" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Μαρακές..

Τί να δείτε και πού να πάτε στην εξωτική «Κόκκινη Πόλη», με τις μεγαλύτερες υπαίθριες αγορές στο Μαρόκο και μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες της Αφρικής.

Το Μαρακές ( http://bit.ly/j92WfA ) ανέκαθεν υπήρξε δημοφιλής αφρικανικός προορισμός και κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κατακλύζουν την πόλη που είναι κτισμένη στη σκιά της σχεδόν πάντα χιονισμένης οροσειράς του Άτλαντα, κοντά σε ένα δάσος από χουρμαδιές. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου μετά την Καζαμπλάνκα και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά της χώρας.
Τα κόκκινα τείχη που περιβάλλουν την πόλη, οι πύλες ισπανομαυριτανικής τεχνοτροπίας, τα υπέροχα κτίρια και τα τζαμιά, οι αγορές, οι πλατείες και το ιστορικό της κέντρο, αποτελούν μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που την κάνουν μοναδική.
Τι να κάνετε:
Τα πιο πολλά αξιοθέατα του Μαρακές βρίσκονται στη Μεδίνα ( http://whc.unesco.org/en/list/331 ), την παλιά πόλη δηλαδή που βρίσκεται εντός των τειχών. Η «καρδιά» της πόλης χτυπά στο Djemaa el Fna, μια από τις πιο πολυσύχναστες πλατείες σε όλη την Αφρική, όπου παρά τον τουριστικό της χαρακτήρα, αξίζει να την επισκεφτείτε. Το σκηνικό αλλάζει δραματικά το βράδυ, όταν φεύγουν οι μικροπωλητές με τους πάγκους τους και αντικαθίστανται από καλλιτέχνες του δρόμου, καντίνες, χορεύτριες της κοιλιάς, φώτα και χρώματα.
Στο Ben Yousseff θα βρείτε το Musee de Marrakech ( www.museedemarrakech.ma/ ), για μια ιστορική και πολιτισμική ματιά στην πόλη, αλλά και το τζαμί της θρησκευτικής σχολής Ben Youseff, γνωστό και ως medersa, καθώς και τα χαλάσματα του Quabba Ba'ayin, ενός μουσουλμανικού τεμένους του 12ου αιώνα.
Το shopping είναι μια άλλη αγαπημένη δραστηριότητα για τους τουρίστες στο Μαρακές και είναι διασκεδαστικό, είτε τελικά καταλήξετε να αγοράσετε κάτι, είτε όχι. Στις υπαίθριες αγορές (τα λεγόμενα «souks») θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από κοσμήματα, υφάσματα, αντίκες, μπαχαρικά και κεραμικά. Χρόνο, χρήμα και διάθεση να έχετε και μπορείτε να παζαρέψετε για ό,τι σας… γυαλίσει στο μάτι. Οι καλύτερες προσφορές πάντως γίνονται μακριά από την τουριστική πλατεία Djemaa el Fna.
Για έπιπλα, τα κατάλληλα μέρη είναι τα Mustapha Blaoui Rue και Bab Doukkala. Είναι λίγο δύσκολο να τα βρείτε, αλλά εάν είστε κοντά και ρωτήσετε κάποιον θα σας κατευθύνει προς μια μικρή ξύλινη πόρτα που βρίσκεται σε μια μεγαλύτερη πόρτα. Όταν μπείτε μέσα, θα νομίζετε ότι βρήκατε την σπηλιά του Αλαντίν, αφού στην ουσία πρόκειται για μια τεράστια αποθήκη με καρέκλες, σεντούκια, φανάρια, χαλιά, καθρέπτες κ.ά..
Αν πάλι δεν σας ενθουσιάζει η ιδέα του παζαριού και τους χάους, στη rue de la Liberté της περιοχής Guéliz θα βρείτε καταστήματα με κλιματισμό και τιμές φιξ. Στο Atika θα πάτε για παπούτσια, στο Gallery 21 για τέχνη και φωτογραφία και στην Place Vendome για δερμάτινα είδη.
Το χαμάμ είναι μια Μαροκινή εμπειρία που δεν πρέπει να παραλείψετε. Επειδή όμως η ποιότητα ποικίλει, καλό είναι να πάτε κάπου συστημένοι. Για όσους δεν γνωρίζουν το χαμάμ, στην ουσία πρόκειται για μπάνιο σε ατμούς με τρίψιμο και μασάζ. Το Les Bains de Marrakech ( www.lesbainsdemarrakech.com/ ) στη Derb Sedra μπορεί να μη φαίνεται αυθεντικό σε σχέση με άλλα χαμάμ που διατηρούν έναν παραδοσιακό χαρακτήρα, αλλά είναι καθαρό και μέσω της ιστοσελίδας του μπορείτε να κλείσετε εύκολα ραντεβού. Διαθέτει πληθώρα παροχών εκτός από χαμάμ, όπως μασάζ, ρεφλεξολογία κ.ά..
Εάν θέλετε να χαλαρώσετε ή να κάνετε βόλτα σε ανοιχτό χώρο μακριά από την φασαρία των αγορών, οι κήποι στα βόρεια της πόλης είναι ό,τι πιο κατάλληλο. Το Jardin Majorelle ( www.jardinmajorelle.com/ ) αποτελεί δημιουργία ενός Γάλλου ζωγράφου του περασμένου αιώνα και στις μέρες μας έχει συντηρηθεί από τον Pierre Berg και τον Yves Saint Laurent. Στο εσωτερικό των κήπων βρίσκεται επίσης Ισλαμικό μουσείο τέχνης.
Τέλος, εάν είστε λιγάκι τολμηροί, δοκιμάστε μια βόλτα με καμήλα ή άλογο. Θα βρείτε πολλούς ιδιοκτήτες ζώων που προσφέρουν βόλτες, στην περιοχή Palmeraie, οι οποίο και θα σας κάνουν μια ξενάγηση στα προάστια της πόλης. Εάν έχετε αμφιβολίες για την ασφάλεια και την υγεία των ζώων, καλύτερα να συζητήσετε με έναν υπεύθυνο του ξενοδοχείου σας.
Τι να φάτε:
Οπωσδήποτε πρέπει να φάτε ένα βραδινό γεύμα στην Djemaa el Fna, σε μια από τις πολλές ανοιχτές ψησταριές. Τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι το πικάντικο λουκάνικο, οι αρνίσιοι κεφτέδες και φυσικά τα κουσκούς και τατζίν. Αρκετά μέρη έχουν επιλογές και για χορτοφάγους. Αλκοόλ δεν θα βρείτε παντού, ειδικά κοντά σε τζαμιά, γι’ αυτό εάν θέλετε να συνδυάσετε την έξοδο σας με ένα-δυο ποτά, ρωτήστε τον ξενοδόχο σας.
Αν έχετε ρομαντική διάθεση, κατευθυνθείτε στο Souk Hal Fassi, όπου θα βρείτε το Le Foundouk Restaurant ( www.foundouk.com/ ). Εκεί μπορείτε να απολαύσετε το δείπνο σας υπό το φως κεριών με τα κυρίως πιάτα ξεκινούν από τα 10 ευρώ. Το μενού του καταστήματος έχει μεγάλη ποικιλία τοπικών αλλά και πιο ευρωπαϊκών γεύσεων, όπως τα νιόκι και οι μπριζόλες.
Το Riad des Mers ( www.ilove-marrakesh.com/riaddesmers/index_en.html ) είναι ένα από τα λίγα εστιατόρια θαλασσινών της πόλης με επίσης χαμηλές τιμές.
Εάν θέλετε να πάρετε μια γεύση της ζωής της υψηλής κοινωνίας από την εποχή της αποικιοκρατίας, τότε πρέπει να κάνετε μια βόλτα στο σχετικά καινούριο Le Grand Café de la Poste ( www.grandcafedelaposte.com/ ) στην καινούργια πόλη. Παλιά υπήρξε ξενοδοχείο και πιο πρόσφατα κέντρο διανομής του ταχυδρομείου, αλλά τώρα έχει ανακαινιστεί πλήρως, με ανεμιστήρες, φτέρες και μονόχρωμα πλακάκια. Τα κυρίως πιάτα του, έχουν ευρωπαϊκή ταυτότητα, όπως η σαλάτα του Καίσαρα, αλλά θα βρείτε και τοπικά πιάτα όπως ταμπούλι και κουσκούς, με τις τιμές να ξεκινούν από 8 ευρώ.
Πού να μείνετε:
Υπάρχουν δύο ειδών ξενοδοχεία στο Μαρακές, αυτά στη Μεδίνα και αυτά στη νέα πόλη, ή Palmeraie. Τα ξενοδοχεία της Μεδίνα είναι τα πιο γραφικά, αφού συνήθως είναι ριάντ (μαροκινού τύπου σπίτια με εσωτερικό κήπο) που έχουν μετατραπεί. Ο μόνος βασικός λόγος να μείνετε στη νέα πόλη είναι για πλουσιότερες ξενοδοχειακές ανέσεις.
Το Riad Alwachma ( www.riad-alwachma.com/ ), σε απόσταση μόλις δέκα λεπτά από την κεντρική πλατεία της πόλης, έχει εννέα υπνοδωμάτια, κήπο στην ταράτσα και θέα το τζαμί Kutubiyya, που δεσπόζει της πόλης και αποτελεί ένα από τα σύμβολά της. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα, δροσερά και διακοσμημένα με πολύχρωμα μαροκινά υφάσματα. Διαθέτει επίσης και χαμάμ.

