" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Για να την πηδήξεις, τόσες θα παίρνεις αποδείξεις

Σε αλλεπάλληλες συσκέψεις το Σαββατοκύριακο, το οικονομικό επιτελείο φέρεται να κατέληξε στις τελικές αποφάσεις για τη σύνδεση αποδείξεων με το αφορολόγητο- χωρίς να αποκλείονται για μία ακόμη φορά αλλαγές της τελευταίας στιγμής- ενώ υπό διαμόρφωση παραμένουν στο τραπέζι των αλλαγών τα σχέδια για τα τεκμήρια.

Με τις αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων κερδισμένοι είναι όσοι έχουν μικρά και μεσαία εισοδήματα που θεωρούνταν αδύνατο να μαζέψουν τις αποδείξεις που απαιτούσε το υπουργείο Οικονομικών βάσει των αρχικών ανακοινώσεων στις 9 Φεβρουαρίου.
Τότε, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου είχε ανακοινώσει ότι, για να κερδίσουν οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, θα πρέπει να υποβάλουν στην Εφορία αποδείξεις ύψους 10% επί του εισοδήματός τους, εφόσον αυτό φτάνει έως τα 12.000 ευρώ, ενώ για φορολογουμένους με υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής ανέβαινε στο 30%.
Έτσι, μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ τον χρόνο θα έπρεπε να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 9.000 ευρώ, εξαιρουμένων των αποδείξεων για ενοίκια και δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά αυτοκινήτων και λοιπών παγίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, εισιτηρίων κάθε μεταφορικού μέσου και αποδείξεων για γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ. που μετρούν για εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα, αλλά όχι για την εξασφάλιση του αφορολογήτου.

Το επικρατέστερο σενάριο

Ύστερα από πολλές αλλαγές, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται πλέον να έχει καταλήξει στις τελικές του αποφάσεις. Η βασική πρόταση που φαίνεται να προκρίνεται αφορά την καθιέρωση κλίμακας αποδείξεων, όπου βάσει του εισοδήματος του φορολογούμενου, το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων χωρίζεται σε κλιμάκια τα οποία στο τέλος αθροίζονται.

Με βάση αυτό το σενάριο, για τα πρώτα 6.000 ευρώ του εισοδήματος δεν απαιτούνται καθόλου αποδείξεις (συντελεστής 0), για τα επόμενα 6.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 10% και για το κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ αυξάνεται σε 30.000 ευρώ. Το μέγιστο όριο των απαιτούμενων αποδείξεων παραμένει στα 12.000 ευρώ και για όσους προσκομίζουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από την απαιτούμενη, προβλέπεται μπόνους- έκπτωση φόρου 10% (επί της διαφοράς), με μέγιστο επιτρεπτό όριο υποβαλλόμενων αποδείξεων τα 15.000 ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 600 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος από τα 6.000 έως τα 12.000 ευρώ και επιπλέον 5.400 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος από 12.000 έως 30.000 ευρώ ή συνολικά αποδείξεις 6.000 ευρώ. Η διαφορά σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών φτάνει τα 3.000 ευρώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris