" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Κυριακάτικο παζάρι εν Πειραιεί

Νομαρχία Πειραιά
Σε κλίμα συναίνεσης η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά για την Κυριακάτικη Αγορά Πειραιά 
Να αναπεμφθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά η απόφαση για τη λειτουργία της Κυριακάτικης Αγοράς, αποφάσισε ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά μετά από εισήγηση του Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα πρόταση που συνάντησε τη σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων του Δήμου και των παραγωγικών τάξεων που παρευρέθηκαν στη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με την πρόταση του Νομάρχη Πειραιά που έγινε ομόφωνα αποδεκτή μέσα σε απόλυτα συναινετικό κλίμα, ο Δήμος μέσα σε διάστημα ενός μηνός θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει τον διάλογο με τις παραγωγικές τάξεις για την χωροταξία και να έχει επανέλθει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο με νέα πρόταση, οι παραγωγικές τάξεις και ο Εμπορικός Σύλλογος θα πρέπει να επανεξετάσουν τη θέση τους για κατάργηση της Αγοράς, ενώ μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα θα αναμένεται διευκρινιστική απόφαση - εγκύκλιος από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου για τον τρόπο επιλογής των νέων αδειούχων.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην οποία δόθηκε ο λόγος σε όλους τους φορείς ενώ υπήρξε και μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων πολιτών, ο Νομάρχης Πειραιά επανέλαβε την πάγια θέση της Νομαρχίας Πειραιά που είναι Υπέρ της λειτουργίας της Κυριακάτικης Αγοράς με την απολύτως όμως αναγκαία προϋπόθεση να τηρείται απαρέγκλιτα η νομοθεσία, να προστατεύεται το υγιές εμπόριο, να μην προσβάλλεται το αστικό περιβάλλον και να μην υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών.

Μίλησε για την αναγκαία ισορροπία που πρέπει πάση θυσία να επιτευχθεί καθώς στην εξαιρετικά δυσμενή οικονομικά συγκυρία που διανύουμε θα πρέπει αφενός μεν να προστατευθεί το πειραϊκό εμπόριο που πασχίζει να τα βγάλει πέρα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και να καταπολεμηθεί η μάστιγα του παραεμπορίου που ζημιώνει την εθνική οικονομία και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα των πολιτών να βρίσκουν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές και να διασφαλιστεί το δικαίωμα των μικροπωλητών στην επιβίωση.
Εξέφρασε μάλιστα την προσδοκία η νέα χωροθέτηση της αγοράς να αποτελέσει την αφορμή ώστε να περιοριστούν τα κακώς κείμενα, στην κατεύθυνση όμως αυτή όπως τόνισε θα πρέπει να συνδράμει αποφασιστικά η ΕΛΑΣ που μέχρι σήμερα παρεμβαίνει κατά περίπτωση, σε συνεργασία βέβαια πάντα με τη Δημοτική Αστυνομία Πειραιά ώστε να καταπολεμηθεί το «παραπάζαρο» και να μείνει η Αγορά μέσα σε συγκεκριμένα όρια και νόμιμα πλαίσια.
«Η θέση της Νομαρχίας Πειραιά δεν παρεκκλίνει ούτε στο ελάχιστο με όσα έχουμε πει στο παρελθόν. Είναι σαφής και ξεκάθαρη χωρίς να επιτρέπει ίχνος παρερμηνειών. Τασσόμαστε Υπέρ της λειτουργίας της Κυριακάτικης Αγοράς σε χώρο και με τον αριθμό των αδειών που θα αποφασίσει ο Δήμος, ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο αποφασίζει για την ύπαρξη ή μη της αγοράς, επιμελείται της καθαριότητας του χώρου, έχει την ευθύνη της τήρησης της νομιμότητας με τη Δημοτική Αστυνομία Πειραιά και εισπράττει τα ανάλογα τέλη για να μπορεί να ασκήσει όλες αυτές τις αρμοδιότητες. Αλλά, με σεβασμό στη νομοθεσία και στους κανόνες λειτουργίας της αγοράς. Γιατί σαφώς και δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πειραιά έρμαιο του παραεμπορίου, ενάντια στο υγιές εμπόριο, ενάντια στους φορολογούμενους μικρομεσαίους επαγγελματίες, αλλά και από την άλλη δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το κλείσιμό της» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχας
Η συζήτηση για την Κυριακάτικη Αγορά Πειραιά πραγματοποιήθηκε μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, η οποία καθόριζε τους όρους λειτουργίας της και η οποία εστάλη σύμφωνα με τον Ν. 2323/1995 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά προς έγκριση.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Πειραιά έχει από τον νόμο την δυνατότητα να λειτουργεί Κυριακάτικη Αγορά αφού ξεπερνά το πληθυσμιακό κριτήριο των 100.000 κατοίκων, το όριο δηλαδή που βάζει η νομοθεσία, ώστε ένας Δήμος στη ΝΑ Αθήνας - Πειραιά να μπορεί να έχει Κυριακάτικη Αγορά.
Στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Πειραιά κ.κ. Τάκης Αβραμίδης και Γιάννης Μπενέτος, ο νέος πρόεδρος και ο Γ.Γ. του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ.κ. Γιώργος Ζησιμάτος και Παύλος Πολιτάκης, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Πειραιά κ. Δημήτριος Αρμενάκης, εκ μέρους του Δ.Σ. του ΕΒΕΠ ο κ. Νικόλαος Μανεσιώτης, οι πρόεδροι των Σωματείων Μικροπωλητών Αττικής και Μικροπωλητών Κυριακάτικης Αγοράς Πειραιά και πλήθος πολιτών.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris