" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Βοήθα Παναγιά μου


Ανεξέλεγκτο φαινόμενο το παρεμπόριο
Ο συνολικός τζίρος του έχει αυξηθεί τουλάχιστον 20%, την ώρα που των εμπορικών καταστημάτων μειώνεται σταθερά
Των Ελενας Kαρανατση - Θαναση Tσιγγανα
(kathimerini)
Στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών, του καθ' ύλην αρμoδίου για τη δίωξη του παράνομου υπαίθριου εμπορίου, πλανόδιοι μικροπωλητές έχουν «καταλάβει» με τα εμπορεύματά τους την είσοδο! Το φαινόμενο έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο τους τελευταίους μήνες.
Μάλιστα, ο συνολικός τζίρος του παρεμπορίου στην Ελλάδα κυμαίνεται από 10 - 17 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα επιτείνεται καθώς την ίδια στιγμή που ο κύκλος εργασιών των εμπορικών καταστημάτων μειώνεται σταθερά, ο τζίρος του παράνομου υπαίθριου εμπορίου έχει αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20%.
Στη Θεσσαλονίκη, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Εμπορικός Σύλλογος και Επαγγελματικό Επιμελητήριο χαρακτηρίζουν το παρεμπόριο μάστιγα για την ελληνική οικονομία, με τζίρους που αντιστοιχούν σε τεράστια φοροδιαφυγή και απώλειες εσόδων. Εκτιμάται ότι μόνο το παρεμπόριο που ασκείται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (κυρίως οικονομικούς μετανάστες) προκαλεί απώλεια εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό της τάξης των 4 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ ΦΠΑ συν 2 δισ. ευρώ φόρος εισοδήματος).
«Η οικονομική κρίση διόγκωσε περαιτέρω το πρόβλημα, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται προς τα φθηνά προϊόντα του παρεμπορίου, αδιαφορώντας για την ποιότητά τους. Μεγάλο βάρος θα πρέπει να δοθεί στο χτύπημα των παράνομων εισαγωγών. Αν οι εισαγωγείς λαθραίων εμπορευμάτων καταλάβουν ότι υπάρχουν ενδελεχείς έλεγχοι στα σύνορα, θα κατευθύνουν τα κοντέινερ προς άλλους προορισμούς», αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών και εξηγεί ότι «λόγω της φύσης της και των αρμοδιοτήτων της, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την αρνητική ή βίαιη συμπεριφορά των παράνομων μικροπωλητών».
Σε πρόσφατη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των επιμελητηρίων και του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσία του υφυπουργού κ. Σπ. Βούγια, διαπιστώθηκε η αδυναμία των αρχών -εν προκειμένω της Δημοτικής Αστυνομίας- να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Δέκα δημοτικοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν το 2009 όταν προπηλακίστηκαν από μικροπωλητές (αλλά και πολίτες που τους συμπαραστάθηκαν) όταν πήγαν να τους συλλάβουν.
Για το παράνομο υπαίθριο εμπόριο, ο νόμος προβλέπει μόνο διοικητικές κυρώσεις και όχι ποινικές. Η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης το 2009 πραγματοποίησε 1.350 κατασχέσεις δεκάδων τόνων προϊόντων που πωλούνταν από μικροπωλητές και επέβαλε πρόστιμα 500.000 ευρώ τα οποία είναι μάλλον δύσκολο να εισπραχθούν, αφού οι περισσότεροι μικροπωλητές δεν έχουν ούτε ταυτότητα.
Σχετική ισορροπίαΑυτό που στην πράξη εφαρμόζεται, ώστε να υπάρχει μια σχετική ισορροπία είναι μια στάση «ανοχής» στους πλανόδιους μετανάστες κατά τις ώρες που είναι κλειστά τα καταστήματα και «αυστηρή επιτήρηση» τις ώρες που είναι ανοιχτά. «Ωστόσο, το φαινόμενο του ανθρωποκυνηγητού δεν σταματάει σχεδόν ποτέ, ιδιαίτερα σε Ερμού και Μοναστηράκι. Το ζητούμενο είναι να συνδυάσουμε μια καθαρή πόλη με την αποτροπή πιθανών κρουσμάτων βίας. Πιθανή λύση θα ήταν να εντάξουμε τους οικονομικούς μετανάστες σε παζάρια, όπου θα έχουν μία συμβολική εισφορά της τάξης του 1 ευρώ», λέει στην «Κ» ο διευθυντής της Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών κ. Στέλιος Κρασσάς.
Τα σημεία στα οποία δραστηριοποιούνται πλανόδιοι μικροπωλητές, σύμφωνα με την έκθεση της Δημοτικής Αστυνομίας Αθηνών, είναι η Ερμού, η πλατεία Δημοπρατηρίου (Αιόλου και Μητροπόλεως), οι οδοί Σοφοκλέους, Σωκράτους, Μενάνδρου, Αγ. Κωνσταντίνου και Ζήνωνος, όπου έχουν σημειωθεί αρκετά κρούσματα βίας. Εντονα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στη διασταύρωση Δώρου και Σατωβριάνδου (Ομόνοια), καθώς και στην πλατεία Βικτωρίας. Στον χάρτη του παρεμπορίου εντάσσονται η οδός Λυκούργου, το Μοναστηράκι, η Ανθέων (Πατήσια), η πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, η Υμηττού και η Πατησίων, στο ύψος της ΑΣΟΕ.
Παλαιότερη δράσηΣτο τέλος του 2007, μεικτά κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας και της ΕΛ. ΑΣ. είχαν δράσει σ' ένα μεγάλο τμήμα του κέντρου Αθηνών κατά του παρεμπορίου και η προσπάθεια είχε αποδώσει. Ωστόσο, η αρχική δύναμη την οποία είχε διαθέσει η ΕΛ. ΑΣ. για τη λειτουργία των μεικτών κλιμακίων, μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, έχει ελαττωθεί δραματικά.
 (Εμείς σας παραπέμπουμε στο πιο κάτω άρθρο μας, για να καταλάβετε γιατί φωνάζουμε για τα παρεμπόριο)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris