" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Το χρονικό των επεισοδίων από το πανηγύρι του Σωτήρος στα Μαριτσά,

Ιδιαίτερα «επεισοδιακή» ήταν προχθές το βράδυ η γιορτή του Σωτήρος στα Μαριτσά, με λεκτικούς προπηλακισμούς και ύβρεις να εκτοξεύονται εναντίον Εφοριακών που επιχείρησαν να ελέγξουν τους μικροπωλητές κατά τη διάρκεια του πανηγυριού που φιλοξενείται κάθε χρόνο στην περιοχή.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ροδιακής» λίγο μετά τις 20:00 έκαναν την εμφάνισή τους στα Μαριτσά δύο Εφοριακοί (ένας από την ΔΟΥ Ρόδου και μια ακόμη ελεγκτής από την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών) συνοδευόμενοι από δύο αστυνομικούς του Α.Τ. Ιαλυσού. Η παρουσία τους εκεί ήταν στο πλαίσιο των σχετικών εντολών που έχουν πάρει τις τελευταίες ημέρες από την υπηρεσία τους «σαρώνοντας» μέσω στοχευμένων ελέγχων τις «εστίες» φοροδιαφυγής στο νησί της Ρόδου.

Ωστόσο φαίνεται ότι έγιναν άμεσα αντιληπτοί από τους διοργανωτές με αποτέλεσμα στον κεντρικό πάγκο του πανηγυριού να σβήσουν τα φώτα (!!!), ώστε να μην πραγματοποιηθεί ο έλεγχος. Οι Εφοριακοί όμως είχαν αρκετή υπομονή και δεν αποχωρούσαν έως ότου λειτουργήσουν οι πάγκοι των μικροπωλητών. Η «είδηση» διαδόθηκε αστραπιαία σε όλους όσους βρίσκονταν στο χώρο και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η ορχήστρα που είχε επιλεγεί για να ψυχαγωγήσει το κοινό, δεν ξεκίνησε να παίζει μουσική, παρά μόνο όταν αποχώρησαν οι ελεγκτές (γύρω στις 11 το βράδυ).

Παρόλα αυτά ο εκνευρισμός του κόσμου, που άρχισε να παίρνει θέση στα τραπέζια αμέσως μετά τον Εσπερινό, άρχισε να γίνεται έντονος καθώς η ώρα περνούσε και  στο πανηγύρι επικρατούσε «άκρα του τάφου σιωπή».

Τελικά λίγο μετά τις 21:30 οι Εφοριακοί αποφάσισαν να ξεκινήσουν τους ελέγχους σε κάποιους από τους πάγκους των μικροπωλητών. Τότε ήταν που σημειώθηκε η «έκρηξη» από τους «επαγγελματίες», αλλά και από κάποιους μεμονωμένους πολίτες, γύρω στα 10 άτομα.

Ακολούθησαν σκηνές απείρου κάλλους, με τους υπαλλήλους που πραγματοποιούσαν τους ελέγχους να δέχονται έντονους λεκτικούς προπηλακισμούς, ακόμη και με υβριστικούς χαρακτηρισμούς για μέλη της οικογένειάς τους κλπ.

Οι Εφοριακοί πραγματοποίησαν ελέγχους σε δύο πάγκους μικροπωλητών και μάλιστα σε αμφότερους βεβαίωσαν παραβάσεις. Εντούτοις υπό την «πίεση» του κόσμου δεν συνέχισαν και στα υπόλοιπα κιόσκια, όπου ήταν βέβαιο ότι θα βεβαιώνονταν πρόστιμα, αφού οι φορολογικές παραβάσεις ήταν εξόφθαλμες (π.χ. σε κάποιους πάγκους δεν υπήρχαν καν ταμειακές μηχανές).

Δεν ήταν φορολογικά τακτοποιημένοι από το 1995!
Αυτό ήταν το τρίτο κατά σειρά περιστατικό άρνησης ελέγχου και διαπληκτισμών με Οικονομικούς Ελεγκτές  που καταγράφεται στη Ρόδο σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, γεγονός που προβληματίζει έντονα τις Οικονομικές Αρχές.


Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα στα πανηγύρια και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις συλλόγων ή φορέων, φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, αφού γνωρίζουν ότι εδώ και χρόνια πρόκειται για έναν τομέα οικονομικής δραστηριότητας στον οποίο παρατηρείται μεγάλη φοροδιαφυγή.


Χαρακτηριστικό είναι ότι στην περίπτωση των Μαριτσών ο αθλητικός σύλλογος που διοργανώνει το πανηγύρι, είχε να τακτοποιήσει την φορολογική του ταυτότητα στην ΔΟΥ Ρόδου από το 1995! Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν δηλώνονταν τα μέλη των νέων διοικητικών συμβουλίων ή δεν είχαν κατατεθεί φορολογικές δηλώσεις για κάποια από αυτά τα έτη, αν και τα έσοδα των συλλόγων θεωρούνται υπό προϋποθέσεις αφορολόγητα.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο, από την στιγμή που δεν υπάρχει ενημερωμένο το φορολογικό προφίλ του συλλόγου στην Εφορία δεν μπορούν να πάρουν την απαλλαγή όπως προβλέπεται εκ του νόμου, για τις δύο εκδηλώσεις που δικαιούνται να διοργανώσουν κάθε χρόνο, χωρίς να φορολογηθούν.


Γι’ αυτό τον λόγο χθες έσπευσαν στην Εφορία του νησιού, για να τακτοποιήσουν όλα τα ανοικτά φορολογικά ζητήματα που είχαν, έτσι ώστε τις δύο επόμενες ημέρες του πανηγυριού (χθες και σήμερα) να λειτουργήσουν νομότυπα.

Η άποψη των Μαριτσενών
 Χθες πάντως επικοινώνησαν με την «Ροδιακή» για να εκφράσουν τη δική τους άποψη, δύο Μαριτσενοί οι οποίοι μάλιστα ήταν όλο το βράδυ παρόντες στην εκδήλωση. Πρόκειται για τον πρώην πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Λάζαρο Κασέκα και τον πρώην Κοινοτάρχη του χωριού και επί σειρά ετών πρόεδρο και πλέον επίτιμο μέλος του Ηρακλή Μαριτσών, Γιώργο Παπαδημήτρη.


Ο κ. Κασέκας τόνισε ότι δεν υπήρξε κανένας απολύτως προπηλακισμός, με τους δύο εφοριακούς που συνοδεύονταν από την αστυνομία να πραγματοποιούν ανενόχλητοι τους ελέγχους και στη συνέχεια να αποχωρούν και πάλι μαζί με τα όργανα της τάξεως. Επισημαίνει όμως ότι δεν φυγαδεύτηκαν, όπως είχε καταγραφεί τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν, ενώ επιβεβαιώνει ότι υπήρξε ένα μικρής έκτασης περιστατικό, κυρίως από τον εκνευρισμό του κοινού, αλλά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, κατευνάστηκαν οι αντιδράσεις των ελάχιστων φωνασκούντων και κάπου εκεί έληξε το περιστατικό.


Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο κ. Παπαδημήτρης, ο οποίος τόνισε ότι ναι μεν υπήρξε έντονος φραστικός διάλογος μπροστά από τους δύο πάγκους που έγιναν οι έλεγχοι, όμως δεν υπήρξε κάποιο άλλο επεισόδιο πέραν αυτού. Απλώς ζητήθηκε από τους εφοριακούς χωρίς ακρότητες να δείξουν κατανόηση, αφού πρόκειται για ένα πανηγύρι στο οποίο ο κόσμος συμμετέχει για να ξεδώσει από τα προβλήματά του και το οποίο μέχρι εκείνο το σημείο είχε πάει στράφι.

Εξάλλου και από την πλευρά τους χθες στελέχη της Αστυνομίας υπογράμμιζαν με απολύτως κατηγορηματικό τρόπο, ότι οι δυο αστυνομικοί που συνόδευαν τους Εφοριακούς δεν χρειάστηκε να τους φυγαδεύσουν, αφού αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει άλλο πρόβλημα πέρα από την αρχική ένταση που σημειώθηκε μπροστά στις καντίνες με τα σουβλάκια και τους πάγκους των μικροπωλητών. Δεν επιβεβαίωναν επίσης τις πληροφορίες για καταθέσεις των Εφοριακών στο Α.Τ. Ιαλυσού που να καταγγέλλουν τα όσα συνέβησαν, ούτε φυσικά την παρέμβαση Εισαγγελέα ή τον σχηματικό δικογραφίας.

Ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφοριακών
Αντίδραση όμως για το ζήτημα υπήρξε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΠΟΕ-ΔΟΥ) η οποία αναφέρει: «Τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ως εργαζόμενοι στο Υπουργείο Οικονομικών, θα τη δώσουμε μαζί με όλη την κοινωνία γιατί είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους και όλες. Η φοροδιαφυγή είναι ένα διαρκές έγκλημα κατά της κοινωνίας, εντείνει τις φορολογικές ανισότητες και αδικίες και όποιος την ανέχεται είναι συνένοχος στο έγκλημα αυτό.

Φοροδιαφυγή σημαίνει λιγότερα έσοδα, χειρότερη υγεία, χειρότερη παιδεία, και στο βάθος περιστολή της εθνικής κυριαρχίας και συνεχή εξάρτηση από τους δανειστές. Η προσπάθεια αυτή αν δεν είναι συλλογική θα αποτύχει, γι αυτό θέλουμε την κοινωνία να είναι στο πλευρό μας.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να περιφρουρήσει με όλα τα μέσα, τη διαδικασία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες δίνουν καθημερινά αυτήν τη μάχη, με αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Δηλώνουμε ότι και μέσα από τις υπάρχουσες δυσκολίες θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον. Γεγονότα σαν αυτό της Ρόδου, δεν μας πτοούν και δεν μας φοβίζουν γιατί το δημόσιο συμφέρον είναι ισχυρότερο από τα μικροσυμφέροντα των λίγων και τα μεγαλοσυμφέροντα των ισχυρών».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris