" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

Γυαλιά ηλίου ΕΚ...τυφλωτικά

«Αυθεντικά είναι σου λέω, πάρε, μη φοβάσαι. Από μαγαζιά που κλείνουν και τα παίρνουμε όσο όσο είναι, φίλε μου»... Δεκάδες πάγκοι με γυαλιά ηλίου-«μαϊμού» έχουν στηθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, τη στιγμή που οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ολέθριες συνέπειες στην υγεία των καταναλωτών.
 Περισσότερα από 500.000 ζευγάρια οπτικών-«μαϊμού» αγοράζονται ετησίως στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συλλόγου Οπτικών Οπτομετρών Μακεδονίας - Θράκης. Οκτώ στους δέκα παράνομους μικροπωλητές προφασίζονται πως το εμπόρευμά τους είναι αυθεντικό, προκειμένου να πείσουν τους επίδοξους αγοραστές.
«Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σημαντική αύξηση στις πωλήσεις των γυαλιών-"μαϊμού", γεγονός που προκαλεί ανησυχία στους επαγγελματίες», δήλωσε στον «Α» ο πρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών, Μίλτος Παυλίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη, καθώς πέραν των γυαλιών που πωλούνται από παράνομους μικροπωλητές, πωλούνται ακατάλληλα οπτικά ακόμη και σε σούπερ μάρκετ ή καταστήματα με είδη δώρων! Τα... ύποπτα εμπορεύματα προέρχονται κυρίως από την Τουρκία και την Κίνα.
Ακόμη και τύφλωση...
Η έλλειψη προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει στην πρόωρη εμφάνιση καταρράκτη και σε μη αναστρέψιμες ωχροπάθειες, ακόμη και σε μερική τύφλωση. «Μελέτες οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί αποδεικνύουν πως η χρήση ακατάλληλων οπτικών οδηγεί στην εμφάνιση καταρράκτη σε άτομα ηλικίας μόλις 50 ετών», τονίζει ο κ. Παυλίδης. Ακόμη, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα εγκαύματος του κερατοειδή, καθώς ο ιστός του ματιού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος.
Για όλα τα βαλάντια
Γυαλιά ηλίου για κάθε... τσέπη διατίθενται στην αγορά, καθώς οι τιμές ξεκινούν από τα 80 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσουν και τα 600! «Οι περισσότεροι πελάτες διαθέτουν συνήθως 120-200 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν και πιο... εξεζητημένα κομμάτια, των οποίων η τιμή ξεπερνά τα 300 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 500-600», αναφέρει στον «Α» ο ιδιοκτήτης καταστήματος οπτικών, Γρηγόρης Καρυπίδης.
Αναδημοσίευση απόwww.agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris