" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Τα μέτρα του Δήμου Αθηναίων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων αφού συζήτησε την κατάσταση του ευρύτερου κέντρου της πόλης, διαπιστώνει ότι το ιστορικό κέντρο της πόλης και...
μεγάλα τμήματα αυτής δοκιμάζονται από την εγκατάλειψη, την πάσης μορφής εγκληματικότητα και τις εκδηλώσεις βίας, την ανασφάλεια, την ανομία, την εξαθλίωση μεγάλου αριθμού προσώπων, ημεδαπών και αλλοδαπών, την παράνομη πορνεία και το εμπόριο ναρκωτικών. Κατάσταση που δεν δημιουργήθηκε ξαφνικά και για την οποία υπάρχουν σημαντικές πολιτικές ευθύνες.

- Θεωρεί ότι η ασφάλεια με όλες τις όψεις της είναι δικαίωμα όλων. Ότι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να ανακτήσουν το κέντρο και το δημόσιο χώρο της πόλης τους, της πρωτεύουσας της χώρας, ότι ο Δήμος έχει χρέος να εργαστεί για μια πόλη ελεύθερη από φόβο, δημιουργική, ζωντανή, φιλόξενη, περήφανη για την ιστορία της και τους ανθρώπους της, κινητοποιώντας τους δημότες, κατοίκους και εργαζόμενους στη πόλη, τις εθελοντικές οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών.

- Απορρίπτει και καταδικάζει απερίφραστα τη βία και τους βανδαλισμούς από οπουδήποτε προέρχονται, τους φόνους, την αυτοδικία και τις ρατσιστικές επιθέσεις.

- Ζητά να εφαρμοστούν από τις κρατικές υπηρεσίες, μεθοδικά και χωρίς καθυστερήσεις, τα αναγκαία μέτρα στα οποία δεσμεύτηκε πρόσφατα η κυβέρνηση. Η τελευταία οφείλει ιδίως, να διασφαλίσει την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων με τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και να εξασφαλίσει την έμπρακτη στήριξη της Ε.Ε. στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης που ταλανίζει τη χώρα.

- Επαναβεβαιώνει τη βούληση του Δήμου να συνεργαστεί για την εφαρμογή τους, καθώς και να υλοποιήσει όσα επιτρέπει η νομοθεσία με δική του πρωτοβουλία.

ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Άμεσα μέτρα, που αφορούν κυρίως την κυβέρνηση, στα οποία μπορεί κατά περίπτωση να συμπράξει ο δήμος της Αθήνας. Τα μέτρα που αποφασίστηκαν έχουν ως εξής:

Α. Αντιεγκληματικά μέτρα

1. Αστυνομικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας και την αποτροπή της εγκληματικότητας. Να εφαρμοστεί ο νόμος προς πάσα κατεύθυνση. Η συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ με τις κοινότητες των αλλοδαπών που ζουν στην πόλη είναι απαραίτητη. Ο Δήμος συνεργάζεται με την ΕΛΑΣ για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων.

Β. Μέτρα αποτροπής της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα και καθόδου στην Αθήνα.

2. Αποτροπή εγκατάστασης παράνομων μεταναστών : η ζοφερή κατάσταση που επικρατεί σε τμήματα της πρωτεύουσας δεν θα αναστραφεί, εάν δεν ανασχεθεί η είσοδος και διαβίωση παράνομων αλλοδαπών σε συνθήκες εξαθλίωσης στην Αθήνα. Να σταματήσει άμεσα η απαράδεκτη πρακτική, οι αλλοδαποί να εφοδιάζονται, από τις τοπικές αρχές στα σημεία εισόδου, με εισιτήρια και να επιβιβάζονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς με προορισμό την Ομόνοια.

3. Να εφαρμοστεί άμεσα η ταχύρρυθμη μεν, αλλά με βάση τη ελληνική και διεθνή νομοθεσία, εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

4. Να αξιοποιηθεί ο θεσμός της «οικειοθελούς αποχώρησης» που καθιερώθηκε από τον νομοθέτη και να προχωρήσει η καταγραφή των αλλοδαπών στην πόλη. Στη διαδικασία υποβολής των αιτημάτων οικειοθελούς αποχώρησης και καταγραφής, ο Δήμος της Αθήνας είναι έτοιμος να βοηθήσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

5. Να οριστούν άμεσα χώροι διαμονής των υπό απέλαση αλλοδαπών, σε περιοχές εκτός Αθηνών. Η διαμόρφωση των χώρων αυτών χρονίζει υπερβολικά. Είναι υπέρμετρο το βάρος που δέχεται η πόλη μας. Η υπερσυγκέντρωση των αλλοδαπών αυτών στη πρωτεύουσα προκαλεί ζημιά και σε όλη τη χώρα.

Γ. Ζωντάνεμα περιοχών της πόλης.

6. Επείγει η καθιέρωση ειδικών οικονομικών κινήτρων και απαλλαγών φόρου για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και την επανακατοίκηση μεγάλου τμήματος του κέντρου της πόλης.

7. Απαιτείται χρηματοδότηση, προκειμένου να δημιουργηθούν σε άδεια ξενοδοχεία ή άλλα κτίρια του κέντρου, κατοικίες για φοιτητές και νέα ζευγάρια. Ο Δήμος αναλαμβάνει να φωτίσει άπλετα τις περιοχές, όπου θα δημιουργηθούν αυτές οι κατοικίες και από κοινού με τη ΕΛ.ΑΣ να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας για τους φοιτητές.

Δ. Οικονομική στήριξη του δήμου

8. Διασφάλιση από την κυβέρνηση των απαραίτητων οικονομικών μέσων και ανθρωπίνων πόρων για την εφαρμογή των κοινώς αποφασισθέντων μέτρων.

Άμεσα μέτρα τα οποία εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Δήμου

Ε. Δημοτικός Αστυνομικός της Γειτονιάς

9. Καθιερώνεται και λειτουργεί πιλοτικά μέσα στον Ιούνιο ο θεσμός του δημοτικού αστυνομικού της γειτονιάς, ο οποίος θα βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους κατοίκους.

ΣΤ. Καθαριότητα και φωτισμός

10. Ο Δήμος θα συνεχίσει να κρατά καθαρή την πόλη, με συνεχή καθαρισμό και πλύσιμο οδών, πλατειών και πεζοδρομίων σε επιλεγμένες περιοχές.

11. Η συστηματική προσπάθεια ηλεκτροφωτισμού της πόλης που έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή.

Ζ. Κοινωνικές υπηρεσίες – Αποκέντρωση

12. Δημιουργούνται περισσότερα κέντρα συσσιτίων σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, όπου χρειάζεται σε συνεργασία με γειτονικούς δήμους, προκειμένου να μειωθεί η υπερσυγκέντρωση των σιτιζομένων στην περιοχή της Ομόνοιας. Η αποκέντρωση θα γίνει βάσει επιχειρησιακού σχεδίου.

13. Προωθείται η δημιουργία κέντρων ημερήσιας φιλοξενίας και διανυκτέρευσης, όπου άποροι και άστεγοι, τοξικοεξαρτημένοι κ.λπ. θα μπορούν να βρουν ένα πιάτο φαγητό, να πλυθούν και να φιλοξενηθούν για μια βραδιά.

14. Ο Δήμος στηρίζει έμπρακτα κάθε πρόγραμμα πρόληψης, απεξάρτησης, επανένταξης και «μείωσης της βλάβης». Ο Δήμος στηρίζει επίσης έμπρακτα την αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ με τη συνεργασία νοσοκομείων της πόλης και του Λεκανοπεδίου.

15. Πολλοί αλλοδαποί ζουν κατά δεκάδες σε αποθήκες ή διαμερίσματα που κατά κανόνα τους εκμισθώνουν έλληνες πολίτες. Ο Δήμος της Αθήνας παρεμβαίνει με τη βοήθεια των εισαγγελικών αρχών, ώστε να περιοριστεί δραστικά η ποινικά διωκόμενη συμπεριφορά των εν λόγω ιδιοκτητών.

16. Συνεργεία του Δήμου, με την αρωγή των εισαγγελικών αρχών και της Περιφέρειας, θα μπουν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, προκειμένου να τα καθαρίσουν και να τα σφραγίσουν.

Η. Υπαίθριες αγορές

17. Προχωρά η αξιολόγηση χώρων για τη δημιουργία υπαίθριας αγοράς με στόχο την απομάκρυνση αλλοδαπών από το παραεμπόριο

Θ. Ενίσχυση του Τουρισμού

18. Ο Δήμος δίνει προτεραιότητα στην πολύπλευρη ανάπτυξη του τουρισμού στην πόλη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Εκτός από το ήδη υπάρχον Info Point στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος", τίθενται άμεσα σε λειτουργία άλλα δύο, ένα στο Λιμάνι του Πειραιά και άλλο στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Οι τοπικοί φορείς με αντικείμενο τον τουρισμό συμμετέχουν στην υπό σύσταση δημοτική επιτροπή για την τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.

Ι. Αθήνα – Πολιτισμός και Νεολαία

19. Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου, ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης, καθώς και τα «Μουσικά Σύνολα» διοργανώνουν μέσα στον Ιούνιο και τον Ιούλιο ανοικτές πολιτιστικές εκδηλώσεις σε εγκαταστάσεις του Δήμου, πλατείες και πεζόδρομους του ευρύτερου κέντρου με τη συμμετοχή κατοίκων και ερασιτεχνών της πόλης.

ΙΑ. Υπαίθριες συγκεντρώσεις και πορείας

20. Ο Δήμαρχος έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την εκπόνηση προσχεδίου νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις, όπως προβλέπει το άρθρο 11 του Συντάγματος. Δημιουργήθηκε και ήδη συνεδρίασε επιτροπή διακεκριμένων νομομαθών και καθηγητών Πανεπιστημίου, η οποία θα εκπονήσει τη σχετική ρύθμιση, μέσα στους προσεχείς μήνες.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris