Κυριακή 19 Ιουνίου 2011

Συνταγματική «τορπίλη» κατά διάταξης για φορο-δίκες έξπρες

Συνταγματικές βολές κατά πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης για φορο-δίκες εξπρές εξαπολύει απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.
Το δικαστήριο έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που προβλέπει ότι σε περίπτωση φορολογικών η τελωνειακών παραβάσεων για να επιτευχθεί αναστολή του βεβαιωθέντος προστίμου στον φορολογούμενο αρκεί η βασιμότητα του ενδίκου μέσου που ασκεί για να μην πληρώσειτα χρήματα που χρωστά στο δημόσιο.
Οι δικαστές αποφάσισαν ότι ο δικονομικός αυτός όρος ουσιαστικά θίγει τον πυρήνα των ατομικών δικαιωμάτων που προστατεύονται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Και με την απόφασή τους οριοθετούν ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πληρωμή του προστίμου, μέχρις ότου κριθεί αμετάκλητα η υπόθεση για κάθε φορολογούμενο, να μην τίθεται σε διακινδύνευση η διαβίωση του ή η μην επέρχεται ανεπανόρθωτη βλάβη για τον ίδιο ή την οικογένειά του.
Με το σκεπτικό αυτό τα μέλη του δικαστηρίου ανέστειλαν προσωρινά απόφαση της ΔΟΥ Κηφισιάς που υποχρέωνε επιχειρηματία να πληρώσει περίπου 347.000 ευρώ ,ποσό που αντιστοιχούσε σε δόση της συνολικής του οφειλής στο δημόσιο για τα οικονομικά έτη 1993-2000 που ανέρχεται συνολικά σε 1,5 εκατ. ευρώ.
Οι δικαστικοί λειτουργοί έκαναν δεκτό τον ισχυρισμό του φορολογούμενου,ο οποίος έχει προσφύγει σε δεύτερο βαθμό αμφισβητώντας τον καταλογισμό του χρέους και ανέστειλαν την πληρωμή του προστίμου των 347.000 ευρώ θεωρώντας ότι ακόμη και με αυτό τον τρόπο δεν θα μπορεί να καλύψει τις βιοποριστικές του ανάγκες για τον ίδιο και την οικογένειά του.