" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Τα Χριστούγεννα και ο mos Nicolae


Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη γιορτή για τους Ρουμάνους(τα πρώτα δώρα γίνονται ενόψει του mos Nicolae, o οποίος γιορτάζεται στις 06 Δεκεμβρίου και είναι ότι και ο δικός μας Αη Βασίλης), οι οποίοι της έδωσαν την πρώτη θέση, σε έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Αξιολόγησης και Στρατηγικής της Ρουμανίας (IRES). Όπως προκύπτει, το 84,9% των Ρουμάνων θεωρεί ότι τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη γιορτή, ενώ το 70,8% τη χαρακτηρίζει ως την πιο σημαντική. Το 89,9% τονίζει ότι η εορτή των Χριστουγέννων είναι η πιο πλούσια σε παραδόσεις.

Το 45,7% των Ρουμάνων νηστεύει την περίοδο πριν από την εορτή των Χριστουγέννων και το 14,9% δηλώνει ότι θα ήθελε να τηρήσει νηστεία, αλλά δεν το κάνει για διάφορους λόγους. Το 38,9% των συμμετεχόντων στην έρευνα επισημαίνει ότι δεν τηρεί νηστεία.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, το 74,9% των Ρουμάνων πηγαίνει στην εκκλησία για τη Θεία Λειτουργία, ενώ το 25% δηλώνει ότι δεν πηγαίνει στην εκκλησία.

Το 76,5% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι οι παραδόσεις που συνδέονται με την εορτή των Χριστουγέννων, σταδιακά, "εξασθενούν", ενώ το 39,3% διαφωνεί, εν μέρει, με αυτή την άποψη.

Από την άλλη πλευρά, το 84% των Ρουμάνων εκτιμά ότι, η "νοοτροπία" τους ως προς την εορτή των Χριστουγέννων είναι παραδοσιακή, παρά το γεγονός ότι τα 3/4 του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι νέοι δεν προσέχουν και δεν τηρούν, πλέον, τις παραδόσεις των Χριστουγέννων.

Τα ήθη και τα έθιμα στη Ρουμανία κατέχουν ξεχωριστή θέση στην "καρδιά" των πολιτών, καθώς οι περισσότεροι απ’ αυτούς (93,6%) δήλωσαν ότι τα Κάλαντα των Χριστουγέννων είναι, ίσως, το πιο όμορφο κομμάτι της παράδοσης των Χριστουγέννων.

Η έρευνα του IRES διεξήχθη την περίοδο 13-15 Δεκεμβρίου σε δείγμα 1.178 ατόμων, άνω των 18 ετών

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris