" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

'Εως και 12% οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

- Καθαρά προσχηματικού χαρακτήρα οι όποιες διαπραγματεύσεις
- Απολύσεις, ελαστικό ωράριο, και αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας επιβάλλονται ήδη
- Ρήγμα μεταξύ συνδικαλιστών και Προέδρου της ΓΣΕΕ

Δεν βρίσκεται στα χαρτιά η κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Εφαρμόζεται εδώ και καιρό στην πράξη!

Καθημερινά εκατοντάδες επιχειρηματίες προχωρούν στην εφαρμογή όποιου μέτρου τους βολεύει ώστε να επιτύχουν την πτώση του κόστους λειτουργίας.

Την ίδια ώρα που ο ΣΕΒ καταθέτει προτάσεις για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων τα μέλη του λειτουργούν  με την λογική ότι ήδη αυτές οι προτάσεις είναι συμφωνημένες και σιωπηρά τις υλοποιούν.

Πέντε μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες έχουν απολύσει από το καλοκαίρι περισσότερους από 1000 εργαζόμενους. 
Οι απολύσεις ωστόσο δεν φαίνονται, καθώς υποχρεώθηκαν οι περισσότεροι υπάλληλοι να παραιτηθούν λαμβάνοντας μπόνους. Η δικαιολογία των φαρμακοβιομηχάνων είναι πως οι οφειλές του δημοσίου και η ταυτόχρονη πτώση της τιμής του φαρμάκου οδηγεί τον κλάδο σε συρρίκνωση.

Σε πολλές βιοτεχνίες, βιομηχανίες, εμπορικές επιχειρήσεις και εισαγωγικές οι υπάλληλοι ήδη υποχρεώθηκαν να εργάζονται μια ώρα λιγότερη την ημέρα, ενώ με την απειλή της απόλυσης οι εργοδότες τους υποχρέωσαν να μετατρέψουν τις συμβάσεις τους από πλήρους απασχόλησης σε μερικής με ότι αυτό συνεπάγεται σε ασφαλιστικές εισφορές, δώρα, επιδόματα αδείας.

Τουλάχιστον 10 επιχειρηματίες τους τελευταίους δύο μήνες έχουν προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις χωρίς να δώσουν ούτε τις αποζημιώσεις.

Το  ίδιο συμβαίνει και με επιχειρήσεις εστίασης. Κεντρικό εστιατόριο των Αθηνών μείωσε τους μισθούς "με το έτσι θέλω" σε όλους τους εργαζόμενους στα 570 ευρώ με εξαίρεση τον σεφ.

Σε δύο μεγάλες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων έχει επιβληθεί σημαντική περικοπή στους μισθούς των εργαζόμενων, πέρα από τις απολύσεις που παραδέχονται, ελέω κρίσης, οι ίδιοι οι αντιπρόσωποι αυτοκίνητων.


Σε μεγάλο νοσοκομείο στους Αμπελόκηπους οι εργαζόμενοι παλεύουν ώστε να μην γίνουν υποκύψουν στις πιέσεις  για περικοπή των μισθών κατά 20%.

Επιχείρηση που κατασκευάζει είδη υγιεινής υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε 15ωρη (!!!) εργασία ενώ ταυτόχρονα τους έχει απλήρωτους τους τελευταίους 4 μήνες.

Tαυτόχρονα δεν τους καταβάλει ούτε τα επιδόματα αδείας ενώ για όσους έχει απολύσει το έπραξε χωρίς να καταβάλει την αποζημίωση λέγοντας προς τους απολυμένους να διεκδικήσουν δικαστικά τα οφειλόμενα.

Η μυστική συνάντηση που όλοι διαψεύδουν

Στα γραφεία του ΣΕΒ φέρεται πως έγινε η συνάντηση παρουσία και του προέδρου της ΓΣΕΕ αν και o Πρόεδρος της ΓΣΕΕ το διαψεύδει.

«Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγόπουλος κι επανέλαβε ότι η ΓΣΕΕ διαφωνεί με την απαράδεκτη πρόταση της τρόικας για περικοπή μισθών και επιχειρησιακές συμβάσεις που θα υπερισχύουν των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
«Εμείς δώσαμε μάχη να μην κοπεί 13ος και 14ος μισθός. Δεν υπήρξε, δεν υπάρχει και δε θα υπάρξει τέτοια συμφωνία», τόνισε.

Ωστόσο όλα δείχνουν ότι υπήρξε συμφωνία τεσσάρων σημείων για την επιχειρησιακές συμβάσεις που σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει:

-Να συνάπτονται για ορισμένο χρονικό διάστημα, που δεν θα υπερβαίνει τα δύο χρόνια.
-Μείωση των μισθών που δεν θα ξεπερνάει όμως το 12%
-Ρήτρα που θα υποχρεώνει τις επιχειρήσεις για το διάστημα αυτό να μην κάνουν απολύσεις
-Να μην ισχύσει η κατάργηση της επέκτασης των συμβάσεων σε κλάδους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία αυτή θα τεθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υπόψη της τρόικας και εφόσον λάβει την έγκριση θα προχωρήσει τις επόμενες ημερες στην διαμόρφωση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, πριν από τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2011.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=54109&catid=3

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris