" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Γιορτή βοσκού και τυριού στα Ζωνιανά.

Η 8η Γιορτή του Βοσκού και του Τυριού πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το βράδυ του Σαββάτου στα Ζωνιανά Μυλοποτάμου, στο ορεινό Ρέθυμνο.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζωνιανών «Ο Σφεντόνης» κάλεσε εκατοντάδες φίλους από όλη την Κρήτη και την Ελλάδα να συναντηθούν τιμώντας την κουλτούρα των ορεσίβιων ανθρώπων που κύρια ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την παραγωγή ντόπιων αγροτικών προϊόντων.

Πρωταγωνιστής της βραδιάς και φέτος το τεράστιο κεφάλι γραβιέρας, με βάρος έναν τόνο, το οποίο ετοίμασαν οι βοσκοί, χρησιμοποιώντας πάνω από οκτώ τόνους αιγοπρόβειο γάλα.

Η διαδικασία της κοπής εντυπωσίασε τους παρευρισκόμενους, με τους Ζωνιανούς να κρατούν ένα τεράστιο μαχαίρι και καταβάλλοντας την απαραίτητη δύναμη να πετυχαίνουν τελικά την κοπή του και στη συνέχεια τον τεμαχισμό και το μοίρασμα στους καλεσμένους.

Χορός, τραγούδια, τοπικά εδέσματα, όλα μαγειρεμένα από τις νοικοκυρές του χωριού, το σωματείο μαγείρων Κρήτης και τη σχολή μαγειρικής ΚAPPASTUDIES, τσικουδιές και άφθονο κρέας με τυρί, συνόδευσαν το γλέντι και την τιμητική βραδιά για το δύσκολο χρόνο των βοσκών που κάθε χρόνο μέσα σε αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να περιφρουρήσουν τη γη τους, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα τους, αρνούμενοι την «υποταγή» -όπως οι ίδιοι επισημαίνουν- σε κάθε είδους ξενόφερτες συνήθειες ζωής.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου και του Δήμου Μυλοποτάμου και συγκεντρώνει κάθε χρόνο εκατοντάδες επισκέπτες, πρεσβευτές μιας ιδιαίτερης αντίληψης για το πόσο σημαντικό είναι οι κάτοικοι ενός τόπου να αγαπάνε αγνά τη γη τους και οι νέοι -σε μεγάλο ποσοστό- να αρνούνται να την εγκαταλείψουν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris