" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Παραδοσιακή πανήγυρη των Φαρσάλων

Παραδοσιακή πανήγυρη των Φαρσάλων( διαρκεί 8 ημέρες). 

Πρόκειται για ένα θεσμό στο χώρο των Φαρσάλων, που έχει διάρκεια πάνω από 400 χρόνια. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ήδη την εμποροπανήγυρη των Φαρσάλων να γίνεται στο χώρο του Απιδανού ποταμού (Ταμπάκος το έτος 1608).

Από τότε το Παζάρι των Φαρσάλων στις 15 Αυγούστου, υπήρξε ένας ζωντανός και δραστήριος θεσμός για την πόλη και αναφέρεται από αρκετούς περιηγητές στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθώς και από Έλληνες λογοτέχνες που περιόδευσαν και περιηγήθηκαν την πόλη, όπως ο Κωνσταντίνος Κρυστάλλης, ο Ανδρέας Καρκαβίτσας κ.ά.

Ο θεσμός αυτός δίνει ζωή στην πόλη, που φημίζεται και για το χαλβά της και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της.

Παλαιότερα και μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960, εκτός από την εμποροπανήγυρη, γινόταν και η λεγόμενη ζωοπανήγυρη, η οποία καταργήθηκε, αφού οι αγοραπωλησίες ζώων ουσιαστικά μετά την εισβολή των αυτοκινήτων, καταργήθηκαν.

Στη σημερινή εποχή το Παζάρι έχει χάσει την αίγλη του παρελθόντος και δεν προσφέρει αυτά που πρόσφερε κάποτε.

Οι μορφές κατανάλωσης έχουν αλλάξει και το μόνο που προσελκύει ακόμη είναι το λούνα παρκ, που δίνει τη δική του ψυχαγωγία στα μικρά παιδιά. Δεν λείπουν όμως και οι ρομαντικοί που επισκέπτονται το Παζάρι αναπολώντας τη χαμένη αίγλη του. Πρέπει να σημειωθεί ότι το Παζάρι των Φαρσάλων περιέγραψαν αρκετοί ιστοριοδίφες της πόλης.

Οι χώροι που θα διατεθούν φέτος από τον Δήμο Φαρσάλων για την εμποροπανήγυρη, που γίνεται στη σκεπαστή λαϊκή αγορά της πόλης, θα είναι περίπου 200 και ήδη υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των μικροπωλητών για τη συμμετοχή τους.

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο "Ε")

Του Αχ. Μπακαλέξη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris