" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Γιορτή κάστανου και τσίπουρου στην ορεινή Ναυπακτία


Το Σάββατο 09 Οκτωβρίου πραγματοποιείται και φέτος στο γραφικό χωριό: Άνω Χώρα της Ορεινής Ναυπακτίας, σε υψόμετρο 1.100 μ. και μόλις 52χλμ. από τη Ναύπακτο, η επιτυχημένη γιορτή του Κάστανου και Τσίπουρου, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων επισκεπτών κάθε χρόνο.
Το έθιμο που αναβιώνει ο Δήμος Αποδοτίας με την συμμετοχή του ξενοδοχείου Crystal Mountain άρχισε ως αφορμή συνάντησης και διασκέδασης των ανθρώπων από τα γύρω χωριά και το και των κατοίκων της περιοχής.
Η  γιορτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο κοντά στο δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου και κρατάει όλο το διήμερο! Ήδη από το απόγευμα της Παρασκευής στο χωριό επικρατεί οργασμός προετοιμασίας: τα καζάνια για την απόσταξη του τσίπουρου και οι φουφούδες για το ψήσιμο του γλυκού καρπού παίρνουν τις θέσεις τους στο ύπαιθρο. Το ξημέρωμα του Σαββάτου βρίσκει το χωριό αγκαλιασμένο από μυρωδιές. Το ίδιο απόγευμα οι νοικοκυρές του χωριού σερβίρουν λιχουδιές όπως τηγανίτες, πίτες, λουκουμάδες αλλά και παραδοσιακά μαγειρευτά φαγητά. Τα ποτήρια γεμίζουν από το “λουλά” όπου το αχνιστό, τσίπουρο ρέει άφθονο! Όλο το χωριό γίνεται μία μεγάλη παρέα, οι ντόπιοι σέρνουν τον χορό και ο αέρας μοσχοβολάει φρεσκοψημένο κάστανο.
Ο καστανόλογγος στήριζε την οικονομία του χωριού από τα χρόνια του Βυζαντίου. Έτσι, οι καστανιές καλλιεργούνται αιώνες τώρα στο χωριό, ενώ οι άγριες κοσμούν τις γύρω βουνοπλαγιές ανάμεσα στα έλατα. Οι φιλοξενούμενοι του ξενοδοχείου έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το ιδιόκτητο καστανόδασος του ξενοδοχείου, έκτασης 29 στρεμμάτων, γεμάτο από καστανιές του είδους Μαρόνια και να μαζέψουν όσα θέλουν. Όσο για το παραδοσιακό τσίπουρο παράγεται από την απόσταξη της περίφημης «Μαλαγουζιάς». Πρόκειται για την τοπική ποικιλία σταφυλιών που καλλιεργείται στα ορεινά Κράβαρα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris