" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

To παζάρι στο Σχιστό πιο δυνατό από το MALL;;

Το παρεμπόριο στο στόχαστρο της κυβέρνησης
Στόχος είναι να «ανασάνει» το νόμιμο εμπόριο, το οποίο σαρώνεται από την οικονομική κρίση

Σχέδιο-«σκούπα» στο παρεμπόριο έχουν καταρτίσει από κοινού τρία υπουργεία: Οικονομίας, Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη. Επίσης, σχεδιάζεται η θέσπιση κανόνων στο υπαίθριο εμπόριο. Προφανής στόχος στην προκειμένη περίπτωση είναι να «ανασάνει» το νόμιμο εμπόριο, το οποίο σαρώνεται από την οικονομική κρίση- καθημερινά κλείνουν καταστήματα-, και παράλληλα η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι από τη στήριξή του θα έχει και την αντίστοιχη ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία. Από την άλλη πλευρά, επιχειρείται μια γενικότερη σκλήρυνση έναντι των χιλιάδων οικονομικών μεταναστών που επιβιώνουν από την πώληση προϊόντων-«μαϊμούδων» και συγκεντρώνουν εν πολλοίς την οργή κυρίως των μικρεμπόρων.
Εκτιμάται ότι ο συνολικός τζίρος του παρεμπορίου στη χώρα μας ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Αρμόδια πηγή έλεγε χαρακτηριστικά ότι «το παζάρι του Σχιστού, που λειτουργεί μία ημέρα την εβδομάδα, συγκεντρώνει τον τζίρο που πραγματοποιούν τα καταστήματα του Μall σε μία εβδομάδα»! Τα τελευταία χρόνια το αίτημα πάταξης του παρεμπορίου έχει τεθεί σε όλους τους τόνους από την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και από τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, ενώ την τελευταία περίοδο, λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών, τίθεται με μεγαλύτερη οξύτητα.

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να οριστικοποιηθούν οι σχεδιασμοί και ο συντονισμός μεταξύ των τριών υπουργείων και θα αρχίσουν άμεσα οι επιχειρήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο αρμόδιες πηγές μιλώντας στο «Βήμα» έλεγαν ότι «η επέμβαση στο σύστημα του παρεμπορίου θα είναι αποφασιστική, δεν θα μοιάζει με “έργο βιτρίνας” και θέλουμε να το χτυπήσουμε στη ρίζα του».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις μεταξύ των τριών γενικών γραμματέων των παραπάνω υπουργείων, των κκ. Στ. Κομνηνού, γενικού γραμματέα Εμπορίου, Ι.Καπελέρη, γενικού γραμματέα της ΥΠΕΕ, και Γρ. Τασούλα, γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και δύο παραγόντων του Δήμου Αθηναίων- στην πρώτη συνάντηση ήταν και αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. Ο βασικός σχεδιασμός δίνει έμφαση στο κύκλωμα του χονδρεμπορίου και της εισαγωγής.

Σε αυτό το πλαίσιο το «πεζοδρόμιο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα το αντιμετωπίσουν μεικτά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας, ενώ από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο των κατασχέσεων, προκειμένου να γίνει πιο άμεση η δυνατότητα κατάσχεσης των παράνομων εμπορευμάτων.

Το τρίτο στάδιο θα αφορά τα «διαμετακομιστικά κέντρα», τους μεγάλους χονδρεμπόρους και αντιστοίχως θα οργανώνονται αστυνομικές επιχειρήσεις. Στην τελική φάση θα επιχειρηθεί το χτύπημα στο εισαγωγικό κύκλωμα του παρεμπορίου- θα αφορά και τις πύλες εισόδου των παράνομων εμπορευμάτων, γι΄ αυτό και θα υπάρξει συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές. Επίσης, πρόκειται να τεθούν κανόνες στη λειτουργία του υπαίθριου εμπορίου, το οποίο είναι βεβαίως νόμιμο, αλλά λειτουργεί σε ασαφές νομικό πλαίσιο.
Αναδημοσίευση από ΒΗΜΑ online
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΡΟΝΤΑΚΗΣ | Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010
Σημείωση ιστοσελίδας μας!!!
Κάντε σύγκριση 
α).Παζάρι Σχιστού
 
β).Πολυκατάστημα THE MALL

Τελικά ισχύει το τραγούδι:
΄΄Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες΄΄

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris