Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Εκπέμπουν SOS οι καπνοπώλες.

Την εξαίρεση του επαγγέλματος του καπνοπώλη από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να «ανοίξει» από τις 2 Ιουλίου το επάγγελμα του καπνοπώλη δίνει το τελειωτικό χτύπημα σε χιλιάδες σημεία πώλησης καπνικών προϊόντων.
Όπως υποστηρίζει, ο κλάδος δοκιμάζεται ήδη πολύ σκληρά, εξαιτίας της υψηλής φορολογίας στα προϊόντα καπνού και το μειωμένο τζίρο, που δεν φτάνει να καλύψει ούτε τα πάγια έξοδα.

«Η απελευθέρωση του επαγγέλματος του καπνοπώλη θα έχει ολέθριες συνέπειες όχι μόνο για τον κλάδο, οδηγώντας χιλιάδες οικογένειες στην απόγνωση, αλλά και για το δημόσιο συμφέρον. Είναι βέβαιο ότι ο πολλαπλασιασμός των σημείων πώλησης θα κάνει το τσιγάρο πιο προσιτό στο κοινό και πολύ περισσότερο στους νέους. Παράλληλα, θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη καθίζηση στα κρατικά έσοδα, διότι ο έλεγχος των σημείων πώλησης θα είναι αδύνατος, διευκολύνοντας έτσι τους λαθρεμπόρους να παρεισφρήσουν στο δίκτυο διανομής και πώλησης προϊόντων καπνού», τονίζει η Ομοσπονδία.

Επισημαίνεται ότι η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ενοικιαστών Περιπτέρων και Καπνοπωλών Ελλάδος έχει αποστείλει ενημερωτικές επιστολές σε θεσμικούς φορείς, που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το θέμα του καπνίσματος στην Ελλάδα (υπουργούς, τομεάρχες Υγείας πολιτικών κομμάτων, βουλευτές). Η Ομοσπονδία πραγματοποιεί διαρκείς συναντήσεις και επαφές, ενημερώνοντας τους για τη γενικότερη εξέλιξη του ζητήματος, ενώ καλεί το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, καθώς και το υπουργείο Οικονομικών να εξαιρέσουν το επάγγελμα του καπνοπώλη από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με στόχο να προφυλάξουν το περίπτερο της γειτονιάς και το δημόσιο συμφέρον από την ασυδοσία.

Ειδικότερα, ζητά την κατάθεση τροπολογίας, που να δίνει παράταση τουλάχιστον 6 μηνών στο ισχύον καθεστώς, όπως έγινε πρόσφατα και για τα επαγγέλματα υγείας σε τροπολογία του υπουργείου Υγείας, ενώ αντίστοιχη δέσμευση δόθηκε στους φορτοεκφορτωτές από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επίσης, ζητά την έκδοση προεδρικού διατάγματος, που να εξαιρεί το επάγγελμα του καπνοπώλη, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του κλάδου και προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον.