Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Φιλιατρά-ο τόπος που μας φιλοξενεί

ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Ο τόπος που μας φιλοξενεί.
Τα Φιλιατρά είναι η έδρα του ομώνυμου Δήμου, της επαρχίας Τριφυλίας, του Νομού Μεσσηνίας. Είναι κτισμένα στο δυτικό άκρο του Νομού Μεσσηνίας, κοντά στις ακτές του Ιονίου Πελάγους, σε υψόμετρο 70 μέτρων. Ο πληθυσμός του Δήμου είναι 9.334 κάτοικοι και η έκτασή του είναι 114.877 στρέμματα.
Είναι τοπικό, αγροτικό και εμπορικό κέντρο. Βρίσκεται σε μια εύφορη περιοχή που καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, κηπευτικά, αμπέλια, σύκα και εσπεριδοειδή. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, ενώ κατά τους θερινούς μήνες συγκεντρώνει αρκετούς επισκέπτες.
Την ονομασία της η πόλη την πήρε, σύμφωνα με τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί ή από το Φράγκο Βαρόνο Ντε Φιλιάτρ ή λόγω των πολλών πηγαδιών (φρέαρ - πηγάδι) που υπήρχαν (από την εξέλιξη της λέξεως φρέαρ - φρήαρ - φρηρ - φλητρόν - φλεατρόν - φιλιατρόν και στον πληθυντικό φιλιατρά).
 Από το 1848 μέχρι το 1893 οι κάτοικοι ασχολήθηκαν με το εμπόριο της σταφίδας. Έκαναν απ` ευθείας εμπόριο με πολλές πόλεις της Ευρώπης . Τότε τα Φιλιατρά γνώρισαν μεγάλη οικονομική και πολιτιστική άνοδο. Σπουδαία έργα που θυμίζουν την εποχή εκείνη είναι τα δύο σιντριβάνια της πλατείας Ι. Καποδίστρια και της πλατείας του Αγ. Ανδρέα, το Δημαρχείο με το Ρολόι, η Δεξαμενή και μερικά νεοκλασικά κτίρια.
Τα Φιλιατρά έχουν μεγάλη παράδοση στο πολιτισμό. Δύο σπουδαίοι πολιτιστικοί σύλλογοι και ένας αθλητικός, δρουν στη πόλη. Ο βραβευμένος με βραβείο Ακαδημίας Αθηνών «Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών», ο Μορφωτικός Σύλλογος «Πυρσός», καθώς και ο αθλητικός Σύλλογος η «Εράνη».
Πολιούχος της πόλεως είναι ο Άγιος Χαράλαμπος ο οποίος εορτάζει στις 10 Φεβρουαρίου.
Τα Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Φιλιατρών είναι τα Φιλιατρά, το Εξοχικό, η Μάλη, η Πλάτη, το Χαλαζόνι και η Χριστιανούπολη. Επίσης στο Δήμο Φιλιατρών ανήκουν τα χωριά Αγρίλης, Αγία Κυριακή, Λιμενάρι και οι οικισμοί Βρύσες, Κουντρί, Λαγγούβαρδος, Λεμπεστενά, Μερολίθι, Στόμιο.