Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Οδηγία Μπόλκεσταϊν για το εμπόριο

Οδηγία Μπόλκεσταϊν
(υλοποιείται λόγω Μνημονίου, έπειτα από μακρό χρόνο αναμονής)
Μεγαλύτερες αλλαγές προβλέπονται στο υπαίθριο εμπόριο
Στις λιανικές αγορές θα πάψουν να ισχύουν οι περιορισμοί που θέλουν τον κάτοχο άδειας πώλησης να είναι Ελληνας κάτοικος, να πουλά μόνο ένα είδος (μόνο φρούτα ή μόνο λαχανικά) σε μιά συγκεκριμένη τοποθεσία και ο κάθε πωλητής να έχει μόνο μία άδεια πώλησης. Συνεπώς, οι πωλητές των λαϊκών αγορών θα μπορούν να είναι πολίτες χωρών-μελών της ΕΕ ή επιχειρήσεις που θα κατέχουν περισσότερες από μία άδειες και να πωλούν μόνο σε μία περιοχή.
Στο πλανόδιο εμπόριο καταργούνται:
ο περιορισμός ότι ο κάτοχος άδειας θα πρέπει να είναι Ελληνας, να ασχολείται αποκλειστικά με το εμπόριο και ο προμηθευτής του να είναι νομικό πρόσωπο, ο περιορισμός του αριθμού των αδειών που δίνονται κάθε χρόνο, καθώς και η απαγόρευση του πλανόδιου εμπορίου σε πόλεις με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων.
Επίσης, αίρονται οι όποιοι γεωγραφικοί και πληθυσμιακοί περιορισμοί για το άνοιγμα καταστημάτων λιανικής πώλησης σε όλη την επικράτεια της χώρας.