Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Έμποροι και εμποροϋπάλληλοι προσφεύγουν στο Σ.τ.Ε.

Οι έμποροι και οι εμποροϋπάλληλοι ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών σύμφωνα με την οποία θα λειτουργήσουν στην Αθήνα τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.
Στην αίτησή τους υποστηρίζουν ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία αρμόδιο όργανο για την έκδοση αποφάσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές και αργίες είναι ο νομάρχης και όχι το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Κατά συνέπεια, η από την 25η Νοεμβρίου απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών για την κατ' εξαίρεση λειτουργία των καταστημάτων τη 12η Δεκεμβρίου είναι παράνομη. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων φορέων που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Απλώς στην απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου γίνεται αναφορά μόνο στην πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ακόμη, η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου δεν έλαβε την απαιτούμενη δημοσιότητα, αφού δεν δημοσιεύθηκε ολόκληρη πουθενά, παρά μόνο αναρτήθηκε μια μικρή περίληψή της στη διαδικτυακή σελίδα της Νομαρχίας Αθηνών. Τέλος, υπογραμμίζουν ότι η επίμαχη απόφαση έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους καταστηματάρχες και εμποροϋπαλλήλους, αλλά και στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Αττικής, ενώ προσβάλλει τις συνθήκες και την ποιότητα της ζωής των εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων.