" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Το παρεμπόριο στην «ατζέντα» Σγουρού με την ΓΣΕΒΕΕ

Οι έλεγχοι για την πάταξη του παραεμπορίου θα πρέπει να επικεντρωθούν στον εντοπισμό της πηγής του, δηλαδή στις αποθήκες, τους προμηθευτές, τις βιοτεχνίες «παραποιημένων» προϊόντων και στα σημεία εισαγωγής, ζήτησαν τα μέλη του προεδρείου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος στη συνάντησή τους με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ι. Σγουρό.
«Η επέκταση του παραεμπορίου, της αγοράς «παραποιημένων» προϊόντων και του λαθρεμπορίου τα τελευταία χρόνια, αποτελεί πληγή τόσο για τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις όσο και για τα έσοδα του Κράτους. Σήμερα, τη στιγμή που η συντριπτική πλειονότητα των εμπορικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί εστιάζουν τις ενέργειές τους σε κατασταλτικά μέτρα στα σημεία τελικής διάθεσης αυτών των προϊόντων. Αυτοί, ωστόσο, οι έλεγχοι δεν εξαλείφουν τις αιτίες του προβλήματος, όσο τακτικοί και αν είναι» σημείωσαν οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΒΕΕ.
Το ζήτημα της αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος της Αττικής ήταν το δεύτερο θέμα στο οποίο έγινε εκτενής αναφορά, με δεδομένο ότι η τάση που επικρατεί σήμερα είναι η απαξίωση και η ερημοποίηση των τοπικών αγορών και των συνοικιών, με την άναρχη επέκταση των υπερκαταστημάτων τύπου «Mall», όπως εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ.
Οι μικρομεσαίοι εκτιμούν ότι οι εξελίξεις σε ότι αφορά στην εμπορική πολεοδομία, πέραν των άλλων, έχουν οδηγήσει πολλές μικρές επιχειρήσεις σε διακοπή της δραστηριότητάς τους, όπως φαίνεται πλέον και από τον αριθμό των ξενοίκιαστων καταστημάτων στους άλλοτε πολυσύχναστους εμπορικούς δρόμους.
Από τη μια πλευρά, επομένως η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά ότι θα πρέπει μέσω πολιτικών αστικών αναπλάσεων να ληφθούν μέτρα και να υλοποιηθούν έργα, τα οποία θα αποσκοπούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας των καταναλωτών στις τοπικές αγορές, στην αναβάθμιση των φυσικών και κοινωνικών υποδομών και στην ενίσχυση της ασφάλειας και από την άλλη, σε επίπεδο χωροταξικού σχεδιασμού, θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η συνύπαρξη κατοικίας και επιχειρηματικής δραστηριότητας και να περιοριστεί η ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων και των πολυκαταστημάτων σε μια πολεοδομικά κορεσμένη πόλη, με την υιοθέτηση της αρχής της «φέρουσας ικανότητας».
«Τα μέτρα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για τα κέντρα των πόλεων και κυρίως, για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, όπου τα προβλήματα είναι πολύ πιο οξυμένα. Παράλληλα με τα μέτρα και τις πολιτικές αναβάθμισης θα πρέπει να δοθούν και κίνητρα στις επιχειρήσεις μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών» σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ.
Τέλος, η συνομοσπονδία πρότεινε τη δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα διεξάγει «φιλικούς» και όχι κατασταλτικούς ελέγχους, με στόχο τη ενημέρωση των επιχειρήσεων, κυρίως των νέων και των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τον εντοπισμό των όποιων παραλείψεων ή λαθών και την παροχή συμβουλών για την επίλυσή τους. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμά ότι θα εξασφαλιστεί η συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί και η προστασία του καταναλωτή με την παροχή καλύτερων ποιοτικά προϊόντων και υπηρεσιών.
Με δεδομένο ότι οι Περιφέρειες αποκτούν περισσότερες αρμοδιότητες με το νέο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», η ΓΣΕΒΕΕ τόνισε την ανάγκη λήψης όλων των απαιτούμενων μέτρων και ενεργειών, ώστε η Περιφέρεια να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τα ζητήματα της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων και της υλοποίησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, για τα οποία η Περιφέρεια πρέπει να δείξει μεγάλη προσοχή, με στόχο να καταστεί όχι μόνο φιλική αλλά και αρωγός προς τις επιχειρήσεις και τον πολίτη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris