Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Ομόφωνα ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρταίων πίστωση έως το ποσό των 30.000 Ευρώ για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Άρτας. Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011 στην πλατεία της Αγίας Θεοδώρας με συναυλία του Αρτινού συνθέτη Νίκου Παπακώστα.
Την εισήγηση του θέματος στο Δ.Σ. έκανε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών Φίλιππος Παππάς ο οποίος αναπλήρωσε το Δήμαρχο Γ. Παπαλέξη στη συγκεκριμένη συνεδρίαση λόγω απουσίας του δεύτερου. Εκτός από τον Δήμαρχο, από τη συνεδρίαση απουσίαζαν επίσης ο Αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Πολιτισμού Χρ. Γεώργος, ο Κ. Παπαϊωάννου, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ο Δ.Σ. Δημ. Κέφης.

Ο κ. Φίλιππος Παππάς στην εισήγησή του ανέφερε: «Στα πλαίσια του εορτασμού για την απελευθέρωση της πόλης Άρτας είθισται κάθε χρόνο να γίνονται κάποιες εκδηλώσεις. Έτσι λοιπόν απ’ τη μεριά του Δήμου έχουν αποφασιστεί και φέτος. Το συνολικό κόστος των εκδηλώσεων για φέτος έχει προϋπολογιστεί έως το ποσό των 30.000 Ευρώ και θα βαρύνει τον Κ.Α. 6443».

Ερωτήσεις από Χρ. Παπάζογλου
Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί και αύριο» Χρήστος Παπάζογλου ζήτησε διευκρινίσεις για τον τρόπο που θα πληρωθούν οι εκδηλώσεις. Ο κ. Παπάζογλου ρώτησε «με ποια κριτήρια  μπήκαν αυτές οι εκδηλώσεις» καθώς και για τα οικονομικά της κάθε παράστασης. «Δεν ήξερα ότι ο Δήμος επιχορηγεί ιδιωτικές παραστάσεις» είπε ο κ. Παπάζογλου ζητώντας διευκρινίσεις για τα παραπάνω.
Από πλευράς της Υπηρεσίας απάντησε ο Δ/ντής Οικονομικών Υπηρεσιών Χρ. Κύρκος ο οποίος ανέφερε ότι «ο Δήμος διαχειρίζεται τα έξοδα των συνολικών εκδηλώσεων», ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται» και ότι εφόσον, όπως είπε, τις έχει εγκρίνει ο Επίτροπος κατ’ επανάληψη είναι νόμιμες αυτές οι δαπάνες. «Δεν δίνουμε σε κανέναν χρήματα ούτε επιχορηγούμε» διευκρίνισε ο κ. Κύρκος μιλώντας εκ μέρους της Υπηρεσίας.

Όλ. Γεροβασίλη: «Ο Δήμος υποστηρίζει τις εκδηλώσεις των συλλόγων»
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η επικεφαλής της «Δημοτικής αλλαγής» Όλγα Γεροβασίλη η οποία ανέφερε: «Το θέμα «Άπειρος γη» το έχουμε πει εδώ μέσα επανειλημμένως ότι είναι μία τεράστια παρεξήγηση την οποία προκάλεσε ο Δήμος Αρταίων. Δηλαδή είναι λάθος γραμμένο όλο εδώ και εξακολουθεί να γίνεται το ίδιο. Ο Δήμος Αρταίων ούτε οργανώνει ούτε πραγματοποιεί. Είναι λάθος η εισήγηση. Ο Δήμος δίνει ημερομηνίες παραχώρησης χώρου και ταυτόχρονα υποστηρίζει οικονομικά την ηχητική εγκατάσταση και τον φωτισμό και όταν χρειάζεται και κάνα κάθισμα. Δεν έχει συμμετοχή ο Δήμος πραγματική.
Ο Δήμος βάζει τη δομή ούτως ώστε να πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις διαφόρων συλλόγων. Για λόγους επικοινωνιακούς η προηγούμενη Δημοτική Αρχή αποφάσισε να το εντάξει αυτό να το ονομάσει «Άπειρος Γη» και να πει ότι είναι δική της δουλειά κι ότι είναι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Αυτό είναι τεράστιο ψέμα. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν χρήματα τα οποία να δίνονται πουθενά και σε ιδιώτες κλπ. Όπως πολύ σωστά μπήκαν τα ερωτήματα διότι έτσι όπως εισάγεται το θέμα είναι πάλι λάθος. Ο Δήμος Αρταίων δίνει τις δομές. Πληρώνει για τις υποδομές αυτών των εκδηλώσεων των συλλόγων διότι συμμετέχει. Δεν τις οργανώνει ούτε τις πραγματοποιεί. Η μοναδική εκδήλωση μέσα σ’ όλο αυτό που είναι οργάνωση του Δήμου Αρταίων είναι η κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιείται φέτος στην Αγία Θεοδώρα. Κάθε φορά ο Δήμος Αρταίων πληρώνει για μία εκδήλωση. Αυτή είναι του Δήμου. Δηλαδή εδώ θα υπάρχουν χρήματα τα οποία θα δοθούν σε μία ομάδα καλλιτεχνών κλπ. Αυτό είναι διαφορετική περίπτωση.
Επομένως γι’ αυτό και όλες αυτές οι εκδηλώσεις δεν εντάσσονται στον Πολιτιστικό Οργανισμό διότι αν ήταν δουλειά του Δήμου Αρταίων θα ήταν στον Πολιτιστικό Οργανισμό. Δεν είναι όμως. Είναι δουλειά των συλλόγων. Και ο χώρος παραχωρείται και μπαίνουν και τα έξοδα με την καλή διάθεση του Δήμου. Τώρα το πώς αυτό ονομάζεται «Άπειρος Γη» κλπ. το εξήγησα. Ένα επικοινωνιακό τρικ ήταν όλο αυτό και καμία ουσία».

Προσθήκη εκδήλωσης
Μετά τη συζήτηση και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα, με την προσθήκη της πρότασης του κ. Παπάζογλου να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων και μία εκδήλωση του «Σκουφά». Πρόκειται για τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Συλλόγου «Σκουφάς» η οποία θα δοθεί στις 7 Ιουλίου στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως.