" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Θετικά αντιμετωπίζουν οι τούρκοι τουριστικοί πράκτορες την έλευση χιλιάδων προσκυνητών στην Παναγία Σουμελά.

Θετικά αντιμετωπίζουν οι τούρκοι τουριστικοί πράκτορες την έλευση χιλιάδων προσκυνητών στην Παναγία Σουμελά, επενδύοντας στην ιδέα της ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού. Ωστόσο δεν λείπουν και οι ακραίες εθνικιστικές φωνές αντίδρασης, με τον πρώην διευθυντή της νομαρχίας Τραπεζούντας να ετοιμάζει αντεκδήλωση.

Οι προετοιμασίες για την ιστορικής σημασίας, όπως τη χαρακτήρισε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, λειτουργία στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο βρίσκονται στην τελική ευθεία. Έπειτα από 88 χρόνια Πόντιοι από όλο τον κόσμο αναμένεται να βρεθούν σε αυτό το αντάμωμα-προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά. Χιλιάδες πιστοί με αεροπλάνα, λεωφορεία, ακόμη και με πλοία κυρίως από Ελλάδα, Ρωσία και Γεωργία καταφτάνουν στον Πόντο, για να παρακολουθήσουν την πρώτη λειτουργία που θα τελεστεί στο μοναστήρι της Παναγίας, προεξαρχόντων του κ. Βαρθολομαίου, του μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα από το Πατριαρχείο Ρωσίας και του μητροπολίτη Δράμας Παύλου από την εκκλησία της Ελλάδας, έπειτα από σχετική άδεια του υπουργού Πολιτισμού Ερτογρούλ Γκιουνάι.

Ο Γκιουνάι τον περασμένο Μάιο απάντησε θετικά στο αίτημα του οικουμενικού πατριάρχη για τέλεση λειτουργίας κάθε Δεκαπενταύγουστο στο μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.

Αντιδράσεις από σκληροπυρηνικούς

Ωστόσο εθνικιστικοί κύκλοι στην Τουρκία έχουν κινητοποιηθεί, για να παρεμποδίσουν τη λειτουργία, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η εφημερίδα «Μπιργκούν». Μάλιστα το Εργατικό Κόμμα (IP) έχει προσφύγει δικαστικά για ακύρωση της λειτουργίας, ενώ ο πρώην διευθυντής της νομαρχίας Τραπεζούντας Χασάν Καμπέρ, που απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του, κατέθεσε μήνυση εναντίον του νομάρχη Τραπεζούντας, του υπουργού Πολιτισμού και του υποδιευθυντή μουσείων της περιοχής λόγω της άδειας που χορηγήθηκε για την τέλεση της λειτουργίας.

Μάλιστα την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου οργανώνει στην περιοχή συνέδριο με θέμα «Ο Πορθητής, η Άλωση και ο νομάρχης Τραπεζούντας Τζεμάλ Άζμι». Ο Άζμι είναι γνωστός για το ρόλο που είχε διαδραματίσει στη σφαγή των Αρμενίων και των Ρωμιών. Το 1919 είχε δικαστεί και καταδικαστεί σε θανατική ποινή για τα εγκλήματα που διέπραξε κατά την υποχρεωτική μετακίνηση το 1915.

Αργότερα δολοφονήθηκε στο Βερολίνο. Εθνικιστικοί κύκλοι επίσης αναφέρονται στο συμβάν που είχε προκαλέσει ένταση στην περιοχή τέτοιες ημέρες πέρυσι με πρωταγωνιστές τη διευθύντρια μουσείου, το νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη και τον ποντιακής καταγωγής βουλευτή της ρωσικής Δούμας Ιβάν Σαββίδη.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συμβουλεύει τους προσκυνητές που θα καταφτάσουν στην περιοχή να μην προκαλούν με τη συμπεριφορά τους, καθώς η γιορτή της Παναγίας συμπίπτει με τη γιορτή και τη νηστεία του Ραμαζανιού των μουσουλμάνων.

Επενδύουν στο θρησκευτικό τουρισμό

Η απόφαση του Γκιουνάι ωστόσο έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους τοπικούς τουριστικούς παράγοντες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια είχαν δεχτεί και φιλοξενήσει χιλιάδες Πόντιους, που προσέρχονταν για μία προσκυνηματική επίσκεψη στη γη των πατέρων τους. Ο επικεφαλής της τουρκικής Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων (T?RSAB) Σουάτ Γκιουρκιόκ τόνισε ότι το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης κυρίως για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, ωστόσο επισήμανε ότι πρέπει να προβλεφθεί, ώστε να μην επικεντρώνεται μονάχα στους εορτασμούς μιας ημέρας, στη γιορτή της Παναγίας.

Χαρακτηρίζοντας το θρησκευτικό τουρισμό ως μία πολύ ευαίσθητη υπόθεση, η οποία επιβάλλεται να προσεγγίζεται πολύ προσεκτικά, σημείωσε ότι η «υποδομή του μοναστηριού δεν είναι κατάλληλη για μεγάλο αριθμό προσκυνητών» και για αυτό πρότεινε πως, αν υπάρξει μεγάλη κοσμοσυρροή, πρέπει να προβλεφθεί ένα είδος ποσόστωσης, αντίστοιχα με το τι γίνεται με το προσκύνημα των μουσουλμάνων.

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες επισκέπτονταν την περιοχή περίπου 1.500 προσκυνητές, σημείωσε, προβλέποντας ότι φέτος ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί.Ήδη όλα τα ξενοδοχεία στα παράλια του Εύξεινου Πόντου, σε Τραπεζούντα, Σαμψούντα και Ορντού, είναι κλεισμένα από τους εκδρομείς-προσκυνητές.

Η Τουρκία τα τελευταία χρόνια επενδύει στο θρησκευτικό τουρισμό. Ο οικουμενικός πατριάρχης από το 2000 άνοιξε το δρόμο επαναλειτουργίας των πετρομονάστηρων στην Καππαδοκία. Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτογρούλ Γκιουνάι εμφανίστηκε θετικός στο άνοιγμα και άλλων θρησκευτικών χώρων, όπως η εκκλησία του Αγίου Παύλου στην Ταρσό, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Μύρα της Λυκίας, στην Αττάλεια, και η ιστορικής σημασίας αρμενική εκκλησία του 10ου αι. στο νησί Ακνταμάρ
στην επαρχία Βαν.
ΠΗΓΗ:www.makthes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris