" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Έτσι δουλεύουν οι έλληνες μικροπωλητές

Αγορές από τον πάγκο του μόνο με απόδειξη
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Την ώρα που χιλιάδες πλανόδιοι του παρεμπορίου μαζεύουν τον «μπόγο» τους και το βάζουν στα πόδια στη θέα αστυνομικού, ενώ ορισμένοι κλάδοι έχουν αναγάγει σε συνδικαλιστικό αίτημα αιχμής τη μη χρησιμοποίηση ταμειακών μηχανών, ένας πλανόδιος πωλητής χειροποίητων κοσμημάτων, ομογενής από την Τσετσενία, δεν διανοείται ότι μπορεί να πουλήσει ένα κομπολογάκι χωρίς να κόψει απόδειξη.
Ο πάγκος του 46χρονου Πάρι Παυλίδη είναι υπαίθριος και το ακριβότερο είδος του δεν ξεπερνάει τα 30 ευρώ, το μεροκάματο... λειψό, αλλά η απόδειξη πάνω απ’ όλα «γιατί έχω μάθει, ό, τι κάνω να το κάνω με τον σωστό τρόπο», λέει ο ίδιος.
Τις ημέρες που ο καιρός το επιτρέπει, στήνει τον πάγκο του στη διασταύρωση Αγίας Σοφίας και Προξένου Κορομηλά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το πρώτο πράγμα που βγάζει από το ξύλινο βαλιτσάκι του εμπορεύματός του είναι η ταμειακή μηχανή. Για πέντε χρόνια έστηνε το υπαίθριο μαγαζάκι του στη στοά της Αριστοτέλους, αλλά λόγω της δυσφορίας των καταστηματαρχών μετακόμισε, όπως και η πλειοψηφία των μικροπωλητών «οι οποίοι διέθεταν Αδεια Ασκησης Υπαίθριου Στάσιμου Εμπορίου για το συγκεκριμένο σημείο», σε αντίθεση με τους περισσότερους αλλοδαπούς που την καταλαμβάνουν σήμερα.
«Αν κάναμε όλοι αυτό που πρέπει, δεν θα αντιμετωπίζαμε τόσα προβλήματα», λέει. Ο ίδιος έχει σπουδάσει μηχανολόγος και ήρθε το 1991 στην Ελλάδα. Δούλεψε στις οικοδομές, σε διαφημιστική εταιρεία και από το 2002 ασκεί το επάγγελμα του μικροπωλητή κομπολογιών και κοσμημάτων με πέτρες που έρχονται από Ρωσία και Τουρκία.
Πολλοί εκπλήσσονταιΠριν από λίγους μήνες, όλος ο πάγκος του με το εμπόρευμα έγινε στόχος κλεφτών και το πρώτο πράγμα που αγόρασε και πάλι ήταν η φορητή ταμειακή μηχανή, κόστους 420 ευρώ, «γιατί οι πελάτες πρέπει να παίρνουν απόδειξη». Στους βιαστικούς, πολλές φορές φωνάζει να επιστρέψουν να πάρουν το χαρτάκι. Αλλοι –μαθημένοι από μια αγορά που αποφεύγει τις αποδείξεις ή κάνει εκπτώσεις στην τελική τιμή αν δεν εκδοθεί– εκπλήσσονται όταν την παίρνουν στο χέρι μαζί με τα ρέστα. Κανείς, πάντως, δεν του ζήτησε ποτέ «να κόψει απόδειξη». Ούτε τις τελευταίες ημέρες, που οι καταναλωτές λόγω του νέου φορολογικού νομοσχεδίου... έμαθαν να τις ζητούν.
(20-02-2010)
Αναδημοσίευση  από

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris