροπωλητές και εφοδιάζονταν με τα προϊόντα μαϊμούδες που έχουν κατακλείσει τους πεζόδρομους της Αθήνας.
Άσυλο Παρεμπόρων
Πάντα όμως, η παρανομία είναι ένα βήμα μπροστά, από την αστυνομία. Και πλέον είναι αρκετοί οι μετανάστες που δεν χρησιμοποιούν τέτοιου είδους αποθήκες. Η νέα μέθοδος είναι διαφορετική. Χρησιμοποιούν μία ακόμη από τις ελληνικές... ιδιαιτερότητες, για να κάνουν την δουλειά τους μέ άνεση.
Ο λόγος για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο προφανώς πλέον ισχύει και για όσους ασχολούνται με το παρεμπόριο.
Εάν βρεθεί κανείς έξω από πανεπιστημιακές σχολές της πρωτεύουσας, αμέσως αντιλαμβάνεται ένα πλήθος αφρικανών, με τα απλωμένα τους σεντονάκια. Θα νομίσει ίσως κάποιος ότι αυτό γίνεται, διότι έχουν ως target group τους φοιτητές, στους οποίους θέλουν να πουλήσουν πράγματα. Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική. Υπάρχουν δύο λόγοι που βρίσκουμε όλους αυτούς τους παρανόμους γύρω από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Ο πρώτος είναι ότι μέσα σε αρκετά από αυτά αποθηκεύουν την πραμάτεια τους! Ο δεύτερος είναι ότι σε περίπτωση αστυνομικού ελέγχου, μπορούν εύκολα να μπουν μέσα σε αυτά, έτσι ώστε η αστυνομία να μην μπορεί να τους προσαγάγει. Απίστευτο και όμως αληθινό. Το πανεπιστημιακό άσυλο, στην υπηρεσία του παρεμπορίου.
Στην αρχή φαίνεται απίστευτο. Αρκεί όμως μια βόλτα στην Πατησίων, έξω από την ΑΣΟΕΕ, για να καταλάβει κανείς το τι ακριβώς συμβαίνει. Δεκάδες σεντόνια μικροπωλητών που εκτείνονται όχι μόνο μπροστά στο οικοδομικό τετράγωνο της ΑΣΟΕΕ αλλά και στα διπλανά του. Σεντόνια γεμάτα με προϊόντα, για τα οποία φυσικά κανείς δεν πληρώνει φόρο, ενώ την ίδια στιγμή τα εμπορικά καταστήματα της Πατησίων κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Μπροστά στην είσοδο της νομικής, στον πεζόδρομο ανάμεσα στην Ακαδημίας και στην Σόλωνος, το ίδιο σκηνικό. Σύμφωνα με κάποιους ακόμη και μπροστά στα Προπύλαια, τα οποία κάποιοι προσπαθούν να θεωρήσουν ως άσυλο, η ίδια ιστορία.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που λάβαμε όμως, δεν είναι μόνο το ότι οι παρέμποροι χρησιμοποιούν το πανεπιστημιακό άσυλο, για να αποφεύγουν τις τυχόν αστυνομικές δυνάμεις. Φοιτητές μας είπαν ότι σε κάποιες σχολές, ιδιαίτερα στην ΑΣΟΕΕ, κάποιοι αποθηκεύουν και τα εμπορεύματά τους μέσα στους χώρους της Σχολής. Κάποιες λέει ιδιαίτερα "ευαισθητοποιημένες" και φυσικά "αντιρατσιστικές" ομάδες φοιτητών, τα έχουν κανονίσει έτσι ώστε να μην τους ενοχλεί κανείς.
Είναι γνωστό ότι το "πανεπιστημιακό άσυλο" είναι άσυλο ανομίας και βίας. Οι επιθέσεις κατά πατριωτών είναι κάτι που έχουμε συχνά καυτηριάσει. Το ότι όμως έχουμε φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιείται και για παράνομες πράξεις, που σαν μόνο σκοπό έχουν το οικονομικό όφελος κάποιων, είναι κάτι που αξίζει να μας κάνει να αναρωτηθούμε τον ρόλο του ασύλου στην σύγχρονη κοινωνία.
Οι προεκλογικές δεσμεύσεις των κομμάτων, περί πάταξης του παρεμπορίου, σίγουρα φαντάζουν αρκετά ελπιδοφόρες. Το πραγματικό ζήτημα όμως είναι το ποιος θα είναι αυτός που θα εφαρμόσει μετεκλογικά τις δεσμεύσεις του και θα δώσει λύση σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα.
Και αν σήμερα, χρησιμοποιείται το πανεπιστημιακό άσυλο, για να στεγάσει τις ανάγκες του παρεμπορίου, μέχρι ποιο σημείο θα φτάσουμε αύριο; Πότε θα δούμε και πάνω στην Ακρόπολη, απλωμένα σεντονάκια με προϊόντα (μαϊμού ή όχι λίγη σημασία έχει) που θα πουλά ένας λαθρομετανάστης από την Νιγηρία;

elkosmos.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris