" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

Μας είπαν μαλάκες οι Ζακυνθινοί

Απαράδεκτη η στάση των διοικούντων του εμπορικού συλλόγου Ζακύνθου. Ζήτησαν μέσες-άκρες από το Γενικό Γραμματέα τον κ. Κομνηνό, την κατάργηση ενός κλάδου που νομίμως έχει αναγνωριστεί από την Βουλή των Ελλήνων, με διατάγματα, με νόμους, με κανονιστικές. Δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι ανεγκέφαλοι ότι κοιμούνται μακράν τον ύπνο του δικαίου; Έχουν το θάρρος να διώξουν τους κάθε παρείσακτους-παρέμπορους που αραδιάζονται στις πλατείες και πωλούν χωρίς παραστατικά;
Εμείς κύριοι πονηροί, δεν επιτρέπουμε σε αυτούς ούτε καν να πλησιάσουν σε πανηγύρι!!
Αφήστε εμάς που είμαστε νόμιμα εργαζόμενοι και κοιτάξτε που σε κάθε γωνιά του νησιού σας σε λίγους μήνες θα υπάρχει και ένα πολυκατάστημα China town μιας και εσείς τους εγγράφετε για μέλη σας!!
΄΄Αφήστε τα σάπια΄΄ κατά την λαϊκή ρήση.
Να ζητήσετε αν είσαστε δίκαιοι,
΄΄Την κρίση να πληρώσουν οι κροίσοι΄΄.
Εκτός και εαν δεν σας βολεύει.
Συγχαίρουμε τον Γ.Γραμματέα Εμπορίου τον κ. Στέφανο Κομνηνό για την στάση που τήρησε!!
Να που έφτασε ο καιρός΄΄ Να δείτε που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες΄΄. 
~Μας είπαν οι Ζακυνθινοί
Διαβάστε τι ζητούν:

Αναδημοσίευση από ΗΜΕΡΑ τση ΖΑΚΥΝΘΟΣ  
Καμία δέσμευση από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26 Μαρτίου 2010
Συντάκτης: Γιώργος Γκόγκος
Θεματική κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόψεις με τους τοπικούς φορείς αντάλλαξε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Στέφανος Κομνηνός, ο οποίος συναντήθηκε με την ΟΚΕ, τον Εμπορικό Σύλλογο, αλλά και το Επιμελητήριο, στα πλαίσια της επίσκεψής του στη Ζάκυνθο για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.
Ο κ. Κομνηνός δεν δεσμεύθηκε για τίποτα, κάτι που ήταν φυσιολογικό, αφού τέτοιες συναντήσεις συνήθως έχουν περισσότερο χαρακτήρα γνωριμίας και λιγότερο ουσίας. Ωστόσο, τόνισε ότι τα αιτήματα που του τέθηκαν σχετικά με τα έργα υποδομής, όπως είναι το νερό, ο ΧΥΤΑ, η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου και η επέκταση του βιολογικού καθαρισμού, θα τα διαβιβάσει στους αρμόδιους υπουργούς, ούτως ώστε να φροντίσουν εκείνοι για την προώθησή τους.
Οι εκπρόσωποι της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), του έθεσαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη Ζάκυνθο τις τελευταίες δεκαετίες και υποστήριξαν πως ένα σημαντικό μειονέκτημα του νησιού μας είναι η έλλειψη ικανών πολιτικών.
Παράλληλα, τόσο η ΟΚΕ, όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος, ανέφεραν ότι είναι απαραίτητη η κατασκευή μιας νέας προβλήτας για τα κρουαζιερόπλοια και πρόσθεσαν ότι το έργο αυτό δεν θα πρέπει να διεκδικηθεί μαζί με το νέο λιμάνι, αλλά ξεχωριστά.
Ακολούθως, οι έμποροι τον ενημέρωσαν για σειρά από ζητήματα που τους απασχολούν, επισημαίνοντας ότι όταν ανοίγει ένα πολυκατάστημα, κλείνουν 50 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος του κλάδου, Γεράσιμος Τσουλούφης, υποστήριξε ότι τόσο στο παρελθόν, όσο και τώρα, έχουν δημιουργηθεί πολυκαταστήματα, τα οποία είναι άνω των 500 τετραγωνικών μέτρων, κάτι που σύμφωνα με τη Νομοθεσία δεν είναι νόμιμο.
Ο κ. Κομνηνός εξέφρασε την έκπληξή του όταν άκουσε τον πρόεδρο των εμπόρων να του αναφέρει πως το 2006, οι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας, είχαν κάνει ωμή παρέμβαση στους δικαστικούς του νησιού, προκειμένου να μη θιγούν τα συμφέροντα ενός μεγάλου πολυκαταστήματος (σούπερ-μάρκετ). Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου ζήτησε στοιχεία για την υπόθεση και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να κάνει κάτι αντίστοιχο.
Να σημειωθεί ότι το Επιμελητήριο ζήτησε από τον κ. Κομνηνό την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων και την καλύτερη διαφημιστική τους προβολή.
Οι έμποροι παρέδωσαν ένα υπόμνημα στον κ. Κομνηνό, τα βασικά σημεία του οποίου είναι τα εξής:
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ-ΥΠΕΡΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
* Άμεση τροποποίηση του άρθρου 10 ν.2323/1995, μετά την κήρυξη της διάταξης ως αντισυνταγματικής από το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση Ολόμελειας 3037/2008). Σύνθεση των κυρίαρχων γνωμών του ΣτΕ, ώστε οι τοπικές Νομαρχίες να κρίνουν τις αιτήσεις ίδρυσης υπερκαταστημάτων, βάσει ενός και μοναδικού ειδικού λόγου δημοσίου συμφέροντος και είναι η ανάγκη προστασίας των τοπικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
* Εισαγωγή διάταξης για την ρύθμιση των περιπτώσεων δημιουργίας μεγάλων καταστημάτων σε δήμους με πληθυσμό κάτω των 15.0000 κατοίκων (τώρα είναι ελεύθερη).
* Καθορισμός σαφών όρων χρήσης γης και προστασίας του περιβάλλοντος.
* Εθνικός σχεδιασμός για τη δημιουργία εμπορικών επιχειρηματικών πάρκων.
* Επέκταση της ισχύος του νόμου ώστε για οποιαδήποτε μορφής νέα εμπορική επιχείρηση, είτε στο λεκανοπέδιο, είτε στην Θεσσαλονίκη, είτε στην περιφέρεια, η οποία υπερβαίνει τα 250 τ.μ., να ισχύει η διαδικασία αδειοδότησης.
ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ
*Έλεγχος των παράνομων επιδείξεων και εκθέσεων με εκσυγχρονισμό της Υπουργικής Απόφασης Κ1-1800/2001, που καθορίζει το σχετικό πλαίσιο και συμπλήρωσή της με πρόβλεψη αυστηρών διοικητικών ποινών και κυρώσεων, οι οποίες τώρα απουσιάζουν πλήρως.
* Συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 7 ν.146/1914, ώστε να σταματήσουν ορισμένοι δικαστές να παρερμηνεύουν απρόσεκτα το νόμο και να δίνουν παράνομες άδειες εκποιήσεων, λόγω τέλους εποχής, δραστηριότητα που επιφυλάσσεται μόνο για τις επίσημες περιόδους εκπτώσεων και προσφορών.
ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ-ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ-ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ
* Επαναφορά απαγόρευσης των προσφορών εντός των 30 ημερών, που προηγούνται των περιόδων τακτικών εκπτώσεων.
* Απαγόρευση οποιασδήποτε αναγγελίας μειώσεων τιμών και προωθητικών ενεργειών μεμονωμένων επιχειρήσεων εντός των αυτών ως άνω 30 ημερών, είτε ασκούνται όλον τον χρόνο, είτε όχι.
* Αποκλειστικά μία τιμή στις προσφορές.
* Ρητή ένταξη των προωθητικών ενεργειών στο πλαίσιο περί εκπτώσεων και προσφορών. Οι κυρώσεις που προβλέπονται για παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές, να επεκταθούν και στις προωθητικές ενέργειες.
* Απαγόρευση της δυνατότητας που δίνεται στα stock και outlet να χρησιμοποιούν διπλές τιμές, καθότι έτσι δίνουν την εντύπωση στον καταναλωτή ότι πραγματοποιούν εκπτώσεις 365 ημέρες το χρόνο.
ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
* Να πραγματοποιηθεί η κωδικοποίηση του συνόλου της νομοθεσίας για το υπαίθριο εμπόριο (Νόμων, Προεδρικών Διαταγμάτων και Υπουργικών Αποφάσεων). Σε αυτή την κωδικοποίηση να συμπεριληφθεί και το εμπόριο πλαστών και παραποιημένων ειδών.
* Να προχωρήσει άμεσα πανελλαδική απογραφή, καταγραφή και έλεγχος όλων των αδειών υπαίθριου εμπορίου. Τοπικά ο έλεγχος να πραγματοποιηθεί από επιτροπή Πολιτείας και φορέων, στη σύνθεση της οποίας θα μετέχει και ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος.
* Ο μικροπωλητής να μην ασκεί, κατά το χρόνο της αίτησης για την έκδοση άδειας, κανένα άλλο επάγγελμα.
* Να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες αδειοδότησης και ελέγχου από τους ΟΤΑ, λόγω εκτεταμένων φαινομένων ανοργανωσιάς, ανικανότητας και διαφθοράς. Για να μην στερηθούν οι ΟΤΑ τα σχετικά έσοδα, να κατατίθεται, μαζί με την υποβολή της αίτησης, παράβολο συγκεκριμένου ποσού, υπέρ του τοπικού ΟΤΑ.
* Να προβλεφθούν αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες μικροπωλητές. Προτείνουμε χρηματική ποινή από 300 έως 3.000 ευρώ και φυλάκιση έως 6 μήνες, ανάλογα με την βαρύτητα της πράξης. Σε περίπτωση υποτροπής, οι κυρώσεις να διπλασιάζονται και να ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία.
ΠΛΑΝΟΔΙΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
* Η άσκηση πλανόδιου εμπορίου να μην επιτρέπεται σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων (τώρα είναι 20.000).
* Να απαγορεύεται η άσκηση πλανόδιου εμπορίου εγγύς των οργανωμένων καταστημάτων, που διαθέτουν ομοειδή είδη, ακόμη και όταν πρόκειται για προϊόντα γης και θάλασσας.
* Να τηρούνται απαρέγκλιτα τα χρονικά όρια που προβλέπονται, ήτοι να γνωμοδοτεί η Επιτροπή έως 30 Νοεμβρίου για τον συνολικό αριθμό των αδειών και να αποφασίζει ο Νομάρχης έως 31 Δεκεμβρίου για το ίδιο θέμα. Έλλειψη απόφασης να σημαίνει ότι δεν θα εκδοθούν άδειες για το τρέχον έτος.
ΣΤΑΣΙΜΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
* Κατά το νόμο, υπαίθριο στάσιμο εμπόριο νοείται κάθε μορφή άσκησης υπαίθριου εμπορίου, που δεν αποτελεί πλανόδιο εμπόριο. Η διατύπωση είναι εξαιρετικά γενική. Να οριοθετηθεί αυστηρά το τι συνιστά στάσιμο υπαίθριο εμπόριο.
* Να καταργηθεί η δυνατότητα άσκησης στάσιμου εμπορίου σε ιδιωτικούς χώρους.
* Να τηρηθεί επιτέλους η διάταξη, που απαγορεύει θέσεις στάσιμου υπαίθριου εμπορίου εγγύς της εισόδου των εμπορικών καταστημάτων.
ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ
* Να καταργηθούν όλες οι εμποροπανήγυρεις, εκτός εκείνων που έχουν παραδοσιακά (εορταστικά) χαρακτηριστικά και να μην επιτρέπεται η δημιουργία νέων. Εναλλακτικά, να επιτρέπεται μόνο μία εμποροπανήγυρη ανά Δήμο και δημοτικό διαμέρισμα το χρόνο.
* Οι εμποροπανήγυρεις να πραγματοποιούνται εκτός των ιστορικών και εμπορικών κέντρων των πόλεων και κωμοπόλεων και να διαρκούν το πολύ μέχρι τρεις ημέρες.
* Οι αποφάσεις ίδρυσης των εμποροπανηγύρεων να εκδίδονται με τη γνώμη των τοπικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών. Το αυτό να ισχύει και για τις σχετικές αποφάσεις, με τις οποίες να καθορίζονται τα διατιθέμενα είδη.
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ-ΠΑΣΧΑΛΙΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
* Να καταργηθούν όλες οι χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές αγορές, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες στην αγορά. Εναλλακτικά, οι συγκεκριμένες αγορές να διαρκούν το πολύ έως πέντε ημέρες.
* Να πραγματοποιούνται εκτός των ιστορικών και εμπορικών κέντρων των πόλεων και των κωμοπόλεων.
* Οι αποφάσεις ίδρυσης των χριστουγεννιάτικων και πασχαλινών αγορών να μην ισχύουν, προτού επικυρωθούν από το νομαρχιακό συμβούλιο.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
* Να παραμείνουν αμετάβλητα τα πληθυσμιακά όρια για την ίδρυση κυριακάτικων αγορών, που εισήγαγε ο ν. 3557/2007.
* Οι κυριακάτικες αγορές να πραγματοποιούνται εκτός των ιστορικών και εμπορικών κέντρων των πόλεων και των κωμοπόλεων.
* Ο περιφραγμένος δημόσιος χώρος που θα πραγματοποιείται η κυριακάτικη αγορά να αποτυπώνεται σε σχεδιάγραμμα, που θα ενσωματώνεται στην απόφαση του νομαρχιακού συμβουλίου.
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
* Να πάψουν επιτέλους οι λαϊκές αγορές να αποτελούν παραπάζαρα και να ανταποκριθούν στην κύρια αποστολή τους, ήτοι να διατίθενται στους χώρους τους μόνο προϊόντα γης και θάλασσας.
* Να μετακινηθούν οι λαϊκές αγορές εκτός των κεντρικών οδικών αξόνων, αρτηριών και οδών, μεγαλύτερων ή μικρότερων περιοχών. Να πραγματοποιούνται μόνο σε δευτερεύουσες παρόδους.
* Να δημιουργηθεί μόνιμο κιόσκι σε κάθε λαϊκή αγορά, όπου θα στεγάζονται οι ελεγκτές και θα απευθύνονται οι πολίτες για να υποβάλλουν παράπονα ή παραινέσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris