" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Χιλιάδες επισκέπτες στον Άγιο Μάμα.


Χιλιάδες επισκέπτες βρέθηκαν αυτές τις ημέρες στο χώρο της Εμποροπανήγυρης του Αγίου Μάμα, προκειμένου να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου, αλλά και για να κάνουν τα ψώνια  τους από τη διευρυμένη εμπορική αγορά, που κάθε χρόνο εμφανίζεται και πιο οργανωμένη, χάρη στις πρωτοβουλίες του Εμπορικού - Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Μάμα (Ε.ΠΟ.Κ.Α.Μ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εμποροπανήγυρη του Αγίου Μάμα είναι το μεγαλύτερο πανηγύρι της Βόρειας Ελλάδας και το δεύτερο σε μέγεθος πανελλαδικά, μετά από το Πανηγύρι των Φαρσάλων. Φέτος ο αριθμός των εκθετών αναμένεται να φτάσει τους τριακόσιους, σύμφωνα με πρόβλεψη του προέδρου του Ε.ΠΟ.Κ.Α.Μ., Ζαχαρία Μαύρου, οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του θεσμού, αφού «κάθε χρόνο προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι, να καλύπτουμε όλο και περισσότερες ανάγκες, να παραδίδουμε ένα καλό πανηγύρι στους πιστούς του φίλους. Στους εκθέτες παρέχουμε υψηλές υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και ασφάλειας», συμπλήρωσε ο κ. Μαύρος.
Ως προς το τελετουργικό, το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε πανηγυρικός Εσπερινός και στη συνέχεια περιφορά της Εικόνας του Αγίου Μάμα στους χώρους της Εμποροπανήγυρης,, ενώ το πρωί της Τετάρτης τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και ακολούθησε το "Αγιομαμίτικο Συμπόσιο" με ομιλητή τον Δρ. Dim Sakel, Βυζαντινολόγο, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: "Ο Άγιος Μάμας της Κωνσταντινουπόλεως, νέα τοπογραφική προσέγγιση".
Για τον Άγιο
Ο Άγιος Μάμας έζησε στα μέσα του 3ου αιώνα, γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Καππαδοκίας το 260 από γονείς χριστιανούς, οι οποίοι συνελήφθησαν για τη χριστιανική τους δράση και φυλακίστηκαν.
Ο Άγιος γεννήθηκε στη φυλακή και, επειδή οι γονείς του, ο Θεόδοτος και η Ρουφίνα, πέθαναν εκεί, ανέλαβε να τον μεγαλώσει κάποια γυναίκα, που ονομαζόταν Αμμία Ματρώνα. Αυτή ήταν ευσεβής χριστιανή και σ' αυτήν οφείλεται το όνομα του Αγίου.
Η παράδοση λέει ότι ο μικρός συνήθιζε να τη φωνάζει "μάμα". Κατά την εφηβική του ηλικία ο Μάμας συνελήφθη από ειδωλολάτρες, που τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια.
Σήμερα πολλοί ναοί, στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο, είναι αφιερωμένοι στον Άγιο Μάμα. Η λατρεία του εξαπλώθηκε από την Καππαδοκία στη Χίο, στην Κωνσταντινούπολη αλλά και στη Μακεδονία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris