" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

«Δύο επιχειρήσεις κλείνουν, μια επιχείρηση ανοίγει», γράφει η έκθεση ΣΟΚ της ΕΣΕΕ

1.000 βιοτεχνίες διέκοψαν τη λειτουργία τους, σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών.O Πειραιάς εμφανίζεται πρώτος στην λίστα των περιοχών με τα περισσότερα λουκέτα, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της ΕΣΕΕ.
Την ίδια στιγμή, στις 100.000 απολύσεις εκτιμά η ΕΣΕΕ ότι ίσως οδηγηθεί το εμπόριο μέσα στο 2010 προκειμένου να αντεπεξέλθει στις δύσκολες συνθήκες της οικονομίας. Αυτή η εκτίμηση προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της πρώτης προκαταρκτικής επεξεργασίας των ισολογισμών για την κατάρτιση της Ετήσιας Έκθεσης Εμπορίου από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, μέσα στο 2010, 7 στις 10 επιχειρήσεις θα έχουν μείωση των πωλήσεών τους, ενώ ανάλογη είναι η εκτίμηση και για τα κέρδη τους. Για το 70% των επιχειρήσεων μειώθηκε η ρευστότητά τους, ενώ πέρυσι μείωση ρευστότητας είχε παρατηρηθεί στο 43%. Ακόμα, οι μισές εμπορικές επιχειρήσεις δεν έχουν τραπεζικές υποχρεώσεις και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι οι πολύ μικρές είναι αυτές που αυτοχρηματοδοτούνται ουσιαστικά, ενώ οι εννέα στις δέκα ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες και ατομικές επιχειρήσεις δεν προβλέπεται να κάνουν επενδύσεις για το 2010.
Ο δείκτης προβλεπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων είναι αρνητικός σε σύγκριση με άλλες χρονιές και σε ό,τι αφορά στις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις των εμπορικών επιχειρήσεων για την απασχόληση: περίπου οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις προβλέπουν ότι θα διατηρήσουν την απασχόλησή τους το 2011. Η αναλογία αυτή τείνει να μειώνεται όσο αυξάνεται το μέγεθος της επιχείρησης.


Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης πρότεινε ως μία λύση το πάγωμα των εμπορικών μισθώσεων για μια τριετία ή και τη μείωση των μισθωμάτων, αφού όπως τόνισε «δεν έχει σημασία το υψηλό ενοίκιο πλέον, αλλά το σίγουρο ενοίκιο». Αναφορικά με τα λουκέτα στην αγορά, ο Βασίλης Κορκίδης σημείωσε ότι η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως εξής: «δύο επιχειρήσεις κλείνουν, μια επιχείρηση ανοίγει».
Επίσης, όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση των παραπάνω στοιχείων, 827.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστάνε στο δημόσιο 23,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων οι 600.000 χρωστάνε λιγότερα από 2.000 ευρώ στις ΔΟΥ. Την ίδια στιγμή, οι νομοί στους οποίους ανοίγουν οι λιγότερες επιχειρήσεις είναι η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Αχαΐα, η Ημαθία και η Εύβοια, ενώ οι περιοχές που έχουν τα περισσότερα λουκέτα είναι ο Πειραιάς, η Μεσσηνία, η Λακωνία, η Αχαΐα και η Πιερία.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η πτώση της κερδοφορίας στον τομέα των επιχειρήσεων είχε σαν αποτέλεσμα τη σοβαρή επιδείνωση της αποδοτικότητας ίδιων κεφαλαίων από 18% το 2008 σε 11,71% το 2009, ενώ ανάλογη επιδείνωση είχε και η αποδοτικότητα απασχολούμενων κεφαλαίων. Η αύξηση του ενεργητικού των εμπορικών εταιρειών (3,7%) οφείλεται κυρίως στην επέκταση των απαιτήσεων (+334,5 εκατ. ευρώ) και δευτερευόντως των διαθεσίμων (+274,7 εκατ. ευρώ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris