" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Δυνατότητα απαλλαγής ΦΠΑ από τις μικρές επιχειρήσεις.

Τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ θα έχουν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τις αρχές του επόμενου έτους, οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο ...
τζίρο έως 10.000 ευρώ. Η υπαγωγή στο μέτρο θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα τα ΝΕΑ σήμερα περίπου ένα εκατομμύριο μπλοκάκια , ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις καλούνται σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση, ανάλογα με τον τύπο των βιβλίων που τηρούν, να υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Το 42% αυτών, ή περίπου 420.000 υπόχρεοι σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ, έχουν ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ και συνήθως δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ με την εκκαθάριση της δήλωσής τους.

Η απαλλαγή από τον ΦΠΑ δεν θα είναι υποχρεωτική. Όσοι θέλουν μένουν στο σύστημα, όσοι θέλουν βγαίνουν, εφόσον τηρούν τις προϋποθέσεις. Μάλιστα, θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την εξαίρεση και αν κρίνουν πως δεν τους ταιριάζει να ξαναμπούν στο σύστημα ΦΠΑ.

Το μπες - βγες όμως δεν μπορεί να γίνεται σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Τι σημαίνει η εξαίρεση

Αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος υπάγεται σήμερα στο σύστημα ΦΠΑ επιλέξει από την 1 η Ιανουαρίου 2015 να εξαιρεθεί, όταν παρέχει τις υπηρεσίες του δεν θα χρεώνει ΦΠΑ.

Η απόδειξη παροχής υπηρεσιών (π.χ από έναν υδραυλικό) η οποία θα πρέπει να εκδοθεί δεν θα έχει επιβάρυνση ΦΠΑ. Έτσι, κόβεται και η κλασική διαπραγμάτευση που κάθε άλλο παρά ασύνηθες φαινόμενο είναι στους κόλπους ελεύθερων επαγγελματιών όταν παρέχουν υπηρεσίες και συνοψίζεται στη φράση «50 χωρίς, 60 με απόδειξη». Ευρώ, εννοείται.

Ο συγκεκριμένος επαγγελματίας, ο οποίος δεν θα έχει πλέον την επιβάρυνση της υπηρεσίας του με ΦΠΑ, αν αγοράζει υλικά τα οποία πωλούνται από υποκείμενο σε ΦΠΑ θα πληρώνει το κόστος του προϊόντος συν τον αναλογούντα ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ που κατέβαλε όμως δεν θα μπορεί να εκπέσει.

Είναι στη διακριτική ευχέρεια του υποκείμενου στον φόρο να αποφασίσει αν τον συμφέρει να βγει ή να μείνει εντός συστήματος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris