" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Η ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Αναρωτιέται κανείς: οι άνθρωποι που παίρνουν αποφάσεις για την Αθήνα έχουν περπατήσει ένα οποιοδήποτε μεσημέρι Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας; Υποθέτουμε πως όχι, γιατί δεν θέλει κανείς να σκέφτεται ότι στις πιο κρίσιμες θέσεις για το παρόν και το μέλλον της πρωτεύουσας (δήμος, νομαρχία, αρμόδια υπουργεία) βρίσκονται άνθρωποι που μπορεί να ανέχονται μακάριοι τον απόλυτο διασυρμό της.
Θα πρέπει να αποδώσουμε την τρομακτική άγνοια για την πραγματική κατάσταση της πόλης στην παραδοσιακή «κινητοποίηση» διάφορων παρατρεχάμενων των υπουργών, δημάρχων, νομαρχών, όταν τα «μεγάλα αφεντικά» αποφασίσουν να διασχίσουν ένα δρόμο ή να αναμειχθούν με τον «λαό». Οσοι έχουν υπηρετήσει στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι εξοικειωμένοι με την εν λόγω τακτική. Λίγη ώρα πριν την άφιξη του «επισήμου», ένας μικρός στρατός από βοηθούς και συμβούλους διατάζουν το προσωπικό να «επέμβει» όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο. Το αποτέλεσμα είναι ο πολιτικός προϊστάμενος να έχει μια εντελώς παραπλανητική εικόνα εκείνου του τμήματος της πόλης με το οποίο μόλις ήρθε σε άμεση επαφή.
Θυμάμαι ένα απόγευμα Παρασκευής στα Προπύλαια, όπου συνήθως γίνεται το «έλα να δεις»: παρκαρισμένα αυτοκίνητα, γκραφίτι, μπόγοι μικροπωλητών απλωμένοι σε κάθε σχεδόν σπιθαμή ελεύθερου χώρου, αδέσποτοι σκύλοι. Η Αθηναϊκή Τριλογία, η μοναδική αξιοπρεπής μνημειακή νησίδα της νεότερης Αθήνας, μεταλλαγμένη σε ανατολίτικο παζάρι. Αυτό είναι ένα εντελώς συνηθισμένο θέαμα που εκείνο το απόγευμα Παρασκευής δεν είδε κανένας από τους επισήμους μιας εκδήλωσης στην Ακαδημία Αθηνών, καθώς ο χώρος είχε καταληφθεί από άνδρες της Δημοτικής Αστυνομίας.
Αλλά για την Αθήνα, η χειρότερη ημέρα της εβδομάδας δεν είναι η Παρασκευή. Την Κυριακή κανένας επίσημος δεν είναι τόσο χαζός για να μπερδεύεται με το ανώνυμο πλήθος που κατακλύζει τα πιο προβεβλημένα σημεία της Αθήνας, πόσω μάλλον τώρα το καλοκαίρι. Ετσι τα σκουπίδια, οι αδέσποτοι σκύλοι, τα παράνομα παρκαρισμένα Ι.Χ. και μηχανάκια, τα ατελείωτα παζάρια με μαϊμούδες, γυναικεία εσώρουχα κι άλλα σχετικά είναι ένα «μυστικό» που μοιραζόμαστε όλοι οι υπόλοιποι, οι κοινοί θνητοί. Δήμαρχοι, νομάρχες και υπουργοί θα συνεχίζουν να συσκέπτονται στον αιώνα τον άπαντα, αδυνατώντας να καταλάβουν γιατί η υπέροχη Αθήνα που αντικρίζουν οι ίδιοι ξέμεινε από το βασικό της καύσιμο, τον τουρισμό.
Tου Δημήτρη Pηγόπουλου
από την kathimerini.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris