" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Πάνε για άλλα.

Το γεγονός θορύβησε τους πολιτιστικούς συλλόγους καθώς με ταμειακές μηχανές και υγειονομικές άδειες πρακτικά κανένα πανηγύρι δεν θα μπορούσε να γίνει
“Μπλόκο” στην πραγματοποίηση πανηγυριών όπως κάθε χρόνο απ’ τους πολιτιστικούς συλλόγους των Χανίων παραλίγο να βάλει η Εφορία ζητώντας την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών αλλά και υγειονομικές άδειες!

Το γεγονός θορύβησε τους πολιτιστικούς συλλόγους καθώς με ταμειακές μηχανές και υγειονομικές άδειες πρακτικά κανένα πανηγύρι δεν θα μπορούσε να γίνει. Eτσι απευθύνθηκαν τόσο στους Δήμους όσο και στο Υπουργείο Οικονομικών. Το δεύτερο μάλιστα τους ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με ταμειακές μηχανές ούτε με υγειονομικές άδειες.

«Υπήρχε πρόβλημα σοβαρό στην Εφορία Χανίων. Πήγαιναν οι Σύλλογοι να δηλώσουν τα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις τους -όπως γίνεται πάντα- και από λάθος ερμηνεία του νόμου από την Εφορία ζητούσαν να μπαίνει ταμειακή μηχανή,  Φ.Π.Α., ήθελαν άδεια Υγειονομικού με αποτέλεσμα να προκαλούνται τεράστια προβλήματα! Πρόκειται για εκδηλώσεις – πανηγύρια που γίνονταν σε βάθος χρόνου, με παράδοση δεκαετιών για τη διατήρηση των παραδόσεων και των εθίμων, αλλά και για να ενισχυθούν οικονομικά οι σύλλογοι» είπε στα “Χανιώτικα Νέα” ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ενωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Στέλιος Κουνελάκης.

Μάλιστα ο κ. Κουνελάκης ενημέρωσε σχετικά για τις απαιτήσεις της Εφορίας Χανίων το Υπουργείο Οικονομικών και την αρμόδια Διεύθυνση, η οποία του ξεκαθάρισε πως ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος μπορεί να πραγματοποιήσει δύο τουλάχιστον εκδηλώσεις τον χρόνο με απαλλαγή από Φ.Π.Α., ενώ δεν τίθεται κανένα θέμα με το Υγειονομικό.

«Κάναμε ως Παγκρήτια Ενωση παρέμβαση και στο Υπουργείο Οικονομικών στην ανάλογη διεύθυνση του Φ.Π.Α., στο Υγειονομικό, σε Δήμους προκειμένου να δουν το όλο θέμα. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος! Απαλλάσσει τους πολιτιστικούς συλλόγους από τον Φ.Π.Α. για δύο εκδηλώσεις τον χρόνο ανεξάρτητα αν έχουν εισιτήριο, πωλήσεις κ.λπ. Αυτό ισχύει και θα έχουμε και επίσημη απάντηση απ’ το Υπουργείο Οικονομικών που θα το λέει εγγράφως, επομένως οι σύλλογοι μπορούν χωρίς κανένα πρόβλημα να κάνουν τις εκδηλώσεις τους. Οι σύλλογοι δεν είναι η αιτία της οικονομικής δυσκολίας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, αντίθετα οι σύλλογοι προσέφεραν και θα προσφέρουν αξίες και γι’ αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα Υπουργεία. Αν περάσει η αντίληψη να ζητούν ταμειακές μηχανές και Φ.Π.Α. από τους συλλόγους τότε αυτό σημαίνει πρακτικά ότι εκχωρείται όλος ο πολιτισμός στους ιδιώτες και στους επιχειρηματίες» τόνισε ο κ. Κουνελάκης

Ο ΔΗΜΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Το ζήτημα απασχόλησε και τον Δήμο Πλατανιά καθώς σύλλογοι από την επικράτειά του όταν πήγαν στην Εφορία να δηλώσουν τις εκδηλώσεις τους βρέθηκαν ενώπιον αυτής της απαίτησης.
Το μέλος της ΠΕΔ και δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης δήλωσε πως «από έναν Σύλλογο της περιοχή μας, που ήθελε την έγκριση της Εφορίας για μία εκδήλωση που πραγματοποιεί, μία από τις δεκάδες που γίνονται όλο το καλοκαίρι στον Νομό, μάθαμε ότι δεν τους επετράπη με διάφορες αιτιολογίες. Οτι δεν έχουν ταμειακή μηχανή για τα σουβλάκια, ότι υπάρχει θέμα Υγειονομικού κ.λπ. Καταρχήν είναι πρωτοφανές να ζητά άδεια Υγειονομικού ενδιαφέροντος η Εφορία καθώς δεν έχει καμία δουλειά μ’ αυτά τα θέματα! Τα υγειονομικά θέματα αφορούν άλλες Υπηρεσίες! Επίσης κατανοητό και δεκτό να θεωρούν τα εισιτήρια εισόδου, να υπάρχουν συμφωνητικά με τα όργανα που θα παίξουν μουσική στο πανηγύρι, όχι όμως να ζητούν από την Εφορία την τήρηση κώδικα βιβλίων στοιχείων και ταμειακές μηχανές για μία εκδήλωση από έναν σύλλογο εφάπαξ μία φορά τον χρόνο! Εγινε προσπάθεια και από μένα προς την Εφορία προκειμένου να γίνει σαφές πως μιλάμε για μία παράδοση, για τα ήθη του τόπου και δεν μπορούν τα εξομοιώνουν με μια εμπορική δραστηριότητα, με μια ιδιότητα επιτηδευματία!».
.cretalive.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris