Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Σβήνει η Εμποροπανήγυρη Ηράκλειας.

Τοποθετούνται δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης

Του Δημητρίου Γ. Νάτσιου

Η ελεύθερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της εμποροπανήγυρης Ηράκλειας συνεχίστηκε και φέτος. Δυστυχώς για έναν θεσμό με ιστορία μηδαμινό ήταν το αποτέλεσμα που είχαν οι σπασμωδικές προσπάθειες της δημοτικής αρχής να αντιστρέψει την φθίνουσα πορεία της εμποροπανήγυρης που καταγράφεται την τελευταία δεκαετία. Η εμποροπανήγυρη Ηράκλειας άνοιξε φέτος τις πύλες της την Πέμπτη 21 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 25 Αυγούστου. Οι πάγκοι των εκθετών στην συντριπτική του πλειοψηφία αποτελούνταν από επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και την ψυχαγωγία. Επαναλήφθηκε και φέτος η εικόνα του άδειου εκθεσιακού χώρου. Ούτε ο επανασχεδιασμός, ούτε η μείωση των τιμών ενοικίασης του χώρου έπεισαν τους εκθέτες του εμπορικού τμήματος να συμμετέχουν στην εμποροπανήγυρη. Αντίθετη άποψη για όλα αυτά έχει ο πρόεδρος της ΔΕΥΗ Ιωάννης Πατσάκας. Μιλώντας στο «Σ.Θ.» υποστήριξε ότι η εμποροπανήγυρη είχε επιτυχία αφού αυξήθηκε στο διπλό η συμμετοχή των εκθετών ενώ σημειώνει ότι εύστοχη ήταν η επιλογή της τοποθέτησης παιχνιδιών ψυχαγωγίας στην είσοδο του πανηγυριού. Ο Ιωάννης Πατσάκας συμπλήρωσε ότι όλα τα καταστήματα μέσα στην αγορά δούλεψαν ενώ παράλληλα υπήρχε ευταξία.

Δεν είναι εμποροπανήγυρη αλλά πανήγυρη

Ο πρώην αντιδήμαρχος Αλέκος Γκάλιος παραδέχεται και ομολογεί στο «Σ.Θ.»ότι η εμποροπανήγυρη Ηράκλειας δεν είναι πλέον εμπορική αλλά μόνο πανήγυρη αφού δεν υπάρχει η επιθυμητή προσέλευση εκθετών στο εμπορικό κομμάτι( ένδυση, υπόδηση, λευκά είδη). Το γεγονός αυτό έχει στρέψει το καταναλωτικό κοινό στην αγορά της Ηράκλειας που παραμένει ανοικτή και ταυτόχρονα έχει περιορίσει την επισκεψιμότητα του στο εκθεσιακό χώρο. ΟΑλέκος Γκάλιος θεωρεί ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν ψυχαγωγικό χαρακτήρα θα πρέπει να πραγματοποιούνται στο χώρο της εμποροπανήγυρης και όχι στο κέντρο της Ηράκλειας. Εκτιμά ότι η εμποροπανήγυρη θα ανακάμψει όταν θα υλοποιηθεί ένας ευρύτερος επανασχεδιασμός της ανάπλασης του εκθεσιακού χώρου που είναι εφικτό να υλοποιηθεί αφού έγινε δεκτό αίτημα ένταξης του Δήμου Ηράκλειας σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Διάλογος με τους φορείς για τον επανασχεδιασμό

Ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης Γεώργιος Κουτσάκηςτοποθετείται για το θέμα θέτοντας άλλους παραμέτρους. Αρχικά ο δημοτικός σύμβουλος αναγνωρίζει ότι ο θεσμός έχει ευτελιστεί τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να υπάρξει μία σοβαρή προσπάθεια για να ανατραπεί η φθίνουσα πορεία του. Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ανοίξει ένας κύκλος διαβούλευσης της δημοτικής αρχής με τον σύλλογο Επαγγελματοβιοτεχνών Ηράκλειας, τον σύλλογο των εκθετών μικροπωλητών λαϊκών αγορών ώστε η εμποροπανήγυρη να οργανωθεί με άλλο τρόπο προσαρμοσμένος στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής. Θεωρεί ότι στη συζήτηση αυτή πρέπει να συμμετέχει και η διοίκηση του Επιμελητηρίου Σερρών. «Η εμποροπανήγυρη πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει γιατί είναι μία δραστηριότητα εμπορική, κοινωνική, οικονομική για την περιοχή μας» τόνισε χαρακτηριστικά.