" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Οδός Ζήνωνος

Η ζωή μας κάνει κύκλους και ξαναγυρίζει,εκεί από όπου ξεκινήσαμε.
Η επιστροφή στο Χωριό ή επιστροφή στα Πάτρια εδάφη,ύστερα από μερικές δεκάδες χρόνια στην ξενιτιά.
Τι είναι αυτό που μας κάνει να ξαναγυρίζουμε στις ρίζες μας, η νοσταλγία για τα παιδικά μας χρόνια, ή τελευταία επιθυμία να μας σκεπάσει το χώμα της γενέτειρας γης.
Μάλλον όλα αυτά μαζί ,είναι η αιτία της επιστροφής στα μέρη και στους φίλους των παιδικών μας χρόνων.
Υπάρχει και μια άλλη αιτία , που σίγουρα δεν φανταζόμουν, μπορείς να το πεις τύχη, μπορείς να το πεις μοίρα ,μπορείς να το πεις συγκυρία,όμως το να ξαναγυρίσεις στην Οδό Ζήνωνος στην Ομόνοια,δεν το φαντάστηκα , ούτε σε όνειρο ,ούτε σε φανταστική αναπόληση και όμως τόκανε πράξη μια Υπηρεσιακή Απόφαση .
Θα αναλάβεις και καθήκοντα, στο ΚΕΠ ΕΛΤΑ,που είναι αυτό; στην οδό Βηλαρά 2,απέναντι από τον Άγιο Κωνσταντίνο,της οδού Αγίου Κωνσταντίνου,δίπλα στα γραφεία έκδοσης εισιτηρίων των ΚΤΕΛ,απέναντι το Εθνικό Θέατρο,ανακαινισμένο ύστερα από πολλά χρόνια,με μεγάλη προσπάθεια του Αείμνηστου Προέδρου του, Ηθοποιού Νίκου Κούρκουλου, δίπλα από την οδό Ζήνωνος.

Οδός Ζήνωνος,1973,Φοιτητής,έπρεπε να συμπληρώνω τα έξοδά μου και είχα βρει δουλειά ,σε μεσιτικό γραφείο και παράλληλα μου ανέθεταν και  άλλες δουλειές,όπως το να πηγαίνω στο χρηματιστήριο,να αγοράσω μετοχές,για λογαριασμό του Μπάρμπα Φώτη,Βουλευτή της ΄Ενωσης Κέντρου και μου έδινε 500 δρχ,αλλά πήγαινα,από τις 3πμ,και στηνόμουν στην ουρά,μέχρι τις 9πμ,που άνοιγε το Χρηματιστήριο.
 Με την ταυτότητα μου . για να του αγοράσω δέκα μετοχές (ΚΕΡΕΜ) ,τότε έμαθα και το σαλέπι,με μιάμιση δραχμή ζεστό σαλέπι με κανέλα,που το έφτιαχνε ,ένας γέρος Μικρασιάτης Πρόσφυγας, και τόφερνε με ένα καροτσάκι ,πού είχε πάνω το μπακιρένιο ,σαν λαδικό δοχείο, που είχε το σαλέπι.
Ο μπάρμπα Φώτης , με έστελνε να πηγαίνω κλειστούς φακέλλους,στη Στοά της οδού Αιόλου,δίπλα στο Κ.Ταχ.Γραφείο,στον τρίτο όροφο,όπου ήταν το Γραφείο του τελευταίου Προέδρου της Βουλής,πριν τη Χούντα,του κ. Αλεξ. Μπαλτατζή και γύρω γύρω κυκλοφορούσαν ασφαλίτες,ευτυχώς δεν με άρπαξαν καμία φορά, να φάω το ξύλο της αρκούδας, που τρώγανε όσους συνελάμβαναν, οι Ασφαλίτες και οι Παρακρατικοί του τότε Υπουργού της Χούντας,Δημητρίου Λαδά.

Τι έβλεπες τότε στην οδό Ζήνωνος και τι βλέπεις σήμερα.

Τότε στην οδό Ζήνωνος,τερμάτιζαν όλα τα αστικά λεωφορεία, από τα Δυτικά Προάστια,Αιγάλεω,Χαΐδάρι,Νίκαια,Περιστέρι και Κορυδαλλό,έβλεπες το πρωί ανθρώπους του μόχθου του μεροκάματου και υπαλλήλους,να ανηφορίζουν προς την Ομόνοια,για να βρουν μεροκάματο,οι χτίστες,οι ελαιοχρωματιστές και για να πάρουν τα τρόλεϊ ή άλλες συγκοινωνίες για να φτάσουν στη δουλεία τους.

Χαρακτηριστικό της οδού Ζήνωνος,τότε,τα μικρά μαγαζιά με προϊόντα,από όλα τα μέρη της Ελλάδας,χαρακτηριστικότερο το μαγαζάκι στη γωνία με την Μένανδρου κ Ζήνωνος,είχε πάντα ένα καφάσι με κοχλιούς-σαλιγκάρια,μεγάλα,από την Κρήτη.

Το Μαγερειό του Σίμου,που κάθε μεσημέρι,έτρωγαν και όλοι οι τυφλοί ζητιάνοι της Πλατείας Ομονοίας.
Ο Φούρνος της Κυρά Βάσος,έκλεισε πριν μερικούς μήνες ,γιατί πήρε σύνταξη,όχι στα 65 χρόνια,αλλά στα 75 χρόνια,βαρέθηκε νάρχεται κάθε μέρα από το Χαΐδάρι και τι να βλέπει σήμερα;

Πάμε στο σήμερα ,στην οδό Ζήνωνος,τα μαγαζιά αλλάζουν ιδιοκτήτες και σιγά περνούν σε χέρια μεταναστών .
Μου έχει κάνει εντύπωση τα Κουρεία και τα κομμωτήρια,που έχουν ανοίξει Αλλοδαπές και Αλλοδαποί.
 Τώρα τα πρωινά βλέπεις μικροπωλητές και παράνομους πωλητές με λαθραία τσιγάρα,το μεσημέρι αρχίζουν πιάτσα τα Κορίτσια,και το βράδυ ,μάλλον,γίνεται και εμπόριο ναρκωτικών.
 Πάντως κάθε Κυριακή στην Πλατεία του Αγ.Κωνσταντίνου,γίνεται κανονικό παζάρι ,από Ανατολικούς Οικονομικούς Μετανάστες,κυρίως Γεωργιανούς.
 Άνθρωποι μεσήλικες,κυρίως γυναίκες επισκέπτονται τα γραφεία ευρέσεως εργασίας για καμιά δουλειά κύρια καθαρίστριας και επίβλεψης γερόντων,εάν τους ρωτήσεις ,Καλά είναι στην Ελλάδα;
Όλοι με φόβο και καχυποψία αφού σε περιεργαστούν,βλέπεις υπάρχουν κατάλοιπα,από τις μυστικές υπηρεσίες του Ανατολικού Μπλοκ,τότε σου απαντούν ,με σπασμένα ελληνικά, Καλά είναι στην Ελλάδα,αλλά αν μπορούσα θάμενα στην Πατρίδα μου.

Όλοι οι Οικονομικοί Μετανάστες,έρχονται στη Χώρα μας από την απελπισία της φτώχειας,της ανέχειας και της τρομοκρατίας ,στις πατρίδες τους,κανείς μας δεν γνωρίζει τι κινδύνους πέρασαν και σε τι δουλεμπόρους πληρώσανε ότι είχαν και δεν είχαν,για μια καλύτερη τύχη στην Ελλάδα.

Πόσο άλλαξε η οδός Ζήνωνος,αλλά και πόσο άλλαξε η Πατρίδα μας και Εμείς αναζητούμε τα χαμένα μας δώρα και τη χαμένη Πατριωτική μας Αξιοπρέπεια από την Τρόικα του ΔΝΤ,της ΕΚΤ και της ΕΕ.

ΟΙΑΞ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris