" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Αύριο γιορτάζουν οι γυναίκες

Γιορτή της Γυναίκας είναι η αυριανή αλλά πιθανότατα η προσοχή πρέπει να δοθεί στο άλλο μισό. Τουλάχιστον στις δυτικές χώρες. Εκεί όπου τα δυο φύλα αλληλοβοηθήθηκαν, ανταγωνίστηκαν και διεκδίκησαν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη, διαμορφώνοντας μια κατάσταση στην οποία αρχίζουν να διαφαίνονται πάλι ισχυροί και αδύναμοι. Μόνο που σε σχέση με το παρελθόν το αποκαλούμενο ασθενές φύλο μάλλον είναι οι άντρες.
Αλλωστε, οι άντρες αισθάνονται πλέον ανακούφιση για τους νόμους περί ισότητας αφού εξασφαλίζουν θέσεις στην κοινωνία «αρπάζοντάς» τες από τις γυναίκες, όπως συμβαίνει στη Σουηδία όπου αμφισβητείται ανοιχτά η ποσόστωση. Η πρώτη μάχη δίνεται ήδη στο μέτωπο της Παιδείας με το αρμόδιο υπουργείο να παραδέχεται ότι οι νόμοι ευνοούν τον αντρικό πληθυσμό, καθώς κλείνουν τις πόρτες της ανώτερης εκπαίδευσης στις γυναίκες.
Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τη Σκανδιναβία αλλά και άλλες ευρωπαϊκές περιοχές, όπου οι κοινωνίες αναπτύχθηκαν, καθώς και τις ΗΠΑ. Στην υπερατλαντική χώρα μάλιστα, πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας έδειξαν ότι αυξάνεται ραγδαία το ποσοστό των γάμων όπου οι γυναίκες αποτελούν το ισχυρό μέλος του δεσμού, έχοντας μεγαλύτερη περιουσία και καλύτερη μόρφωση. Πίσω στην Ευρώπη και πάλι, η συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στα δυο φύλα είναι ανοιχτή στη Γερμανία και το συμπέρασμα είναι ομόφωνο: Ο αδύναμος κρίκος είναι οι άντρες και μάλλον οι κυβερνώντες πρέπει να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο της σύστασης μιας Αρχής για την προστασία τους. Ενας Συνήγορος του Αντρα είναι το ζητούμενο, συμφώνησαν οι ειδικοί σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Ντίσελντορφ, στο Πανεπιστήμιο Χάινριχ Χάινε. Η πρόταση βέβαια έγινε για να προβοκάρει, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος: Ο άντρας χρειάζεται βοήθεια για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της δυτικής κοινωνίας, η οποία αποκτάει γυναικεία χαρακτηριστικά, στην εξουσία, στον πολιτισμό, στα ήθη. Οι απαιτήσεις για λιγότερη επίδειξη ισχύος, περισσότερη επικοινωνία και μια «πινελιά» από συναίσθημα, ταιριάζουν γάντι στις γυναίκες αλλά βραχυκυκλώνουν τους άντρες, οι οποίοι αναζητούν το ρόλο τους.
Οι γυναίκες άλλωστε κατάφεραν να βρουν το δρόμο τους μέσα από δεκαετίες αγώνων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν υπό το βλέμμα της συμπάθειας των ανδρών. Μόνο που οι τελευταίοι, όταν άνοιξαν τα μάτια τους, είδαν ότι σχεδόν παντού βρίσκονται πίσω και τώρα απλώνουν χέρι ζητώντας βοήθεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris