" ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ έως ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ και από ώρα 09:00 π.μ. έως 04:00 μ.μ. ''

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

ΕΣΕΕ:ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ.

Βασίλης Κορκίδης

Μια… ξεχασμένη υπόθεση θυμήθηκε χθες η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, προχωρώντας σε μια ιδιαίτερης σημασίας παρέμβαση.

Με επιστολή της προς τον υπουργό των Οικονομικών και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, και σε υποστήριξη ανάλογης πρότασης της ΓΣΕΒΕΕ, ζητά νομοθετική παρέμβαση για επιμήκυνση μέχρι το 2015 της περιόδου «προστασίας» που ορίζει η νομοθεσία περί των τραπεζικών καταθέσεων.

Η ισχύς του νόμου λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, αλλά θεωρείται κρίσιμη η έγκαιρη επιμήκυνση ώστε να δοθεί το κατάλληλο μήνυμα ασφάλειας στους ιδιώτες καταθέτες, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον νόμο, το κράτος ανέλαβε την εγγύηση καταθέσεων ύψους έως 100.000 ευρώ και ήδη έχει ξεκινήσει η διατύπωση αμφιβολιών σχετικά με το αν το μέτρο θα συνεχισθεί – γεγονός που προκαλεί κρίση εμπιστοσύνης και ανησυχία μεταξύ των καταθετών, ενώ ενδέχεται να ακολουθήσει νέο κύμα εκροής κεφαλαίων προς το εξωτερικό.

Δεν υπάρχει δε αντίρρηση ότι οι τράπεζες ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για την επιμήκυνση του μέτρου, καθώς το βασικό τους πρόβλημα είναι η ρευστότητα, ως συνέπεια και της απομείωσης των καταθέσεων.

Άλλωστε, στην επιστολή της η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι η αιμορραγία των τραπεζικών καταθέσεων συνεχίστηκε και τον Απρίλιο με τις καταθέσεις ιδιωτών να μειώνονται στα 165,5 δις ευρώ των επιχειρήσεων στα 33,6 δις ευρώ και των κατοίκων εξωτερικού στα 26,2 δις ευρώ, όταν τον Ιανουάριο του 2010 οι καταθέσεις ήταν 196,8 δις, 40,6 δις και 34,1 δις ευρώ αντίστοιχα και ενώ αναμένεται να μεταναστεύσουν αλλά 19 δις ευρώ μέχρι το τέλος του 2011.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Template Design by Psykos Dimitris