Το Riad Dar One ( www.riad-dar-one.com/ ) είναι ένα σύγχρονο riad στην εβραϊκή συνοικία της Μεδίνα και έχει μια στρογγυλή αυλή και συντριβάνι. Τα δωμάτια είναι μεν απλά, αλλά διακοσμημένα με πολλά φυσικά υλικά και λυχνάρια. Στον κήπο της ταράτσας μπορείτε να απολαύσετε το γεύμα σας ή να κάνετε ηλιοθεραπεία.
Το Riad el Zohar ( www.elzohar.com/ ) διαφέρει από τα άλλα ξενοδοχεία γιατί διαθέτει μια σχετικά μεγάλη πισίνα. Έχει μόλις πέντε δωμάτια, με απλή ζωηρή και πολύχρωμη διακόσμηση. Το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης κλιματισμό και κήπο στην ταράτσα με ξαπλώστρες.
Για όσους έχουν κατά νου να κάνουν ψώνια, το Dar Eliane ( www.dareliane.com/ ) είναι η καλύτερη λύση, καθώς βρίσκεται στο κέντρο της αγοράς. Έχει μεγάλη κεντρική αυλή στη οποία θα σας προσφέρουν τσάι από μέντα και γλυκά μόλις φτάσετε. Διαθέτει τέσσερα δωμάτια διακοσμημένα στα παραδοσιακά χρώματα του Μαρόκου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris