" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Η. ιστορία της Εμποροπανήγυρης της Τεγέας.


Την ίδια εποχή κάθε χρόνο, κατά τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου, ένα σημαντικό γεγονός ταράζει ευχάριστα την ήρεμη ζωή του τεγεατικού κάμπου.

Ο Τεγεατικός Σύνδεσμος υποδέχεται θερμά χιλιάδες
επισκεπτών από την Αρκαδία αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα, που συρρέουν στο πάρκο της Παλαιάς Επισκοπής για να επισκεφθούν την ξακουστή εμποροπανήγυρη που διοργανώνεται στα πλαίσια του εορτασμού της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Η εμποροπανήγυρη της Τεγέας κουβαλά μια μακραίωνη ιστορία, που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Όπως πληροφορούμαστε από συνδυασμό γραπτών πηγών, εμπορική πανήγυρη κάποιας μορφής διοργανωνόταν στην ευρύτερη περιοχή της Τεγέας ήδη κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας. Σχετικές αναφορές ανευρίσκουμε επίσης σε πολύ νεότερα κείμενα, της εποχής της επανάστασης του 1821 αλλά και των προεπαναστατικών χρόνων.

Με τη σημερινή του μορφή το πανηγύρι της Τεγέας διοργανώνεται από τον Τεγεατικό Σύνδεσμο εδώ και 131 χρόνια στους ιδιόκτητους χώρους του, που ξεπερνούν τα 125 στρέμματα, στο μοναδικής ομορφιάς πάρκο του και γύρω από την Παναγία την Επισκοπιώτισσα. Το πρώτο πανηγύρι που διοργανώθηκε ήταν αυτό του Αυγούστου του 1883. Η οργάνωση ήταν υποτυπώδης. Οι πρώτοι πανηγυριστές, κυρίως πλανόδιοι έμποροι, εξέθεταν τα εμπορεύματα τους γύρω από το Ναό και τα πωλούσαν μετά τη Θεία Λειτουργία στους προσκυνητές. Το πρώτο μέλημα του Συνδέσμου ήταν να εξασφαλίσει την επίσημη αναγνώριση του κράτους. Κι αφού έγινε αυτό με Π. Δ. της 1.10.1885, ο Σύνδεσμος στη συνέχεια φρόντισε για την οργάνωση των πανηγυρισμών. Έτσι, σε λίγα μόλις χρόνια το πανηγύρι της Τεγέας έγινε πολυήμερο και πανελλήνια γνωστό. Παράλληλα με το εμπορικό πανηγύρι λάμβανε χώρα και μεγάλη ζωοπανήγυρη, στη διάρκεια της οποίας χιλιάδες ήταν ο αριθμός των ζώων που αγοράζονταν και πωλούνταν. Ο θεσμός αυτός ατόνησε τα τελευταία χρόνια.

Χάρη στις ανιδιοτελείς και άοκνες προσπάθειες των Διοικήσεων του Τεγεατικού Συνδέσμου όλα αυτά τα χρόνια, το πανηγύρι της Τεγέας έχει καταφέρει να καταστεί ένα από τα πιο δημοφιλή και οργανωμένα θρησκευτικά-εμπορικά πανηγύρια της Ελλάδος με πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Περισσότεροι από 60.000 επισκέπτες από όλα τα μέρη της Πελοποννήσου αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα το επισκέπτονται κάθε χρόνο, προκειμένου να προσκυνήσουν την Παναγία την Επισκοπιώτισσα, να κάνουν τις αγορές τους από τα υπαίθρια μαγαζιά και να ψυχαγωγηθούν στις λαϊκές ταβέρνες. Να επισκεφθούν την Παμπελοποννησιακή Έκθεση Γεωργίας και Γεωργικών Μηχανημάτων που λειτουργεί παράλληλα με την εμποροπανήγυρη, το Λαογραφικό Μουσείο και το τουριστικό περί-πτερο. Να παρακολουθήσουν τις πολιτιστικές και λοιπές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε βράδυ σε αυτόν τον μοναδικής ομορφιάς χώρο του Τεγεατικού Συνδέσμου. Να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό παραδοσιακού χορού και τραγουδιού.

Με την ευκαιρία του πανηγυριού, τέλος, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στα άδυτα της τεγεατικής ιστορίας και να θαυμάσουν τις αρχαιότητες της Τεγέας που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη και τις οποίες ο Τεγεατικός Σύνδεσμος έχει διαφυλάξει με κάθε επιμέλεια ως κόρη οφθαλμού.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris