" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

The dark side of the city

Η εικόνα της αγοράς, των λιανεμπορικών επιχειρήσεων και της πόλης της Αθήνας γενικότερα, αποτυπώνει αφενός την σκοτεινή πλευρά μιας άνευ προηγούμενου οικονομικής κρίσης, που οδήγησε στη συρρίκνωση της αγοραστικής δυνατότητας των  καταναλωτών, και αφετέρου την έλλειψη προστασίας των λιανικών επιχειρήσεων, έναντι του φαινομένου των πλανόδιων αλλοδαπών μικροπωλητών, οι οποίοι έχουν μετατρέψει το ιστορικό κέντρο, αλλά και τους άλλους εμπορικούς δρόμους της πόλης, σε ένα υπαίθριο, ακαλαίσθητο και, πάνω από όλα, παράνομο υπερκατάστημα.
Είναι να απορεί κανείς, πως οι αρμόδιες πολιτειακές και δημοτικές αρχές, αντιλαμβάνονται – αν το αντιλαμβάνονται επί της ουσίας –ότι: Πρώτον, πρόκειται για φαινόμενο απαράδεκτα παράνομο, που συμβάλει στην διαφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία θα έπρεπε να πηγαίνουν στον κρατικό κορβανά, από προϊόντα αγνώστου προέλευσης, μη δηλωθέντα και ενδεχομένως επικίνδυνα για τους καταναλωτές. Και δεύτερον, ότι η όλη εικόνα που παρουσιάζει πια η Αθήνα, είναι άκρως υποβαθμισμένη και τριτοκοσμική.
Μου είναι αδιανόητο, ότι η δημοτική αρχή, από τη μια, φροντίζει επιμελώς για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών της πόλης, με το να δημιουργεί χώρους πρασίνου, πεζοδρομήσεις κλπ. αξιοποιώντας τα δυσβάστακτα δημοτικά τέλη, που εισπράττει από πολλές κατηγορίες λιανέμπορων, και από την άλλη, επιδεικνύει ανεπάρκεια, στο να τους βοηθήσει να έχουν έσοδα, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.
Όπως, είναι αδιανόητο το γεγονός, ότι εδώ και χρόνια, δημιούργησε το σώμα της δημοτικής αστυνομίας – το οποίο δεν έχω καταλάβει ακόμα πιο είναι το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του – που λογικά, θα έπρεπε να εποπτεύει και να φροντίζει, σε συνεργασία με τις πολιτειακές αρχές, για την τήρηση των νόμων. Απαγορεύοντας την παράνομη εγκατάσταση και χρήση των πεζοδρομίων και όχι μόνο, από αυτό-προσδιοριζόμενους «εμπόρους», οι οποίοι τους μετατρέπουν σε υπαίθρια, σακουλέ-καταστήματα, για την πώληση διαφόρων, ύποπτης προέλευσης προϊόντων.
Αλλά και τα επίσημα όργανα των εμπόρων, το ΕΒΕΑ και ο Εμπορικός Σύλλογος, τι κάνουν περί αυτού; Νομίζω, ότι αν η δημοτική αρχή επιδείξει την ίδια σπουδή, που επιδεικνύει με τους δημοτικούς αστυνόμους, οι οποίοι περιπολούν ανά τρεις, σε κάθε δρόμο της περιοχής του Κολωνακίου, κόβοντας κλήσεις στα παράνομα σταθμευμένα αυτοκίνητα, κάνει το ίδιο, και με αυτό το φαινόμενο, τότε ίσως κάτι αλλάξει προς την σωστή κατεύθυνση. Κάτι, που έπρεπε να έχει προληφθεί εν τη γενέσει του, για να μπορούν οι φορολογούμενοι λιανέμποροι, οι οποίοι βλέπουν τα έσοδα τους να μειώνονται όλο και περισσότερο κάθε μέρα, τουλάχιστον να απαλλαγούν από αυτόν τον άνισο ανταγωνισμό. Που στο τέλος της ημέρας, είναι ενοχλητικά ακαλαίσθητος για την πόλη της Αθήνας, αλλά και για τους δημότες της. Και το σημαντικότερο, τέλη και φόροι από τα έσοδα αυτών των παράνομων «εμπόρων» δεν εισπράττονται.
Εκτός αν φτάσουμε στο σημείο, ένα πρωί να τους δούμε σε αυτοσχέδιες παράγκες με λαμαρίνες και με ταμειακές μηχανές να πωλούν την πραμάτεια τους!
Αναδημοσίευση από reporter.gr
Πάνος Τσαγκαράκης
ptsagarakis@reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris